Gå til hovedinnhold

Lærlinger til Yrkes-NM

17.-20. oktober konkurrerer lærlingene Marcus Solheim og Caroline Albrecht fra Kristiansand kommune i Bergen om NM-tittelen i barne- og ungdomsarbeiderfaget.

Yrkes-NM

Lærlingene Marcus Solheim og Caroline Albrecht er klare til å konkurrere om NM-tittelen i barne- og ungdomsarbeiderfaget. (Arkivbilde).

17.-20. oktober møtes Norges dyktigste ungdommer i Vestlandshallen ved Bergen til Yrkes-NM som arrangeres av WorldSkills Norway. Over fire dager skal 340 ungdommer fra hele landet konkurrere om medaljer, heder og ære i 25 forskjellige yrkesfag.

Lærlingene Marcus Solheim (20) og Caroline Albrecht (23) har blitt valgt til å konkurrere i barne- og ungdomsarbeiderfaget. De har begge jobbet ved Krossen skole i to år, og avla i våres hver sin fagprøve med gode resultater. Etter flere måneder med forberedelser er de nå klare til å kjempe om NM-tittelen.

- Vi vet ikke hva slags oppgaver vi får, men vi vet at konkurransen består av ulike teoretiske og praktiske oppgaver som vi skal løse på kort tid. Vi begynte forberedelsesarbeidet i våres og har planlagt aktiviteter som vi antar at vi kan få i konkurransen. Det kan være for eksempel barnehage eller opp til 18 år hvor vi blant annet har øvd oss på alderstypiske trekk, sier Marcus.

- Vi har også jobbet med å kartlegge hva som er typisk for den gruppen slik at vi kan tilpasse aktiviteter. I tillegg har vi jobbet utfra våre kompetansemål som vi vil prøve å få med i aktivitetene som fremmer fysisk og psykisk helse, sier Caroline.

Går for gull

Caroline og Marcus kan fortelle at de er innstilt på å sikre NM-tittelen.

- Caroline og jeg har snakket om at når vi først skal delta i NM, ja da går vi inn for å vinne. Nå forbereder vi oss så godt vi kan slik at vi kan levere 100 prosent, sier Marcus.

- Tanken om å kunne vinne er veldig stort, og det er veldig gøy å få være med å delta, sier Caroline.

Støttespiller

Forberedelsesarbeidet har også bestått av coaching fra lærlingenes veileder Ellen Svensson. Hun jobber som fagarbeider ved Krossen skole og har fulgt lærlingene gjennom hele praksisperioden. Sammen med representanter fra Lærlingeavdelingen blir Svensson med til Bergen for å gi lærlingene støtte i konkurransen.

- I Yrkes-NM er det er en kamp om å bli best, og dommerne skal blant annet se hvordan deltakerne håndterer stress. For at de skal være godt forberedt har de fått coaching og veiledning, og vi er med som støttespiller gjennom hele lærlingperioden. Dette gjelder også i Bergen for både Ingrid Schibstad og Hege Skomedal fra Lærlingeavdelingen og jeg reiser sammen med dem til NM for å gi dem støtte, sier Svensson.

Tre nye fag

Lærlingeavdelingen i Kristiansand kommune har om lag 120 lærlinger innenfor mange ulike fag. Nå tilbyr de også tre nye fag.

– I starten av august hadde vi lærlinger i flere fag, blant annet IKT, kontor, aktivitør, barne- og ungdomsfagarbeider og helsefagarbeider. De to sistnevnte er de største fagene vi har. I tillegg har vi nå startet opp med tre nye fag innen anleggsmekaniker, byggdrifter og vei- og anleggsfaget, sier lærlingrådgiver Hege Skomedal.

Kontaktperson for media

Rådgiver Ingrid Schibstad fra Lærlingeavdelingen: 917 13 755 

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 11.10.2016 16:39
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?