Gå til hovedinnhold

Nye lekeskulpturer ved Torvet

På plenen mellom Kristiansand folkebibliotek og Domkirken er det nå montert tre nye lekeskulpturer laget av kunstner Eirik Gjedrem.

Tre lekeskulpturer

Lekeskulpturene "Ovalur 2" er laget av kunstneren Eirik Gjedrem og står nå ferdig montert på plenen mellom Kristiansand folkebibliotek og Domkirken. Skulpturen foran har navnet "Oval", den blå til høyre "Ur", og på venstre side er "Valør".

Tirsdag 4. desember ble det montert tre nye lekeskulpturer i keramikk på plenen mellom Kristiansand folkebibliotek og Domkirken. Skulpturgruppen ved navn "Ovalur 2" er laget av kunstner Eirik Gjedrem, og er basert på hans tidligere skulpturgruppe "Ovalur".

– Skulpturgruppen består av "Oval", "Ur" og "Valør", og jeg har tatt utgangspunkt i den tidligere skulpturgruppe som jeg laget som het "Ovalur". Tanken med skulpturene er å skape forskjellige abstrakte uttrykk som er åpent for tolkning for publikum, og som utfordrer både leken og fantasien hos barn, sier Eirik Gjedrem.

Tilbake på Torvet

Ingeniørvesenet, parkvesenet og kunstner Eirik Gjedrem (andre til høyre) monterte lekeskulpturene på plenen tirsdag formiddag 4. desember.

Skulpturgruppen "Ovalur" ble først gitt til Kristiansand kommune som en gave fra Kvadraturforeningen i forbindelse med 1000-årsjubileet. Skulpturene var montert på Nedre Torv, og da arbeidet under Torvet startet i 2016 måtte skulpturene flyttes hvorav den ene skulpturen ble ødelagt under flyttingen. De to resterende skulpturene bar preg av slitasje av å ha stått utendørs, og etter å ha vært populære gjenstander for barnelek gjennom 16 år. Kulturdirektørens vurdering ble å investere i en helt ny gruppe keramikkskulpturer sammen med Torvparkering. Resultatet ble "Ovalur 2" som nå står montert ved Torvet.

– Grunnet slitasje på de to andre skulpturene, og skaden, ble det bestemt å bestille en ny skulpturgruppe. Nå er det laget tre nye skulpturer, noen vil til dels være gjenkjennbare. "Ovalur" viste seg å være veldig populære lekeskulpturer, og vår tanke med disse nye skulpturene er at dagens barn skal få tilgang til fine og lekbare kunstinstallasjoner i byens uterom, sier rådgiver Angjerd Munksgaard i kulturdirektørens stab.

Lek og aktivitet i sentrum

En prosjektgruppe bestående av representanter fra kultursektoren, ingeniørvesenet og parkvesenet har i samarbeid med kunstneren Eirik Gjedrem arbeidet med å få skulpturene tilbake til Torvet.

– I bestillingen av den nye skulpturgruppen har vi fokusert mye på at det skal være lek og aktivitet, og at barn er i sentrum. Sammen med kunstneren har vi samarbeidet mye om fargeskala slik at det på den ene siden følger opp kunstnerens farger, og at det passer inn til stedet de skal stå. Nå som de er montert er vi spente på publikums reaksjoner, og håper at de blir fornøyde brukere av skulpturene, sier prosjektansvarlig Hanne Katinka Hofgaard i parkvesenet.

I området mellom Kristiansand folkebibliotek og Domkirken arbeides det med å skape nye byrom med fokus på trivsel.

– Det å skape og definere nye rom i byen er viktig. I området Gyldenløves gate og Domkirkeparken etableres det nå flere plasser og gode rom for oss å bevege oss i. Dette er med på å skape byen vi bor i, og gjør at vi får lyst til å bruke tid her, noe som er viktig for at vi skal trives. At Eirik Gjedrems skulpturer nå er tilbake i bybildet er med på å skape en ny møteplass som vil glede mange i årene fremover, sier rådgiver Angjerd Munksgaard i kulturdirektørens stab.

Kontaktperson for media

Rådgiver Angjerd Munksgaard i kulturdirektørens stab
Mobil: 920 67 238

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 04.12.2018 15:36
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?