Gå til hovedinnhold

Kunst + litteratur = utstilling

Frem til 22. desember kan du oppleve utstillingen Avskygninger som er stilt ut i lokalene til Kristiansand folkebibliotek og Kristiansand kunsthall.

Avskygninger

I 1. etasje i hallen på biblioteket finner man et interaktivt kunstverk av Andrea Galliazzo som er et stort tegneprosjekt.

Kristiansand kunsthall og Kristiansand folkebibliotek har for første gang inngått i et samarbeid om å ha en utstilling i alle byggets etasjer. Sammen sendte de ut en åpen utlysning for å finne ut hva som skjer i spenningsfeltet mellom litteratur og kunst.  

Resultatet er utstillingen Avskygninger som er en gruppeutstilling med 16 tverrfaglige kunstprosjekter som aktiviserer både Kristiansand kunsthall og Kristiansand folkebibliotek som bevegelige og hendelsesorienterte rom. Gjennom maleri, fotografi, film, tekst og andre medier møter du 18 ulike kunstnere og forfattere som alle arbeider i skjæringsfeltet mellom fortellinger og bilder.

– Kunst og litteratur henger sammen, og med denne utstillingen ønsker vi å gi publikum en eller flere kunstopplevelser. For de som oppsøker biblioteket kan på sin vei støte på et kunstverk som kan sette tanker i sving, gi en opplevelse eller føre til refleksjoner, og det syns jeg er veldig flott, sier biblioteksjef Anne Kristin Undlien.

Jury

Utstillingen Avskygninger var basert åpen utlysning. Juryen bestod av:

Eivind Hofstad Evjemo, forfatter
Mirjam Kristensen, forfatter
Sveinung Rudjord Unneland, billedkunstner
Elisabeth Byre, kurator
Cecilie Nissen, kunstnerisk leder, Kristiansand kunsthall
Camilla Gulbrandsen, litteraturformidler, Kristiansand folkebibliotek

Utstilling i alle etasjer

I inngangspartiet fra Gyldenløves gate står kunstverket «Utgått» av Hild Borchgrevink som er laget av både kasserte bøker ved Kristiansand folkebibliotek, og lydarbeid i et gammelt kartotek. Dra ut en skuff, trykk på knappen og du kan høre medlemmer fra språkkafeen lese dikt fra de utgåtte bøkene. Mange av diktene blir fremført på morsmålet til medlemmene.

Utstillingen strekker seg fra 1. etasje i biblioteket til 4. etasje i kunsthallen. I byggets tre heiser er det også installert en lydmessig overraskelse i form av ulike beskjeder som avspilles i hver etasje. Lydinstallasjonen «Build a Narrative» er laget av kunstner Jon S. Lunde, og er en subtil kritikk av lydbruk i offentlig rom.

Utstillingen byr på en rekke ulike verk som blant annet er laget av utgåtte bøker, tegneprosjekt og japansk manga.

– I 1. etasje i hallen på biblioteket finner man et interaktivt kunstverk av Andrea Galliazzo som er et stort tegneprosjekt. Her har spesielt barn deltatt ivrig i å fullføre kunstverket, og ingen vet nøyaktig hvordan verket kommer til å se ut når utstillingen er over. I inngangspartiet fra Gyldenløves gate står kunstverket «Utgått» av Hild Borchgrevink som er laget av både kasserte bøker ved Kristiansand folkebibliotek, og lydarbeid i et gammelt kartotek. Her leser medlemmene fra bibliotekets språkkafé dikt fra de utgåtte bøkene, og mange av diktene blir framført på morsmålet til språkkafeens medlemmer, sier biblioteksjefen.

I 4. etasje kan publikum se blant annet kunstverket til Sofia Magdalena Eliasson som har latt seg inspirere av japansk manga og deres historiske røtter i malerkunsten. I samme etasje finner du også Damir Avdagic sitt kunstverk som består av video, performance og tekst til å vise hvordan krigstraumer preger en gruppe eldre og yngre fra ex-Jugoslavia, og belyser hva det gjør med språk og identitet.

Åpningstider

Åpningstidene for utstillingen Avskygninger er tirsdag til torsdag fra klokken 12.00 – 16.00. Gratis inngang. Utstillingen varer frem til 22. desember.

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 19.10.2018 15:08
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?