Gå til hovedinnhold

Odderøya stemples med nytt kunstverk

Hvordan lage et kunstverk som kan sees fra lufta? Det har kunstner Sandra Norrbin løst ved å lage Stempel. Verket består av en utgravd pil i en gressplen, og er laget i forbindelse med sykkelrittet Tour des Fjords. Onsdag 23. mai avdukes verket som vil bli stående til over sommeren.

Synlig fra lufta

Ved Kristiansand Grafiske Verksted på Odderøya har kunstner Sandra Norrbin laget et kunstverk som er 20 meter langt og 27 meter bredt. Verket er formet som en pil som peker i to retninger og er laget i forbindelse med sykkelrittet Tour des Fjords. Onsdag 23. mai fjernes gjerdene, og kunstverket Stempel avdukes.

Ved Kristiansand Grafiske Verksted ligger det nå et nytt kunstverk utgravd i gressplenen. Verket består av jord og gress, og er formet som en pil. Pilen er 20 meter lang og 27 meter bred og peker i to retninger. Verket er synlig fra bakken, men også godt synlig fra lufta, og er laget i forbindelse med sykkelrittet Tour des Fjords som kommer til Kristiansand 22.-23. mai.

– Under Tour des Fjords vil det blant annet være et helikopter som skal fly over byen og Odderøya for å filme rittet. Vi ønsket å få laget et kunstverk som et bidrag til sykkelrittet, men som også profilerer øya som huser over 80 leietakere innen kunst og kulturfeltet, sier kulturrådgiver Angjerd Munksgaard.

– Kultursektoren og Tour des Fjords gikk dermed sammen om å finansiere et temporært kunstverk som kan sees fra bakkenivå, men også fra lufta. Til å lage et slikt verk kontaktet vi kunstner Sandra Norrbin. Hun har laget flere temporære installasjoner både innendørs og utendørs som ofte er i stor skala. Ved å bruke offentlige rom til slike prosjekter utfordres rommene våre, og det er også noe vi gjerne vil ha mer av, sier Munksgaard.

Stempel

– Pilen kan tolkes på ulike måter, men tanken er å ikke alltid følge strømmen ved å gå rett frem, men å våge å finne sin egen vei, sier kunstneren Sandra Norrbin. Hun har sitt atelier på Odderøya og bak henne står en vegg som viser hennes tidligere kunstverk.

Kunstner Sandra Norrbin tok utfordringen, og resultatet ble Stempel som er skulptert i landskapet. I tre uker har hun målt, markert, gravd, skjært stein, drenert området for regnvann og jevnet ut kanter og groper.

– I utformingen av verket var jeg opptatt av å anvende det som var tilgjengelig og bevare det naturlige. Verket består av kun jord og gress, og det å jobbe under bakken er uforutsigbart. Flere ganger støtte jeg på store steiner som måtte skjæres bort, og bakken var full av steiner som gjorde graving med spade vanskelig. Takket være dyktige personer i parkvesenet og ingeniørvesenet fikk jeg både hjelp og verktøy til å få bort stein og jord. Under arbeidet begynte det også å regne, og hele området fylte seg med vann. Løsningen ble å drenere regnvannet ved bruk av en septikbil, og igjen lå en pil full av leire. Den brukte jeg til å jevne ut kantene, så selv om det er uforutsigbart er ingenting umulig, sier kunstneren smilende.

Resultatet ble Stempel som handler om å følge sin egen vei.

– Pilen går i to retninger, og ikke rett frem. Pilen kan tolkes på ulike måter, men tanken er å ikke alltid følge strømmen ved å gå rett frem, men å våge å finne sin egen vei, sier Norrbin.

Verket skal avdukes onsdag 23. mai. Etter rittet skal verket fylles igjen i bunn med gress og bli stående til over sommeren.

Sandra Norrbin legger siste hånd på verket ved å jevne ut groper og kanter.

Om kunstneren

Sandra Norrbin, født i 1976 i Vadstena, Sverige. Bosatt i Norge i 18 år, og flyttet til Kristiansand i 2016.

Utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim, bor og arbeider i Kristiansand og har sitt atelier på Odderøya.

Sandra Norrbin er kjent for sitt monumentale formspråk og for å bruke lett gjenkjennelige materialer i uventede skalaer og omgivelser. Hun presser ofte materialet til den ytterste grensen. Her finner du mer informasjon om kunstneren og hennes tidligere utstillinger.

Kontaktperson for media

Kulturrådgiver Angjerd Munksgaard, mobil: 920 67 238

Kunstner Sandra Norrbin, mobil: 452 11 906 

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 22.05.2018 13:49
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?