Gå til hovedinnhold

Kunstpipa plassert på Odderøya

Et nytt landemerke i Kristiansand  i form av ei "kunstpipe" er nå montert på Odderøya. Pipa rager 110 meter over havet, og ser ut som en "svevende pipe" over det underjordiske renseanlegget på øya.

Svevende kunstpipe

"Kunstpipa" monteres på toppen av Odderøya renseanlegg. Foto:Torleif Jacobsen


Det er luftepipa til det nye renseanlegget for Kristiansand og Vennesla er nå på plass. Pipa har tolv meter med speilpolerte plater nederst som vil reflektere himmelen, og dermed gi inntrykk av at pipa svever over terrenget. - Vi er meget godt fornøyd, og synes det er positivt å kunne løfte kommunale anlegg med kunst, og ikke minst synliggjøre vårt "grunnleggende arbeid" for våre innbyggere, sier leder for ingeniørvesenet, Terje Lilletvedt. Selve renseanlegget for Kristiansand og Vennesla, et underjordisk anlegg på øya, er planlagt ferdig utvidet høsten 2017.

Designkonkurranse
Modell av "Smoke and mirrors" av Fredrik Berberg og Kolab arkitekter som nå monteres på Odderøya renseanlegg.

I starten var det snakk om å kamuflere utluftingspipa, eller lage en variant som kunne heves og senkes for å gjemme den illeluktende aktiviteten. Men etter hvert fikk pipa en annen lyd, og Kanalbyen var interessert i at pipa ble veldig lang. I januar 2015 inviterte Kristiansand kommune til en designkonkurranse for utluftingspipa til det nye renseanlegget på Odderøya. Vinneren av konkurransen blant 82 forslag ble «Smoke and mirrors» fra Fredrik Berberg og Kolab Arkitekter. Nå er "kunstpipa" ferdig og monteres onsdag 5. oktober. Ved pipa ønsker arkitektene å bygge en vardeskulptur som både kan lekes med og klatres på, samt markere et toppunkt på plassen. Arkitektenes intensjon er også å tilrettelegge for en eventuell skulpturpark på området i framtida.

Mer om designkonkurransen

Visningsrom i fjellhallen

Kommunen har også i samme designkonkurranse kåret vinner av kunst ved inngangen til renseanlegget i fjellhallen. Kunstnerne Bård og Hilde Tørdal vant med sitt forslag "Metropolis" for kunstnerisk utsmykking av inngangspartiet. Forslaget er  et stort mosaikkbilde som skal monteres på fasadeveggen. Denne illustrerer Kristiansand, renseanlegget og utløpet. Et kunsverk som viser koblingen mellom byen og renseanlegget.

Det bygges også et visningsrom og legges til rette for å ta i mot alle som vil besøke anlegget. - Her vil vi gjerne ta imot besøk fra skoleklasser, slik at vi kan fortelle hva som skjer når vi trekker i snora på toalettet. Besøket kan brukes i undervisning om  miljø og øke interessen for vannbransjens viktige oppgaver for samfunnet, de riktig hemmelige tjenestene i Norge, presiserer og smiler en godt fornøyd leder for ingeniørvesenet, Terje Lilletvedt. Etter montering av dagens "pipekunst" er vel ingen lenger i tvil om hvor renseanlegget for Kristiansand og Vennesla befinner seg.

Kontakt for media

Leder for ingeniørvesenet, Terje Lilletvedt.
Mobil 90 5386 14

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 05.10.2016 10:47
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?