Gå til hovedinnhold

Tidlig demensdebut - nytt tilbud

30. mai åpner Kristiansand kommunes nye tilbud til mennesker med tidlig demensdebut, Kløverhagen aktivitetssenter. Enkelte helt ned i 40-årene rammes av sykdommen, og de skal få et godt dagtilbud basert på aktivitet.

Mye aktivitet

Allrommet med kjøkken blir et viktig sted for brukere og ansatte ved Kløverhagen aktivitetssenter. Avdelingsleder Randi Lilletun Christensen, vernepleier Nina Tryti Steffensen og tjenesteleder NIna Bjørke.Kløverhagen aktivitetssenter er et tilbud til mennesker under 70 som er rammet av demens. Stadig flere relativt unge rammes av sykdommen. Aktivitetssenteret ligger i tilknytning til Rehabiliteringssenteret Kløvertun på Kongsgård II.

Lokalene eies av Kristiansand sanitetsforening, og foreningen har hatt en aktiv rolle i forbindelse med ombyggingen og planleggingen.

Tjenesteleder NIna Bjørke tester sykleapparatet i aktivitetsløypa utenfor, mens avdelingsleder Randi Lilletun Christensen og vernepleier Nina Tryti Steffensen gymmer i bakgrunnen.- Vi planlegger også et videre samarbeid med sanitetsforeningen blant annet i forbindelse med å få frivillige med inn i arbeidet, sier avdelingsleder Randi Lilletun Christensen.

Hun er stolt over de nyrenoverte lokalene sentralt i Kristiansand.

- I tillegg har vi fantastiske tur- og aktivitetsmuligheter rett utenfor døra, så dette skal bli et aktivitetssenter med hagearbeid og mye annen aktivitet basert på brukernes ønsker og interesser, sier avdelingslederen.

Det er en aktivitetsløype i hagen rett ved, en rulleskibane på jordene, og mulighet for å bruke kafeteria og treningsrom på rehabiliteringssenteret.  Dessuten er Vest-Agder-museet rett i nærheten, det er småhager på Kongsgård, og det er flotte turområder ved Jegersberg.

Sju plasser

Aktivitetssenteret får sju plasser, men siden ikke alle skal være der hver dag, får senteret flere enn sju brukere. De får nå disponere et kjøkken/allrom, et kontor, en TV-stue og garderobe og toaletter.

Senteret skal også bli en forbruker av Kristiansands kulturtilbud.

- Vi har kjøpt en minibuss. Den gjør at vi er mobile. Den gir oss dessuten mulighet til å hente og kjøre hjem brukere av aktivitetssenteret, sier Lilletun Christensen.

- Rammer yngre annerledes

Demens forbindes ofte med den eldre del av befolkningen, og det er riktig at brorparten som rammes er eldre. Men stadig flere yngre personer, helt ned i 40-årene, rammes altså av sykdommen.

I Kristiansand kommunes «Plan for helse- og omsorgstjenester 2017-2020» som nå er under politisk behandling, kommer det frem anslag om at det er 40 til 50 yngre personer med demens i Kristiansand kommune i dag. Fram mot 2040 kan man forvente at denne gruppen øker til 60-70 personer.

- Sykdommen er i seg selv ikke annerledes om den rammer yngre, men når den rammer i en annen livsfase gir det andre behov for oppfølging, sier tjenesteleder Nina Bjørke i Virksomhet behandling og rehabilitering.

- Demens rammer ikke bare den som får diagnosen, men berører også i stor grad dem som lever tett på personen. Dagaktivitetstilbud er derfor nødvendig og viktig også for pårørende, sier Lilletun Christensen.   Noen har fremdeles omsorgsansvar for barn og ungdom når de rammes.

- Flere av brukerne vi ser for oss at vil komme hit, bruker fra før ingen kommunale tjenester. Vi ønsker at flere nå skal bli gjort kjent med denne muligheten, sier Christensen og Bjørke.

Ansatte gleder seg

- Jeg føler meg utrolig heldig som får være med på dette. Det blir et kjempetilbud til dem som er i målgruppa, og det er spennende å være med fra starten av, sier Nina Tryti Steffensen som er en av fire ansatte ved aktivitetssenteret.

De ansatte er helsefagarbeidere og vernepleier med mange års erfaring innen demens.

Demens

Demens kjennetegnes ved kognitiv svikt, endringer i følelser og personlighet, samt redusert evne til å fungere i dagliglivet.

Det viktigste kognitive kjennetegnet er redusert hukommelse. Demens er en langvarig og kronisk tilstand som påvirker hele livssituasjonen både for de som er syke og deres pårørende gjennom mange år.

Les mer om demens på nettstedet Aldring og helse

Kontakt for pårørende/brukere

Helse og sosial servicesenter
38 07 95 00
08.00-15.30 mandag-fredag.

 

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 26.05.2017 08:56
Sist endret: 29.08.2019 09:33

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?