Gå til hovedinnhold

Nytteveksthage for alle ved Strandpromenaden

- Å, så fint det blir!, sier folk som går forbi her. – Vi har nå plantet jordbær, frukttrær, bærbusker, grønnsaker og krydderplanter i en ny kommunal nytteveksthage ved Strandpromenaden, forteller landskapsarkitekt Margrete Havstad.

Nytteveksthage ved Strandpromenaden

-Velkommen inn i nytteveksthagen! sier fv landskapsarkitekt Margrete Havstad og blomteransvarlig i parkvesenet, Merethe Eikild. Foto: Ragna Marie Henden

I gamle «Strays hage» ved Strandpromenaden kan kan du nå komme å se og lukte – og smake – på kommunale nyttevekster. Landskapsarkitekt Margrete Havstad har planlagt og tegnet den nye hagen, som også bevarer de gamle frukttrærne som stod her fra før.

– Vi ønsker å vise et mangfold av nyttevekster, alt fra krydder til frukttrær. Hagen er tilgjengelig for alle, og vi har satt krydder, jordbær og grønnsaker i store plantekasser, så plantene kommer i grei høyde for å følge med, forteller Margrete.

I arbeidet med hagen er også blomsteransvarlig i parkvesenet, Merethe Eikild.- Vi jobber jo mest med blomster til vanlig, så det er spennende å få erfaring også med nyttevekster for videre arbeid.

Å så fint det blir!

I blomsterkassene er det plantet grønnsaker, jordbær og krydderurter.

- Å så fint det blir!, sier folk som kommer forbi her i plantinga, forteller Merethe og Margrete.

– Ingeniørvesenet har flyttet rundt på gamle heller, laget nye fine helleganger, og i dag har vi kommet med fullt mannskap og snekret og plantet, forteller Margrete. - Nå kan alle som ønsker få følge plantenes utvikling, lukte og smake i hagen her etter hvert som plantene vokser til.  I planleggingen har vi også ønsket at hagen skal bli fin å se på, og en oppgradering av slik det var her tidligere, sier landskapsarkitekten.

 – Vi er jo litt sent ute med plantingen, men dette er en god start i dag, og prosjektet skal gå over fire år, forteller Merethe. – Etter hvert skal det komme benker og flere klaterplanter, som drueplanter, og til neste år har vi planer om å så grønnsaker. I dag har vi plantet bladbete og knutekål, tre sorter rabarbra, og ellers rips, solbær, stikkelsbær, blåbær, jotabær og jordbær. Så finner du også forskjellige krydderurter, i tillegg til frukttrær, som vi har plantet i espalier rundt hagen.

Initiativ fra Ole Magne Omdal

Nyplanta frukttrær i espalier danner en fin hekk rundt den nye nytteveksthagen i Tresse.

Bystyretsstyret vedtok under behandlingen av Handlingsplanen for 2017 - 2020, 14. desember 2016, på et verbalforslag fra Ole Magne Omdal (Sp), å bruke 2 millioner over en 4 års periode på nyttevekster gjennom parkvesenets arbeid i parker og grøntområder.

- Noe av disse midlene benytter vi nå over en 4 års periode rundt om i kommunen, og har brukt årets midler til å opparbeide "Strays hage", forteller parksjef Aase M. Hørsdal. - Hagen her trengte også fra før en "oppussing".

 – Dette er blitt kjempefint, sier Omdal, godt fornøyd. – Vi ønsker å gjøre nyttevekster tilgjengelig for folk flest i byen. Nyttevekster er også fine og dekorative, godt på linje med blomster, så vi håper det på sikt kan bli mer nyttevekster i byen, sier Ole Magne Omdal.

Kontakt

Parksjef Aase M. Hørsdal, mobil 952 16 186

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 05.07.2017 09:42
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?