Gå til hovedinnhold

Michael Moore direkte på folkebiblioteket

Fredag 29. juli kan du møte filmregissøren og samfunnskritikeren Michael Moore «på direkten» fra USA i Kristiansand folkebibliotek og se hans siste film «Where To Invade Next».

Stjeler løsninger

Arrangementsansvarlig ved Kristiansand folkebibliotek, Randi Berge Wandrup, håper mange kommer og opplever filmskaperen og samfunnsrefseren Michael Moore på direkten fra USA fredag. Foto: Svein TybakkenDen Oscar-vinnende regissøren og provokatøren Michael Moores nye film tar for seg flere europeiske lands gode løsninger på samfunnsutfordringer. Formålet er å «stjele» løsningene med seg hjem til USA. Moores utgangspunkt er at hjemlandet USA har mye å lære.

– Jeg tok kontakt med Michael Moores produsenter for å prøve å få samfunnsrefseren hit til Bjørnebo-dagene i september. Moore ville jo passe godt inn i Jens Bjørneboes samfunnskritiske kontekst. Og Michael Moore har ikke sagt nei, men vi ble i første omgang utfordret til å overføre fra regissørens egen filmfestival i Traverse City, Michigan i USA. Og det vil vi jo selvfølgelig også, sier en engasjert og glad arrangementsansvarlig ved Kristiansand folkebibliotek, Randi Berge Wandrup.

Trond Blattmann

Kom på Kristiansand folkebibliotek og snakk med regissøren Michael Moore på direkte Skype-overføring. Foto: Wikimedia CommonsMichael Moore (bildet) har besøkt ni land i forbindelse med filmen – deriblant Norge. Han møter blant andre Kristiansands kjente Ap-politiker, Trond Blattmann, som ledet Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene. Sammen snakker de om hevn og sorg etter at Blattmanns sønn, Torjus, ble drept på Utøya. Moore besøkte også lavsikkerhetsfengselet på Bastøy for å lære om norske holdninger til fengselsvesenet, åpen soning og rehabilitering.

Trond Blattmann blir også med på direkten fra sitt ferieopphold på Mallorca. Hvert land som er med i filmen overfører direkte via Skype fra Moores filmfestival i USA. Kristiansand folkebibliotek har altså fått æren av å være scene for den norske direkteoverføringen. Michael Moore vil etter filmvisningen svare på spørsmål fra publikum.

God respons

– Jeg tror det kommer mye folk. Responsen er god på vår Facebook-side. Med filmen på netthinnen og presidentvalget in USA i tillegg som bakteppe, er det nok mange som kunne tenke seg å stille samfunnsrefseren Michael Moore noen spørsmål, sier Berge Wandrup, som får mye god respons fra publikum for bibliotekets arrangementer.

– Folk setter pris på samtalen og debatt, som er formen på mye av våre arrangementer. Vi får stadig høre at dette tilfører mye til byens kulturliv, sier Randi Berge Wandrup, som minner om at folk må være på plass i god tid før kl 18.00 når Moore går på scenen for å introdusere filmen sin. Etter filmen (ca kl. 20.05) blir det spørsmål og debatt med den verdenskjente filmregissøren.

Mye sommerlesing

Enhetsleder på Kristiansand folkebibliotek, Anne Kristin Undlien (t.v.) og arrangementsansvarlig Randi Berge Wandrup, gleder seg over stadig økende interesse for bibliotekets mange tilbud. Foto: Svein TybakkenAlle bibliotekene i Agder-fylkene arrangerer Sommerles fra juni til september for barn fra 1. skoletrinn og oppover. Og responsen er god, i følge enhetsleder ved Kristiansand folkebibliotek, Anne Kristin Undlien.

Utlån til barn og ungdom i perioden 1. juni til 26. juli i år var 34.769 – omtrent samme antall som i fjor. Til sammenligning var antallet utlån i 2010 19.998. Da hadde ikke biblioteket ordningen med Sommerles. Tallene inkluderer hovedbiblioteket, Vågsbygd og Hellemyr.

– Vi hadde 20 barn innom som registrerte bøker i sine lesepass bare i løpet av noen timer i går. Alle får armbånd og kan bli med på diplomfest og vinne fine premier. Vi ser med glede at boka er livskraftig – både blant barn og voksne. En av forklaringene er nok at folk tar stadig mer utdannelse, sier biblioteksjefen.

 

 

 

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 27.07.2016 14:21
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?