Gå til hovedinnhold

Lansering av MatVinn-poser til restemat

Klimaalliansen, Kristiansand kommune, Kvadraturforeningen og Næringsforeningen i Kristiansandsregionen lanserte fredag 24. november MatVinn-poser for kaféer og restauranter i Kristiansand.

Lansering av MatVinn-poser

Fredag 24. november var det lansering av MatVinn-poser på Grønt Senter i Næringsforeningen i Kristiansandsregionens fredagslunsj. Kaféer og restauranter i Kristiansand oppfordres til å benytte de nye posene til restemat for gjestene.

Det var stor entusiasme for å jobbe med reduksjon av matsvinn i Kristiansand på lansering av "MatVinn-posen". Her er en del av de engasjerte på lanseringen. Bak fv Claus Oliver Pedersen leder for restaurantforeningen, MatVinn-pose prosjektleder Arne Otto Iversen fra Klimaalliansen, møteleder adm dir Anita S. Dietrichson i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, kjøkkensjef Benjamin Dogan fra Tilstede mat og mer, politiker Renate Hægeland (H), fiskehandler Reidar Reinhartsen, Hanne Jørgensen fra Hennig-Olsen Is. Foran fv leder i Kvadraturforeningen Harald Andersen, miljørådgiver Solvor B. Stølevik i Kristiansand kommune og Trine Lohne fra "Trine på gården". Stian Tungland fra Bølgen&Moi og Reino Kristiansen fra Hotel Norge bidro også, men var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Ragna Marie Henden

Fredagslunsj av ukurrante råvarer

Fv Claus Oliver Pedersen i Bakgården AS, Stian Tungland i Bølgen&Moi Kristiansand og Harald Andersen, leder for Kvadraturforeningen smakte nysgjerring på nydelig mat tilberedt av "ukurrante matvarer".

– Næringsforeningen er opptatt av å ta et samfunnsansvar i forhold til å redusere matsvinn. Vårt bidrag kan være å koble kontakter i næringslivet og legge til rette med blant annet dette arrangementet, sa direktør for Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, Anita S. Dietrichson, da hun åpnet foreningens fredagslunsj på Grønt Senter.

Fredagslunsjen denne dagen var  "ukurante matvarer", utsortert fisk og grønnsaker som av visuelle årsaker aldri blir solgt i butikk. Det hele var lekkert tilberedt på kjøkkenet av Øyvind Nese og Jarl Vøllestad. Her fikk vi smake alt fra øyepål, flyndre, strømsild, små hvitting, rødkål, gulrot og byggryn, og saus av dill og tangpesto. Riktig velsmakende tilberedt.

Restaurantbransjen vil jobbe internt og overfor kunder

Representanter for næringslivet ble intervjuet og utfordret av møteleder Anita S. Dietrichson om tiltak og muligheter for matsvinn reduksjon i spesielt restaurantbransjen. Fv Benjamin Dogan fra Tilstede mat og mer, Harald Andersen leder for Kvadraturforeningen og Claus Oliver Pedersen, leder for restaurantbransjen, og fra Bakgården.

Restuarantbransjen og næringslivet foreslo å jobbe både internt med gode ambassadører på «gulvet» som ansvarliggjøres, og også tilby gjester å ta med maten hjem.

– Vi må få superbrukere, jobbe aktivt med innkjøp og hvordan vi bruker varene på kjøkkenet, hvor det også kastes mye mat. Vi kan for eksempel samarbeide med bakerier og restauranter om overskuddsmat som kan brukes videre av andre, ble det foreslått.

Det ble også nevnt kursing og kompetanse på kjøkkenet i hvordan utnytte matvarer før de blir dårlige eller går ut på dato, og også benytte matvarer fra bønder som ikke selges i butikkene på grunn av små "skjønnhetsfeil".

Arne Otto Iversen i Klimallisen er leder av MatVinn-pose prosjektet, og lanserte den nye "MatVinn-posen" i samarbeid med Næringsforeningen og Kristiansand kommune. Iversen har stått for idèen og jobber for Kristiansand kommune med realisering av prosjektet. Her sammen med møteleder Anita S. Dietrichson.

