Gå til hovedinnhold

Merkbar optimisme i oljebransjen

Ordfører Harald Furre reiser fra verdens største oljemesse med et inntrykk av at olje- og gassindustrien står foran en opptur.

Gryende optimisme på oljemesse i Housten

Ordfører Harald Furre på besøk på standen til National Oilwell Varco, som vant flere innovasjonspriser i forkant av årets oljemesse i Houston. Foto: Arne Roger Janse

- Den har vært merkbar her i Houston, den gryende optimismen. I år har vi sett flere deltakere, flere toppsjefer og opplevd en tydelig bedre stemning blant bedriftene – også de fra Sørlandet. Det virker lovende for en industri som er viktig for byen og landsdelen vår, sier Furre.

På åpningsdagen av Offshore Technology Conference (OTC) i Houston besøkte Furre og leder av Business Region Kristiansand, Geir Haugom, en rekke av sørlandsbedriftene som viste fram produkter og tjenester i de enorme messehallene i Houston.

Blant dem var både de store lokomotivene National Oilwell Varco, MHWirth, Cameron Sense og MacGregor, men også Norsafe, Umoe Mandal, BW Offshore, Air Products, Engineering Systems – og andre deltakere i den sørlandske næringsklynga GCE NODE, som forskningsinstituttet Norce, DNB og Universitetet i Agder.

- Vi har fått et godt og bredt inntrykk av leverandørindustrien fra Sørlandet her i Houston. Flere viser fram nye, spennende produkter som er utviklet som et motsvar til oljepriskollapsen som har preget bransjen de siste årene. Den dype nedturen i olje og gass har åpenbart trigget økt innovasjon, sier Furre.

MacGregor bygger verdens første fibertau-kran

Ordfører Harald Furre (midten) og leder for Business Region Kristiansand, Geir Haugom (t.h.), på standen til MacGregor, der administrerende direktør Høye Høyesen (t.v.) fortalte at selskapet nå bygger verdens første fibertau-kran på Andøya i Kristiansand. Foto: Arne Roger Janse

Inntrykket av økt innovasjon ble forsterket da ordføreren besøkte standen til kran- og fortøyningsspesialisten MacGregor, som har kontorer både i Kristiansand og Arendal. Der kunne administrerende direktør Høye Høyesen fortelle at MacGregor nå bygger verdens første fibertau-kran på Andøya i Kristiansand.

- Alle er enige om at fibertau er framtiden for kraner. Vi har brukt mye tid på å løse noen tekniske utfordringer som gjør at vi tror markedet vil få like stor tillit til fibertau som ståltau. Fibertau gir langt større løftekapasitet, og forskjellen mellom stål og tau øker med taulengden, forklarer Høyesen.

MacGregor bygger nå en fibertau-kran på ren spekulasjon, med forventning om at potensielle kunder vil finne det enklere å kjøpe et ferdigprodusert, utprøvd produkt.

- MacGregor er et godt eksempel på en bedrift som har brukt nedgangsperioden til å bli smartere. Vi ser det samme i flere andre bedrifter. I forkant av oljemessen her i Houston vant for eksempel National Oilwell Varco flere innovasjonspriser for sine nyvinninger det siste året, sier Furre.

Promoterer byen og landsdelen

Dagene i Texas har gitt ordføreren anledning til å fornye gamle relasjoner og bygge nye.

- Det har vært viktig å treffe toppledelsen i de største bedriftene i Kristiansand, som NOV og Cameron, men minst like viktig å møte ledelsen og offensive salgsfolk i de andre, lokale bedriftene fra Sørlandet. Vi er alle her for å selge noe. De selger produktene sine, vi selger byen og landsdelen, sier Furre.

Kontakt

Ordfører Harald Furre, mobil: 982 81 890 

Forfatter: Arne Roger Janse
Publisert: 03.05.2018 09:00
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?