Gå til hovedinnhold

Nytt liv med God start

Sonja Fredriksen og John Ødegård takker Kristiansand kommunes jobbtiltak for psykisk syke, God Start, for et nytt liv. Tiltaket feirer 10 år og hylles både av politikere og næringsliv.

Feiring

Avdelingsleder Ingrid Nilsen for arbeidsforberedende tiltak i Kristiansand kommune, God Start, er klar til å åpne jubileumskaka sammen med deltaker Lisbeth Jonassen Støle. Foto: Svein TybakkenTiårs-jubileet for God Start ble feiret med stor bløtkake tirsdag 30. august på Strømme senter. Der stod samarbeidspartnere som Sørlandsparken næringsforening, Stormberg, Mesta, NAV og etater i Kristiansand kommune samt flere frivillige organisasjoner i kø for å hylle jubilanten. Det gjorde også erfarne helsepolitikere som stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) og lokalpolitiker og sanitetesforeningsleder Wenche Tronstad (H). Men først fikk brukerne selv ordet.

– Jeg har hatt tilrettelagt jobb gjennom God Start i alle ti årene. Jeg er stolt av å kunne si at Sørlandparken ser fin og ryddig ut på grunn av blant annet min innsats. Jeg har vært svingdørspasient i psykiatrien i alle år, men takket være arbeidet via God Start er innleggelser redusert til et minimum. Jeg håper alle her sørger for at God Start får minst ti nye år, sa Lisbeth Jonassen Støle (50), som ønsket velkommen til feiringen.

Et nytt liv

Sonja Fredriksen og John Ødegård er begge svært fornøyde brukere av God Start. Foto: Svein TybakkenSonja Fredriksen og John Ødegård var også blant God Start-deltakerne som tok ordet under jubileumsfeiringen.

– God Start betyr alt for meg – jeg har fått et nytt liv, sier Sonja Fredriksen (44). Hun har vært med som deltaker i God Start snart fem år. – Jeg har noe meningsfylt å stå opp til hver morgen. Det er slutt på innleggelser. Jeg blir sett og hørt og har et sosialt fellesskap. Vi er en fantastisk gjeng i God Start med flotte ledere i Sandy Aadnevik og Helge Ellefsen, sier Sonja som for det meste jobber med å losse konteinere hos Stormberg.

Det gjør også John Ødegård (44). Han er overbevist om at han hadde blitt fullstendig isolert og folkesky uten tilbudet i God Start. – Jeg kom hit etter en lang sykdomsperiode som nesten tok knekken på meg. Jeg får bruke både hjerne og muskler. I tillegg til meningsfullt arbeid og gode venner får jeg kostholdsråd og god mat. Jeg er veldig takknemlig for å ha blitt en del av dette tilbudet, sier Ødegård.

NAV-samarbeid

Ingrid Nilsen presenterer ansatte og deltakere i God Start under tiårs-jubieumsfeiringen på Strømme senter 30. august. Til venstre står de to heltidsansatte tilretteleggerne Sandy Aadnevik og Helge Ellefsen. Foto: Svein TybakkenGod Start ble opprettet i samarbeid med NAV Vest-Agder i 2006 som et arbeidsforberedende tiltak for voksne som sliter med psykiske utfordringer og rusproblematikk.

– Det var få tilbud til denne gruppen utenom dagsenter. Samtidig hadde mange arbeidserfaring og ønsket å ha en jobb å gå til. Det var viktig for oss at et tilbud skulle innebære reelle arbeidsoppgaver for deltakerne, sier avdelingsleder og arkitekten bak God Start, Ingrid Nilsen.

Denne uken slo hun på stortromma og feiret tiltakets 10-årsjubileum sammen med deltakerne (brukere), samarbeidspartnere, politikere og Kristiansand kommunes helse- og sosialdirektør.

– Det er ingen selvfølge at vi kan feire 10 år. I 2012 sa NAV opp avtalen med kommunen og trakk ut sine midler. Vi så for oss en nedleggelse av et tilbud som ga mange arbeid og mening i livet. Men både deltakere selv og politikerne kjempet for saken og sa klart i fra at God Start måtte bestå. Og vi ble heldigvis hørt, smiler en glad og ivrig avdelingsleder.

147 mennesker har vært deltakere i God Start fram til i dag. Vi er nå et rent kommunalt tiltak med to fast ansatte tilretteleggere. – Vi har et godt samarbeid med NAV, som finansierer ti VTA-plasser (varig tilrettelagt arbeid), sier Ingrid Nilsen.

Hyller tilbudet

Leder for Sørlandsparken næringsforening Erik Rostoft ga blomster til deltaker gjennom ti år, Lisbeth Jonassen Støle. Foto: Svein TybakkenLeder for Sørlandsparken Næringsforening, Erik Rostoft, roser Kristiansand kommune og God Start-tiltaket, som Sørlandsparken har samarbeidet med i åtte år.

– Vi har hatt stor glede av å kunne tilrettelegge for arbeid til mennesker som trenger denne muligheten. Og så har vi stort utbytte av det. Ikke bare blir Sørlandsparken ren og pen, men vi blir venner med flotte mennesker som byr på seg selv og bringer mye livsglede inn i hverdagen. Vi bidrar mer enn gjerne i ti nye år, sier Sørlandsparken-sjefen.

Klesprodusenten Stormberg er også en del av Sørlandsparken. Logistikkansvarlig Jens Christian Iglebæk uttrykte stor tilfredshet med samarbeidet med God Start på jubileumsmarkeringen: – De er en flott gjeng som har tømt over 1000 konteinere i løpet av årene. Det er en flott jobb!

Kari Henriksen (Ap) er en erfaren helsepolitiker og har fulgt God Start siden hun satt i helse- og sosialstyret i 2006. Hun roste avdelingsleder Ingrid Nilsen for faglig profesjonalitet og usedvanlig utholdenhet. – Du er en av de som ikke gir deg. Takket være deg er God Start en realitet og et flott tilbud. Det er også brukernes bidrag inn i dette som gjør tiltaket så flott. Jeg vil være med å sørge for at God Start får faste rammer å forholde seg til fremover, sa Kari Henriksen.

Inspirert direktør

Kristiansand kommunes helse- og sosialdirektør, Wenche P Dehli, i samtale med Jens Christian Iglebæk fra Stormberg. Foto: Svein TybakkenHelse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune, Wenche P Dehli, sluttet seg til hyllesten av God Start. – Det har vært en skikkelig inspirasjon å høre på dere som er brukere. Det arbeidsmiljøet dere beskriver med gleden av hverandre og fellesskapet tar jeg med meg som lærdom. Vi må få orden på robuste rammevilkår for God Start, lovet direktøren, som takket særlig de private aktørene for at de er med og sørger for at tilbudet er oppe og går. – Måtte God Start leve i 10, 20, 30 – ja 50 år til, sa en begeistret helse- og sosialdirektør.

Kontaktperson for medier

Avdelingsleder Arbeidsforberedende tiltak/God Start, Ingrid Nilsen. Tlf 908 28 805

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 31.08.2016 15:11
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?