Tiltak fra kommunen

Miljørådgiver Solvor B. Stølevik presenterte kommunens overdordnede tiltak for redukasjon av matsvinn. Kommunen har søkt og fått Klimasats-milder til prosjektet fra Miljødepartementet.

Kristiansand kommune har fått Klimasatsmidler fra Miljødirektoratet til prosjekter for å redusere matsvinn. Kommunen har en rekke tiltak på lista, og jobber for å legge til rette for å nå bystyrets mål om å gjøre Kristiansand best i Norge på matsvinn-reduksjon. Samarbeidspartnerne i totalprosjektet for matsvinn-reduksjoner er Avfall Sør, Framtiden i våre hender, Klimapartnere, Sørlandet sykehus og Klimaalliansen.

Info om samarbeidsprosjektet

Politiker Renate Hægeland(H)  presenterte politikernes mål og ambisjoner for matsvinn i Kristiansand, og har også lagt prosjektmidler inn i budsjettet for kommende år. Forslaget er laget i samarbeid med Ole Magne Omdal (Sp).

Hægeland oppfordret til å bruke #matvinnkristiansand i omtale av alle prosjekter knyttet til matvinn i kommunen.

Miljørådgiver Solvor Stølevik presenterte overordnet tiltaksliste fra kommunen, og eksempler på andre prosjekter i byen som reduserer matsvinn. Alt fra apper som Foodlist og "To good to go", til utdeling av mat fra dagligvarebutikker i regi av Frikirken.

  • «MatVinn-poser» («restematposer») på serveringssteder
  • MatVinn-familier
  • Rutiner ved Sørlandet sykehus knyttet til innkjøp/bestilling av mat
  • Utstilling/informasjonsmateriell
  • Matproduksjonen til kommunens omsorgssentre, og bestillingsrutiner og håndteringen av maten ved omsorgssentrene
  • Inspirasjon og undervisning i skoler og barnehager

Presentasjon

Hennig-Olsen Is jobber systematisk

Hanne Jørgensen i Hennig-Olsen Is presenterte bedriftens mange tiltak for reduksjon av matsvinn.

Til dessert denne fredagen vanket det «vrakis» fra Hennig-Olsen Is. Hanne Jørgensen serverte is som ikke ble solgt i butikken på grunn av noe «feil med plasseringen av sjokoladeovertrekket". Hun fortalte hvordan Hennig-Olsen Is jobber systematisk med å redusere matsvinn i både produksjonen, lager, transport og i salg hos butikker. Et imponerende systematisk arbeid og fokus. Den gode «vrakisen» inspirerte til forslag fra salen om et eget "vrakis-utsalg" i Markens.

"Trine på gården" samarbeider med bøndene

Trine Lohne i "Trine på gården" fortalte engasjert om hvordan firmaet jobber for å benytte varer fra naturen og fra bønder som ellers "går til spille".

Trine Lohne i "Trine på gården" bor i Søgne og har i flere år jobbet sammen med bønder på Agder og i Rogaland om økt bruk av «feilvarer».

– Det er så lite som skal til før jordbruksprodukter ikke kommer i vanlig salg. Rødløken skal for eksempel passe inn i standard nettingemballasje for tre løk. Større og mindre løk kan gå til spille om de ikke selges på andre måter, fortalte en engasjert produsent av foredlede varer fra bønder og naturen.

– Her er det mye å hente på samarbeid med både bønder, restauranter og butikker, fortalte Trine Lohne.

Kontakt

Klima- og miljørådgiver Solvor Berntsen Stølevik, By- og samfunnsenheten, Kristiansand kommune
Mobil: 952 27 301  epost: solvor.stolevik@kristiansand.kommune.no 
Leder for MatVinn-pose prosjektet Arne Otto Iversen, Klimaalliansen. E-post: arneotto@klimaalliansen.no. Tlf: 930 34 088  

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 27.11.2017 13:01
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?