Gå til hovedinnhold

Miljøprisen 2018 til Air Products AS

Kristiansand kommunes Miljøpris 2018 gikk til firmaet Air Products AS. I nærmere 50 år har selskapet vært verdensledende innen miljøvern og sikkerhet til sjøs, offshore og landbaserte anlegg, og har utviklet et produkt som fjerner CO2 ved hjelp av membranteknologi.

Ordfører berømmer miljøprisvinner

Fv adm dir Tom Cantero i Air Products AS tok onsdag 26. september imot Kristiansand kommunes Miljøpris 2018 av ordfører Harald Furre. I bakgrunnen produktleder Hans Ø. Ihme og jurysekretær Elizabeth Rojas. Foto: Ragna Marie Henden

– Miljøprisen har som formål å stimulere til nytenkning og innsats i miljøarbeidet. Juryen for pristildelingen mener dere var en soleklar vinner av årets pris. Juryen peker på at Air Products tok nye grep under oljekrisen for å lage nye inntektskilder. Istedenfor å satse på nye oljebaserte produkter, satset dere stort på et meget spennende og klimavennlig produkt. Dette er viktig for klima og miljø både regionalt og internasjonalt. Kommunen er stolt over å kunne gi prisen til et selskap i Kristiansand som utvikler miljøprodukter av global verdi, sa ordfører Harald Furre, da han delte ut kommunens Miljøpris onsdag 26. september.

– Air Products har jobbet fram og lansert et produkt for fjerning av CO2 ved hjelp av membranteknologi. Og de foreløpige resultatene av tester gjennomført i industrielle anlegg i samarbeid med NTNU – viser svært gode resultater, sa Furre.

– Samtidig som det er flott å få løfte fram et selskap i Kristiansand som leverer og utvikler verdensledende produkter som reduserer klimagassutslipp, er dere også med å sende tydelig signaler til tradisjonelle bedrifter – om muligheter ved omstilling til grønnere produkter. Dere har våget å tenke nytt og annerledes, berømmet ordfører i Kristiansand.

– Verden endrer seg stadig raskere, og miljøet tar med rette større plass i et bredere felt av de politiske diskusjonene. Bare i år har Kristiansand hatt en tøff vinter, flom, tørke, skogbrann og senest storm. Det er nødvendig med tydelige politikere som prioriterer miljøhensyn i utviklingen, men vi har ikke sjans uten selskaper og mennesker som dere, som utvikler ny teknologi for en grønnere og mer bærekraftig fremtid. Takk for at dere tør å satse. Fortsett med det, og fortsett å være det gode eksempelet på hvordan det er mulig å drive et godt lønnsomt selskap som tar fremtiden på alvor. Gratulerer så masse! Vel fortjent!, avsluttet ordfører Harald Furre, før han overrakte Miljøprisens diplom, blomster og en sjekk på 25.000 kroner.

Teknologi som reduserer klimagassutslipp

Fv adm.dir Tom Cantero takket stolt kommunen for Miljøprisen. Fv prosessleder Svein Gunnar Nodeland, produktleder Hans Ø. Ihme, jurysekretær Eliszabeth Rojas og juryleder Petter Benestad.

– Vi fikk inn totalt 9 forslag fordelt på 6 kandidater. Juryen har valgt Air Products AS som en klar vinner av årets Miljøpris, sier juryleder Petter Benestad. - Det er første gang prisen går til en bedrift.Tidligere har vi bare gitt til enkeltpersoner.

– Det er flott å få løfte fram et selskap i Kristiansand som leverer og utvikler verdensledende produkter som reduserer klimagassutslipp. Med dette vil vi også sende tydelig signaler til tradisjonelle bedrifter om muligheter ved omstilling til grønnere produkter, og til det å tenke nytt og annerledes, sa juryleder Benestad. 

Air Products AS

Stor glede blant ansatte i Air Products AS over tildelingen av Miljøprisen 2018.

– Vi er stolte og glade for Miljøprisen, den henger høyt, og er blant de prisene vi setter høyest, sa administrerende direktør Tom Cantero, da han tok imot prisen på vegne av Air Products i deres lokaler på Vige. - Uten alle våre ansatte hadde dette ikke vært mulig, sa Cantero, og spanderte kake og kaffe på alle ansatte.

Air Products AS har sitt hovedkontor i Kristiansand, med om lag 50 ansatt. Selskapet har ca 90% av verdensmarkedet for LNG-tankere. I 2014 ble de kåret til årets Sørlandsbedrift av Fædrelandsvennens lesere, og har vært topp 3 nominerte finalister til flere priser, som Innovasjonsprisen og Eksportprisen. Air Products AS sin hovedoppgave er å sikre liv og verdier til menneskene som jobber på havet og de verdiene som de håndterer. Bruk av nitrogen som inertgas er med på å hindre katastrofale miljøforurensninger som følge av at brann og eksplosjoner kan oppstå ombord i skip, offshore plattformer og flytere, og har vært i front med "Green ship" konsepter. https://www.airproducts.no/

Air Products AS ledes av adm.dir Tom Cantero, og prosessgruppens leder er Svein Gunnar Nodeland.

CO2 reduserende produkt

Produktleder Hans Ø. Ihme viser fram plastmaterielt som legges som en membran for å ta ut CO2 gass.

Produktet som Air Products nå har jobbet fram og lansert er fjerning av CO2 ved hjelp av membranteknologi. Dette er utviklet i Kristiansand sammen en forskergruppe ledet av professor May-Britt Hägg ved Institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU i Trondheim. De har utviklet en membran separator som kan fjerne opptil 90 prosent av karbondioksid i røykgass og biogass. Air Products har sammen med NTNU testet teknologien i industrielle anlegg, med gode resultater. Sammarbeidet med mellom NTNU og Air Products resulterte i en lisensavtale i 2016. Avtalen gir Air Products rett til til å bruke NTNU’s patenterte lavtrykksmembran i kombinasjon med Air Products egen teknologi for CO2 fangst applikasjoner. Et strålende eksempel på sammarbeid mellom industri og forskningsmiljø i Norge.

Det er investert betydelige summer i forskning og utvikling av produktet, som har fått støtte fra Gassnova og CLIMIT.

Jury

Petter Benestad, By- og miljøutvalget (leder for juryen)
Ole-Petter Sunde, Næringsforeningen i Kristiansandsregionen
Andrea Syrtveit, Kristiansand Ungdomsutvalg
Nina Reinhardt, representerer frivillig sektor
Elizabeth Rojas, miljørådgiver, teknisk sektor, By- og samfunnsenheten

Miljøprisen

Kristiansand kommune opprettet Miljøprisen i 2013. En pris som har som formål å stimulere til nytenkning og innsats i miljøarbeidet.
Prisen består av en plakett og et beløp på 25.000 kroner.

Juryen legger vekt på:

Omstilling til grønn økonomi og flere miljøvennlige arbeidsplasser
Miljøvennlig produksjonsprosess og produktutvikling
Styrke Kristiansands omdømme som miljøby
Miljøriktig forbruk, innkjøp og håndtering av avfall
Miljøvennlig logistikk og transport
Miljøvennlig materialbruk og bygging
Redusert energiforbruk
Øke befolkningens kunnskap og holdninger

Informasjon om tidligere vinnere

Kontakt

Juryleder Petter Benestad, mobil 908 64 491
Air Products AS ved adm. dir Tom Cantero, tlf 38 03 99 29

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 26.09.2018 14:31
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?