Gå til hovedinnhold

Mange inspirerte for "En by for alle" i uke 6 til neste år

Over 50 representanter fra lag, foreninger, frivillige organisasjoner, institusjoner, kommune og fylke deltok 7. november på Inspirasjonsmøte for "Kristiansand - en by for alle".

 «En by for alle» er kommet for å bli
Ordfører Harald Furre åpnet Inspirasjonsmøte for "En by for alle" i uke 6 i 2019. Over 50 representanter fra lag, foreninger, organisasjoner, fylke og kommune var møtt fram. Foto: Ragna Marie Henden

Ordfører Harald Furre åpnet Inspirasjonsmøtet og viste til et stort engasjement i uke 6 2018, hvor kommunen for første gang arrangerte «En by for alle».

Ordfører Harald Furre var imponert over engasjementet og mangfoldet av arrangementer i "En by for alle" i uke 6 i år.

– Med over 60 arrangementer og 30 – 40 engasjerte samarbeidspartnere er «En by for alle» kommet for å bli. Uka har et fokus på likestilling, inkludering og mangfold som vi stadig trenger å bli minnet på. Gjennom en uke hvor så mange engasjerer seg får vi løftet fokuset og engasjert byen vår til å komme et hakk videre, sa ordfører Furre.

– De andre 51 ukene i året er selvsagt også viktig. Men vi trenger alle en ekstra påminnelse. Det får vi under «En by for alle», i alt fra barnehager, skoler, lag, foreninger, kultur, kurs, konferanser, møter og utstillinger, sa ordfører Furre, som også viste bilde av kommunalutvalget som engasjert stiller seg bak «En by for alle».

Inspirasjonsforedrag om "softisfisering"

Antje Bomann-Larsen inspirererte til å levendegjøre, formidle og fortelle historier som gjør at mennesker i uke 6 lærer noe om andre menneskers liv.

Til å inspirere til innhold og aktiviteter kom Antje Bomann-Larsen, foredragsholder på mangfoldsledelse, kulturforståelse og presentasjonsteknikk. Bomann-Larsen innførte et nytt begrep - å «softisfisere» et budskap, som betyr å gjøre budskapet sansbart. Rett og slett å få folk til å tenke på for eksempel en softis når den beskrives, og se for seg, lukte og smake i hodet det som formidles.

– Vi mennesker forstår bedre det som er sansbart, og formidling ved bruk av flere sanser hjelper mottakeren til bedre å forstå budskapet. Jeg vil derfor oppfordre dere til å levendegjøre, formidle og fortelle historier som gjør at mennesker i uke 6 lærer noe om andre menneskers liv, oppfordret Bomann-Larsen på sitt engasjerende vis, så vi nesten kunne kjenne smaken av softis når den ble beskrevet.

– Det er de som har erfaring i hvordan det er å være en minoritet, funksjonshemmet eller diskriminert som best kan formidle denne opplevelsen, så vi alle kan forstå dette bedre og endre våre holdninger. Vi trenger forbilder innen mangfold og likestilling som deler sine erfaringer med andre. Dere må formidle historiene til de som kjenner dette på kroppen, oppfordret Antje Bomann-Larsen.

Barnehage med ukesprogram

Virksomhetsleder Anne Hagen ved Roligheden gård barnehage fortalte om et imponerende program i barnehagen i uke 6 i år. Nå legges nye planer for neste års "En by for alle".

Roligheden gård barnehage hadde i uke 6 i 2018 laget en hel ukes program med tema knyttet til «En by for alle». Virksomhetsleder Anne Hagen fortalte engasjert om hvordan barnehagen i løpet av uke 6 i 2018 hadde gjennomført ulike aktiviteter for å lære barna mer om likestilling og mangfold.

– Vi lånte rullestoler, øreklokke og benyttet bind for øynene, så barna skulle få prøve hvordan det opplevdes å sitte i rullestol, være døv og blind. Vi markerte også samenes dag, en minoritet, for å lære mer om samenes kultur,  og hengte opp regnbueflagg, fortalte Hagen, som planlegger nye aktiviteter i barnehagen i uke 6 i 2019.

Ukeplan for Roligheden gård barnehage i uke 6 2018, En by for alle.

Gruppearbeid

Gruppearbeid

Inspirasjonsmøtet avsluttet med gruppearbeid, hvor det poppet opp med gode idéer om samarbeid mellom ulike organisasjoner, og videreføring av aktiviteter fra i år. Ved bruk av arrangementskalenderen for "En by for alle" får alleoversikt over aktiviteter etter hvert som de legges inn. Tidspunkter for nye arrangementer kan tilpasses slik at ikke alt skjer på en gang.

Gruppearbeid

Fra gruppearbeidene kom det forslag til alt fra utstillinger, gatekafé, improteater, konsert, språkkafé og likestillingslunsj. I uke 6 kan en benytte eksisterende arrangementer og lage tema knyttet til likestilling, inkludering og mangfold. Blant flere kreative ideer var blant annet at biblioteket kan låne ut mennesker. Et menneske med en annen bakgrunn som du kan få treffe og lære noe av.

Gruppearbeid

Gruppearbeid

Direktør for kultur, frivillighet og innbyggerdialog

Torbjørn Urfjell, direktør for kultur, frivillighet og innbyggerdialog i nye Kristiansand, synes det var interessant å treffe så mange fra frivillig arbeid i Kristiansand som engasjerer seg for en by for alle.

Torbjørn Urfjell, direktør for kultur, frivillighet og innbyggerdialog i nye Kristiansand deltok på Inspirasjonsmøtet.
– Det er interessant for meg å treffe så mange som engasjerer seg for å gjøre Kristiansand til en by for alle, sa Urfjell, som synes "En by for alle" er et godt virkemiddel for å sette fokus på likestilling, inkludering og mangfold.

Møte mennesker og bli kjent

Inspirasjonsmøtet er også en møteplass for å bli kjent og knytte kontakter for videre samarbeid.

– Noe av det viktigste med både Inspirasjonsmøtet og «En by for alle», er at vi treffer andre mennesker, blir kjent, knytter nye kontakter og lærer noe nytt om andre mennesker, avsluttet prosjektleder for «En by for alle», Toril Hogstad, som var meget fornøyd og imponert over engasjementet og forslagene for neste års «En by for alle». – Flere har allerede begynt å sende inn arrangementer som skal i kalenderen for uke 6 i 2019. Det er inspirerende. Nå er det bare å melde oss så snart du har en aktivitet som ønskes inn i arrangementskalenderen for «En by for alle», oppfordrer Toril Hogstad.

Her melder du inn arrangementer

Arrangementskalender En by for alle 2019

Om En by for alle

Kontakt

Prosjektleder og LIM-koordinator i Kristiansand kommune, Toril Hogstad, mobil:952 56 568

 En engasjert prosjektleder Toril Hogstad ser fram til uke 6 i 2019, En by for alle!

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 07.11.2018 18:40
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?