Gå til hovedinnhold

Verdens håndhygienedag

Ingen tiltak er like effektive som god håndhygiene for å hindre infeksjoner som krever antibiotika. Det er også helt essensielt for å hindre spredning av antibiotikaresistente mikrober.

Markerer dagen

Anbefaler håndvask og desinfeksjonssprit: Fagkoordinator smittevern Nina K. H. Skåra, varaordfører Tove C. Welle Haugland, rådgiver Astrid Færden Gaare, konstituert virksomhetsleder Liv Solveig Torsøe, rådgiver Øyvind Haarr, kommuneoverlege Dagfinn Haarr og sykepleier i smittevernet Andrea Winther Håland. Foto: Kristiansand kommuneKristiansand kommune markerer at verdens håndhygienedag er på lørdag.

- Ansatte i Kristiansand kommune har fokus på håndhygiene i tjenesten, slik at våre beboere, brukere og pasienter er i trygge og rene hender. 5.mai er verdens håndhygienedag og markeres verden over, sier fagkoordinator smittevern, Nina K. H. Skåra.

Varaordfører Tove C. Welle Haugland vil gjerne gi kampanjen i Kristiansand et puff:

- Det er viktig å skape bevissthet og oppmerksomhet rundt antibiotikaresistens og hygiene. Jeg oppfordrer alle til å være med, sier hun.

Ansatte med

På omsorgssentrene blir dagen markert ved hjelp av ressurspersonene innen smittevern som arrangerer quiz med premier for de ansatte, henger opp plakater, informerer og deler ut brosjyrer fra folkehelseinstituttet.

- Vi har også en UV-lyskasse som skal ut på en runde til flere omsorgssentre for å vise hvor godt man har utført håndhygienen, sier Skåra.

Bakgrunn for dagen

Verdens helseorganisasjon (WHO) har siden 2005 arbeidet for å bedre helsepersonells håndhygiene, blant annet gjennom kampanjen Clean Care is Safer Care. Kampanjen bygger på visjonen om å gjøre smittevern til en prioritert oppgave innen helseomsorg, med bedre håndhygiene som kjernen i tiltaket.

Som et ledd i engasjementet lanserte de i 2009 den årlige kampanjen SAVE LIVES: Clean Your Hands, og 5. mai ble med dette introdusert som global håndhygienedag.

Håndhygienestafett - film

Kontakt for media

Fagkoordinator smittevern
Nina K. H. Skåra
902 81 051

Forfatter: Børge R. Nilsen
Publisert: 04.05.2018 08:35
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?