Gå til hovedinnhold

Utvikler app for datokontroll av matvarer

Kristiansand kommune miljø og næring støtter gründere på UiA i utviklingen av appen Datokontroll for bedre kontroll av datovarer i dagligvarebutikker.

Kontroll på datovarer i butikk

Gründere ved UiA utvikler nå en app for datokontroll av matvarer i butikk. Her i testbutikken Coop Extra Parken. Fv gründerne Kjell Håland, Espen Kalhagen og Ørjan Langøy Olsen, butikksjef Jarle Rogstad og miljørådgiver Solvor B. Stølevik. Foto: Ragna Marie Henden

– Jeg jobbet i butikk og fikk ansvar for å ha kontroll på datovarer i butikken. Etter hvert så jeg at det ble meningsløst å bruke så mye tid på et arbeid som kan organiseres på en mye bedre måte. Det resulterte i arbeidet med å utvikle appen Datokontroll, forteller student og gründer Kjell Håland. – Med meg har jeg fått studentene Espen Kalhagen og og Ørjan Langøy Olsen, som jobber med dette i egen oppstartsbedrift, i tillegg til en bacheloroppgave om appen. – Vi har også fått økonomisk støtte på 30.000 til arbeidet fra næringsavdelingen i Kristiansand kommune, forteller Håland.

Datokontroll

Datokontroll er et verktøy for å redusere matsvinn i dagligvarebutikker, kiosker og andre steder som selger mat. Det er en app som de ansatte i butikken bruker til å registrere varer, og får beskjed om når disse varene bør prise disse ned for salg, før de går ut på dato, forteller Håland. - Målet er å få kontroll på svinn og redusere hvor mye tid man bruker på utgått mat i butikkene.

For mer informasjon kan du se
datokontroll.no

Coop Extra Parken tester

– Vi synes dette er et godt verktøy, sier butikksjef Jarle Rogstad i Coop Extra Parken i Kvadraturen, som er en av testbutikkene for gründerne. - Vi jobber mot et null-mål for matsvinn i butikken, det er et hårete mål, men appen Datokontroll kan være et godt verktøy for oss. Vi sparer tid, og har sikrere rutiner for å kunne prise ned varer for salg før varene går ut på dato, sier Rogstad. – Kundene er også ivrige etter å se i kurvene med varer til reduserte priser. Noen studenter livnærer seg fast på matvarer til reduserte priser, forteller butikksjefen. Vi ser at en del av kundene våre er opptatt av å skaffe seg varer som nærmer seg utgått dato. Det er blitt «in», som det heter, sier butikksjef Robstad, og vi tjener også på å selge varene til redusert pris istede for å kaste.

Kontakt Datokontroll for å teste

– Vi er nå midt i testperioden, forteller Håland, som har fått god respons fra butikkene på å teste appen. Seks butikker i Kristiansand er med i prosjektet som varer i fire måneder. Systemet er under kontinuerlig utvikling med tilbakemelding fra butikkene Coop Extra Parken, Bunnpris Strai, Coop Extra Vågsbygd, Coop Extra Vardås og  Coop Prix St.Olavsvei .

– Dersom flere ønsker å være med på testen, så er det gratis nå i 4 måneder, sier studentene.

– Planen er å lansere Datokontroll kommersielt fra sommeren. Vi har allerede to butikker som har brukt datokontroll i 1 år, og er nå fast kunde av produktet vårt, forteller de tre gründerne. Coop Dvergsnes har blant annet brukt appen i 1 år.

Gründerne jobber også med appen Datomerk, som er mer en app rettet mot forbrukerne. Her skal de etter hvert kunne gå inn og se hvilke varer butikkene har som nærmer seg utgått dato, og kan gå målrettet mot disse varene i butikken. – Men det kommer ikke riktig enda, sier bachelorstudentene, som nå jobber på spreng med bacheloroppgaven om Datokontroll.

Samarbeid næring og miljø i kommunen

I Kristiansand kommune følges arbeidet med utviklingen av Datokontroll med stor interesse.

– Vi har her bidratt i forhold til MatVinn prosjektet der vi ser at gründere kan bidra til at kommunen kan nå sine målsettinger. Vi er opptatt av å stimulere både gründere og studenter til å prøve ut sine idéer innenfor det vi kaller grønn forretningsutvikling. Datokontroll deltok i fjorårets finale i grønn forretningsidekonkurranse, og de er interessante ikke minst fordi de er en studentbedrift, sier næringsrrådgiver Øyvind Lyngen Laderud.

Business Region Kristiansand som også er kommunens næringsavdeling har bidratt med 30.000 kr til MatVinn og Datokontroll prosjektet.  - Vi har et tett samarbeid også med miljøavdelingen i kommunen om næringsutvikling som er nyttig for miljø og klima, forteller næringsrådgiver Øyvind Lyngen Laderud.

 – Fra et miljøperspektiv ser vi på Datokontroll som et viktig verktøy i kommunens arbeid med å redusere matsvinn, forteller miljørådgiver Solvor B. Stølevik, som ser fram til lansering av appen for både butikker og kunder.

Oppfordring

– Det går helt fint å spise mat som snart går ut på dato, oppfordrer gründerne av Datokontroll, butikksjef Jarle Rogstad, og miljørådgiver Solvor B. Stølevik. – Se gjerne etter butikker som er flinke til å prise ned varer som snart går ut.

Kontakt

Kjell Håland, leder av gründerselskapet Datokontroll,
epost: kjell.haaland@datokontroll.no, mobil: 90400207
Miljørådgiver Solvor B. Stølevik, mobil:  952 27 301

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 22.03.2018 15:13
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?