Gå til hovedinnhold

Nå skal fontenen på Torvet bli tett

Lekkasje har hindret vannspruten fra fontenen på Torvet etter at parkeringshuset i grunnen under den stor ferdig i 2017. Nå tar kommunens ingeniørvesen grep.

Demonteres

Ingeniør i Kristiansand kommunes ingeniørvesen, Bjørn Kristian Kristensen, leder arbeidet med å tette fontenen på Torvet. Foto: Svein Tybakken

Tirsdag 26. mars begynte demonteringen av fontenen. Granitt-elementene fontenen består av skal renses på stedet mens tetningsarbeidene foregår.

– Lekkasjen er i selve grunnen eller «taket» over parkeringshuset under Torvet der rørene kommer opp. Fontenen har vært lekk helt siden Veidekke bygget garasjeanlegget under Torvet. Vannet fra fontenen har fulgt rørtraseen tilbake til pumpehuset i kummen i Kirkegata. Der er både pumpe og teknisk utstyr for lyssetting rustet og ødelagt av alt vannet som til tider har fylt opp pumpehuset, sier ingeniør Bjørn Kristian Kristensen i Kristiansand kommunes ingeniørvesen, sentrum sone.

Spesial-betong

Nede i denne kummen under Kirkegata og over torvparkeringen, styres vann og lys til fortenen på Torvet. Her må alt skiftes ut etter lekkasjen. Foto: Svein Tybakken

– Vi har leid inn et firma fra Bergen som blant annet er spesialister på tetting av kummer. De bruker en spesial-betong som er lett å forme med hendene og plasseres omtrent som kitt der det skal tettes. Vi har stor tro på at det nå blir slutt på lekkasjene, sier Kristensen.

Han regner med at tetningsarbeidet og monteringen av fontenen er ferdig i løpet noen dager. Etter planen skal fontenen sprute liv på Torvet igjen fra 1. mai.

Fra 1866

Fontenen på Torvet ble opprinnelig satt opp i Wergelandsparken, så langt tilbake som i 1866. Der sto den fram til 1908, da den måtte vike plassen for Wergelandstatuen. Fontenen ble da flyttet foran rådhuset på Torvet. Der sto den i 30 år. I 1938 skulle nemlig Torvet asfalteres, og da ble fontenen demontert og satt på lager. Først i 1991 – i forbindelse med Kristiansands 350-årsjubileum – ble fontenen hentet fram igjen og plassert der den står i dag til glede for innbyggere og besøkende.

 

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 26.03.2019 11:56
Sist endret: 26.03.2019 14:11

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?