Gå til hovedinnhold

Markerer verdens overdosedag

Kristiansand kommune ved feltsykepleien og oppfølgingstjenester markerer verdens overdosedag onsdag 31. august. Dagen markeres med stand i Markensgate.

Feltsykepleierne Chriss Voll og Liv Bente Sunde bidrar ved markeringen av verdens overdosedag. Store konsekvenser

Onsdag 31. august er den internasjonale dagen for å minnes de døde og skape bevissthet om at overdoser kan forebygges.

- Narkotikabrukere, og da spesielt sprøytebrukere, har mellom ti og tjue ganger så høy sannsynlighet for tidlig død som den generelle befolkningen. Den mest vanlige årsaken til tidlig død er overdoser, sier Liv Bente Sunde, spesialsykepleier i kommunens feltsykepleie.

Narkotikabruk kan ha flere helsemessige konsekvenser. De som injiserer har en økt risiko for hepatitt A,B og C, HIV og abcesser og andre sår.

Samlet sett har narkotikabruk store konsekvenser for både den det gjelder, pårørende og samfunnet.

Rapport fra Kristiansand

Statens institutt for rusmiddelforskning SIRUS publiserte i 2014 en rapport om narkotikabruk på gateplan. Kristiansand var en av sju byer som var med på undersøkelsen.

Det var 99 informanter fra Kristiansand. 60 prosent av informantene oppga at de har en eller flere overdoser i løpet av sin ruskarriere, men de opplyste også at det var kun 6 prosent som hadde hatt overdose siste året.

Siste tilgjengelige tall for overdosedødsfall er fra 2014. Det ble da registrert 4 overdosedødsfall i Kristiansand.

Brukerne ruser seg hovedsakelig på amfetamin, benzodiasepiner, hasjis og alkohol.

Innsats for å hjelpe

- Vi har i dag utdeling av rent brukerutstyr i enkelte boliger i kommunen. Det er ønskelig å få dette til for alle rusmisbrukerne i kommunen, sier Sunde.

Feltsykepleien har i samarbeid med oppfølgingstjenesten en årlig «overdosedag» i Wergelandsparken hvor det øves og informeres om førstehjelp ved overdoser.

- Feltsykepleien går oppsøkende der brukerne oppholder seg, vi får derfor god informasjon og holder godt øye med hva som rører seg i rusmiljøet, sier Sunde.

Kontakt for media:

Liv Bente Sunde
Spesialsykepleier
Feltsykepleien
Telefon  95 15 37 00 

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 26.08.2016 10:05
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?