Gå til hovedinnhold

Kulturprisen til Ynglingeforeningens musikkorps

Ynglingeforeningens musikkorps er tildelt Kristiansand kommunes kulturpris for 2018.

Langvarig innsats

Dirigent Trym Dalene (t.v.) og Anne Throndsen fra styret mottok kulturprisen av lederen for kulturstyret, Terje Næss. (Foto: Stein Tore Sorthe)

Prisen ble overrakt i forbindelse med konserten «Korps i 100» i Kilden 21. april. Konserten ble arrangert i forbindelse med at 2018 er Musikkorpsenes år.

Korpset får prisen for sin langvarige innsats og utrettelige virke med å fremme stor korpsglede for byens befolkning.

– Korpset har hatt sitt virke innen korps, musikk og kulturformidling sammenhengende siden 1892, og feiret sitt 125-årsjubileum i fjor. Blant bidragsyterne til de første instrumentene i 1892 nevnes generalmajor Oscar Wergeland, stamhusbesitter Arenfeldt og biskop Heuch. Ynglingeforeningens musikkorps har, siden den første hornsekstetten fikk sine instrumenter og lot sine toner lyde fra toppen av fjellet ved Bånetjønn, fra Domkirkens tårn og fra Drageknatten, satt sitt preg på byens musikkliv og vært en betydningsfull kulturinstitusjon fram til i dag. Gjennom mesteparten av 1900-tallet bidro Ynglingeforeningen blant annet med konsertkorps, guttemusikk, mannskor og blandetkor. Korpset er en tradisjonsbærer og den årlige konserten på Drageknatten 1. påskedag, og julenattskonserten i Domkirken, setter svært mange i byen pris på, sa Terje Næss, leder av kulturstyret, i forbindelse med overrekkelsen.

Næss er også leder av juryen, der også Kristin Wallevik (H) og Harald Sødal (KrF) er med. De er henholdsvis leder og medlem av kulturstyret. Kulturstyret fulgte opp innstillingen fra juryen.

Nye sjangre

Dirigent Trym Dalane og Ynglingeforeningens musikkorps ble overrakt Kristiansand kommunes kulturpris for 2018 under en konsert i Kilden 21. april. Illustrasjonsfoto: Molly Reamon

I sin hilsen til prisvinneren fortalte Næss også at styret og dirigenten for ti år siden la en langsiktig plan om å bli byens beste konsertkorps. Korpset begynte og utforske nye sjangre og finne nye samarbeidspartnere. Korpset har ved flere anledninger knyttet til seg ressurser fra UiA, deriblant universitetslektor og freelancetrompeter Tore Bråthen, som både har vært solist og arrangør av musikk. Nåværende dirigent i korpset, Trym Dalene, spiller til daglig trompet i Kristiansand Symfoniorkester.

– Da korpset feiret 120 år arrangerte de en konsert med unge lokale talenter med solister både fra kulturskolen og skolekorps. Dette ble en såpass stor suksess at den nå gjennomføres annethvert år. Ynglingeforeningens musikkorps har i alle år hatt samarbeid med byens skolekorps for å gi unge musikalsk inspirasjon til glede for alle parter og som bidrag til økt rekruttering til voksenkorps. Korpset liker å spille utadvendt musikk og være der folk er. Sommerkonserten er derfor lagt til Odderøyadagen, og korpset har hatt flere gratiskonserter i foajeen i Kilden. I tillegg kommer flere konserter ved byens sykehjem, omsorgssentre og utallige friluftskonserter på Kjærrane. Og sist, men ikke minst, stiller korpset årlig opp til revelje 17. mai og gir seg ikke før taptoen er gjennomført. En stor og dyptfølt takk til Ynglingeforeningens musikkorps, sa Terje Næss.

Smakebiter

Her er noe av det korpset har vært med på de siste 15 årene.

De har hatt konserter med sangsolister:

  • Irske og norske folketoner med Kirsten Bråthen Berg
  • Musicals med Birte Myhrstad
  • Ingunn Olsen Høgetveit har vært med på julenattkonserten i mange år

Prosjekter:

  • Gospelnight sammen med Gåsehud, med solister (Knut Marius Djupvik, Bjøro Hildebrandt og Sofia Mendoza) og bandet, ikke minst med Bruce Rasmussen, Alf Torbjørnsen, Oscar Jahnsen, Tore Bråthen)
  • Jazz med Rabbersvigen jazzforsamling.

Strykere og blåsere som solister:

  • Benedicte Kyllingstad – fiolin, Stavanger symfoniorkester
  • Endre Rydland Vetås – trombone Kristiansand Symfoniorkester
  • Tore Bråthen – trompet

Da korpset feiret 100 år, var Ole Edvard Antonsen solist.

Om kulturprisen

Kristiansand kommunes kulturpris har som formål å berømme en spesiell innsats for byens kulturliv og/eller markere kunstnerisk virksomhet av stor betydning. Prisen tildeles personer, institusjoner eller organisasjoner som anerkjennelse for særlig fremragende innsats. Mottakeren må være hjemmehørende i Kristiansand de siste ti årene. Dersom prisen gis til en kunstner med virksomhet av stor betydning, er det nok å være født i Kristiansand. Prisen består av en skulptur av Alfred Vaagsvold med inskripsjon og en gavesjekk på 50 000 kroner. Juryen har bestått av kulturstyrets leder Terje Næss (Ap), nestleder Kristin Wallevik (H) og medlem Harald Sødal (KrF).

Kristiansand kommunes kulturpris har vært delt ut siden 1978. 

Prisvinnere

Forfatter: Jon Sverre Karterud
Publisert: 21.04.2018 19:00
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?