Gå til hovedinnhold

Lokal mat i sentrum

Lørdag 31. august arrangeres «Mat i sentrum» på Torvet. Fra kl. 10.00-15.30 kan du smake og kjøpe god lokal mat, og det blir underholdning, egen kokkeskole for barn og Bondens marked.

Stor matfestival på Torvet

Velkommen til matfestivalen «Mat i sentrum» lørdag 31. august. Her blir det en rekke salgsboder med lokal mat og produkter fra bønder, matprodusenter og matbedrifter fra hele Agder. I tillegg blir det aktiviteter for barn og underholdning fra UKM-artister. Foto: Øystein Moi

For andre året på rad arrangeres «Mat i sentrum» som er en stor matfestival med fokus på lokal mat og lokale mattradisjoner. Over 30 bønder, matprodusenter og matbedrifter fra hele Agder kommer for å vise frem og tilby sine varer og produkter.

Matfestivalen arrangeres lørdag 31. august fra klokken 10.00-15.30, og det er gratis inngang.

Denne dagen blir hele området rundt Torvet, inkludert Wergelandsparken, fylt med salgsboder fra Bondens marked og mattelt. I tillegg blir det traktorutstilling, mulighet for smaksprøver, gratis is til alle barn, egen kokkeskole for barn og underholdning av UKM-artister.

– Matfestivalen vil ha et stort utvalg av nærdyrket og lokalprodusert mat. Her kan man også lære om landbruk, samt se prosessen fra jord til bord. Fjorårets matfestival ble en stor suksess med ca. 15.000 besøkende, og vi gleder oss nok en gang til å vise hva Agder har å by på av lokale delikatesser, sier komitémedlem av Mat i sentrum, Ole Magne Omdal, rådgiver i Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen.

Program

Mat i sentrum i Kristiansand byr på blant annet salgsboder fra Bondens marked, mattelt, eget potettelt og egen kokkeskole for barn.

10:00: Matgate, Bondens Marked, utstillere og mattelt åpner
11:00 Barnas kokkeskole – her kan barn lære å lage pølse og lompe. Kokkeskolen holder åpent hele dagen.
11:30 Gratis is til barna
12:00 Artister fra UKM opptrer på scenen
12:30 Barnas kokkeskole
13:00 Gratis is til barna
14:00 Artister fra UKM opptrer
14:30 Barnas kokkeskole
15:30 Mat i Sentrum 2019 avsluttes

Meny i matteltet

På Torvet settes det opp et eget mattelt som byr på fem lokale retter til salgs.

På menyen står: 

  • grillet gimre (ung sau) som serveres med potet og grønnsaker
  • «en håndfull sau» som er skav av lammekjøtt med salat og dressing
  • spicy fiskesuppe med steinovnsbrød og kviteseidsmør 
  • komper med tilbehør
  • surmelkspudding med rabarbrakompott til dessert

Årets utstillere

Denne lørdagen blir det demonstrasjoner av hvordan du kan lage egen kjøkkenhage, dyrke ulike grønnskaper og tips om andelslandsbruk. Du kan også smake på og kjøpe en rekke lokalproduserte råvarer. Dette er alt fra saft, syltetøy, spekepølser, lefser, laks, økologiske oster og mye mer.

Utstillere som deltar:

• Andelslandbruk
• Drivhuset mitt
• Oikos – Økologisk Agder
• REKO-ringen - lokalmatutlevering
• Søgne videregående skole
• 4H-stand i Wergelandsparken - aktiviteter for barn med blant annet smoothiesykling og insektshotel
• Agder juletre
• T.Ø.Pettersen
• Den lille Juicefabrikken
• ASMarGel - marmelader, gele og chutney
• Reinhartsen – sjømat, vilt og spesialiteter
• Traktorer Felleskjøpet
• Hennig- Olsen veteranbil
• Universitetet i Agder
• NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi)
• Geitmyra – matkultursenter for barn
• Grønn vekst - jordprodukter og jordforbedringsmidler
• Potettelt – i teltet står disse aktørene på stand: Lille Chipsfabrikk, Opplysningskontoret for frukt og grønt, TaGo – lefse og lompebageri, Norsk Landbruksrådgivning og Per Try

Utstillere på Bondens marked

• Barlind bruk - Egg fra uteløpende høner, brød, geleer, ferske munker og håndarbeider

• Bekkereinan AS - Spekepølser, spekeskinke, grovmalte kjøttpølser, chorizo m.m.

• Godt og Hjemmelaget - Tynnlefser fra Nordland, Krinalefse og Debiogodkjente Mandelpotetlefser og Troll lefser

• Lygna Sjømat as - Varmrøykt, kaldrøykt og cognacmarinert gravet laks

• Løvjomås Bigård - Lynghonning, flytende blomsterhonning, bivoks og Propolis2

• Låvebroa - Kjøtt, skinn og garn fra villsau og spælsau

• Saschas lille pølsefabrikk - Pølser, bacon og elgkjøtt i sesong

• Setane Gardsysteri - Fast hvit geitost med ulik modningstid. Kjøtt av geit. Bakevarer

• Skogly Gård - Kjøtt, pølser, karbonader, leverpostei, sylte, m.m.

• Slettene Hage - Økologiske egg, epler, eplejuice, grønnsaker, bær, urter og blomster

• Smakfulle Skatter fra Dragetoppen - chutneys, relishes, geleer, marinader, urtete, krydderblandinger, salter m.m.

• Tjamsland gård - Økologiske oster og yoghurt på melk av Jersey og Sidet Trønder og Nordlandsfe

• Vintlands Bringebær – Bringebærprodukter

• Øvre Tønnesøl Gård - Fenalår, speket vilt, og salamipølser av rein, hjort, elg og lam. Samt speket flatbiff av storfe, og speket svinefilet og skinke. Vilt karbonader, leverpostei m.m.

Samarbeidsarrangement

Mat i sentrum er et samarbeidsprosjekt mellom Landbrukets dag/Naturligvis, Fylkesmannen i Agder, Vest-Agder fylkeskommune, bondelagene i Agder og Kristiansand kommune.

– Målet med Mat i sentrum er å synliggjøre matproduksjon nær Kristiansand og i Agder. Vi gleder oss til å vise fram lokal mat, urbant og økologisk dyrking, samt pallekarmdyrking og parsellhager, sier komitémedlem Ann Elin Teksdal, rådgiver i parkvesenet i Kristiansand kommune.

– Matfestivalen er et ledd i urbant landbruk, og vi ønsker at landbruk skal bli mer synlig i bybildet. Vi håper også at matfestivalen vil inspirere innbyggere til å velge lokale råvarer, sier komitémedlem Ole Magne Omdal, rådgiver i Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen.

Kontaktperson for media

Rådgiver i Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Agder, Ole Magne Omdal, mobil: 909 28 841 

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 27.08.2019 14:43
Sist endret: 28.08.2019 08:54

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?