Gå til hovedinnhold

Norgesmestre gratulert av ordføreren

- Jeg er meget stolt av dere, sa ordfører Harald Furre, da han gratulerte Norgesmestrene i Grønt Entreprenørskap på sitt kontor 16. mars.

Invitert på ordførerens kontor

Glade norgesmestre i Grønt Entreprenørskap på ordførens kontor, med en tydelig stolt ordfører Harald Furre. Fv Unni Eline Melvoll, Tonje Tveitdal, Jenny Leire, Frida Føreland og Maria Pham. Foto: Ragna Marie Henden

Fem dyktige jenter fra forskerlinja ved Vågsbygd videregående skole ble Norgesmestre i Grønt Entreprenørskap 15. februar i år. Dette ønsket ordfører Harald Furre å markere og gjøre litt ekstra stas på mestrene.

- Jeg føler meg utrolig stolt av å ha dere på besøk. Dere er flinke ungdommer som står på, og tørr å være tøffe og levere når det gjelder, og best i Norge. Jeg ville gjerne få gratulere dere skikkelig og gjort litt stas på dere, sa ordføreren.  

- Så tror jeg nesten det er første gang jeg har Norgesmestre på kontoret mitt, ihvertfall i denne kategorien, sa en tydelig stolt og fornøyd ordfører, som også trakk fram viktigheten av forskerlinja ved Vågsbygd VGS.  Jentene går her i 2 klasse.

Humørfylt og energisk besøk

Beøsket med kake og kaffe rundt bordet hos ordføreren var humørfylt og energisk, med fem elever som ivrig fortalte ordføreren om veien til Norgesmesterskapet, om oppgaven, lærte ordføreren litt om forskjellen på lavenergi og høyenergi, hvordan de tenkte rundt bruk av spillvarme og det unike med deres løsning på oppgaven i Norgensmesterskapet. Jentene var opptatt av å skape arbeidsplasser i oppgaven.

Vant med laget "Fremtidens bygd"

De fem vinnerne, Frida Føreland, Tonje Tveitdal, Unni Eline Melvoll, Jenny Leire og Maria Pham, går andre året på forskerlinja ved Vågsbygd videregående skole. Elevene har kalt laget sitt "Fremtidens bygd" og konkurrerte med totalt 4300 deltakere fra mange skoler i hele landet. Under Norgemsmesteskapet i Trondheim 15. februar slo de ut 26 andre lag.

Juryens begrunnelse

– Juryen er imponert over hvordan vinnergruppen har tenkt helhetlig. Ikke bare vil de løse et miljøproblem; de setter klima og miljø i en større sammenheng og gjør problemer til muligheter, sa Audhild Kvam, markedsdirektør i Enova SF, da hun delte ut den gjeve prisen til "Fremtidens bygd".

Oppdrag fra prosessindustrien

Det var ingen enkel utfordring elevene fikk å bryne seg på. Årets oppdrag var utarbeidet i samarbeid med Eramet Sauda, og elevene skulle komme med forslag til hvordan selskapet gjennom teknologi eller prosesser bedre kan utnytte spillvarme og COfra FerroMangan-produksjonen. 24 timer fikk laget på å løse oppgaven. Elevene fra Vågsbygd foreslo å utnytte varmeenergi og karbondioksid fra anlegget til lokal matproduksjon. Slik at prosjektet også kan bidra til økt verdiskaping i Sauda-samfunnet.

"Energi for framtiden"

Grønt Entreprenørskap er prosjektet Energi for framtiden, et samarbeid mellom Enova og Ungt Entreprenørskap. Finalistene som deltok i Trondheim hadde kvalifisert seg gjennom lokale konkurranser. På landsbasis har 4300 elever i videregående opplæring jobbet med energi og klimagassutslipp som tema høsten 2016.

Her kan du lese mer om konkurransen.

Kontaktet av næringslivet på Sørlandet

Direktøren i MH Wirth tok kontakt med skolen dagen etter vinnerne kom hjem til Kristiansand, med ønske om å få presentasjon av vinnerideen for bedriften. I tillegg ønsker Innoventus Sør å gi de unge idéskaperne en mulighet til å utvikle seg videre, og har nå lagt opp til at jentene kan møte flere sentrale, innovative, kvinnelige gründere på Sørlandet.

På skolen ble vinnerlaget godt tatt imot dagen etterpå de kom tilbake fra Trondheim. Rektor samlet hele skolen til en felles gratulasjon i lunsjen. De fikk komme opp på scenen, mottok en ekstra premie fra skolen, og fikk presentere vinneridéen for resten av elevene.

Det lyste glede og energi av Norgesmestrene i Grønt Entreprenøskap fra Kristiansand, og en tydelig stolt ordfører Harald Furre tok vel i mot.

Og nå har Norgesmestrene også blitt gratulert av Harald Furre, med både kake og gode ord, fra en meget stolt ordfører i Kristiansand.

- Dette var et utrolig inspirerende besøk, sa ordføreren da han takket jentene for visitten, etter at kaker og frukt og brus og kaffe var spist, og mange kloke ord formidlet fra vinnerne, og lovord fra ordføreren.

Her kan du se vinnerintervjuet.

Kontakt

Ordfører Harald Furre, mobil 982 81 890
Frida Føreland, talsperson for vinnergruppen fra Vågsbygd, mobil 483 56 869

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 16.03.2017 17:07
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?