Gå til hovedinnhold

Kulturprisen til Harald Stensland

Harald Stensland er tildelt Kristiansand kommunes kulturpris for 2019.

Stort engasjement for kunst- og kulturlivet

Harald Stensland mottok Kristiansand kommunes kulturpris 2019.

Prisen ble overrakt på Aladdin Kulturhus torsdag 2. mai i forbindelse med Barnefilmfestivalen. Harald Stensland får prisen for sitt brede og omfattende engasjement for kunst- og kulturlivet i Kristiansand.

– Harald Stensland har vært produsent for Ung Kultur Møtes (UMK) i 20 år i regi av Vest-Agder Fylkeskommune. Han har lagt premisser, utviklet og gjennomført store arrangementer ved de fleste kulturhus i fylket, og ikke minst ved Agder Teater. Han var engasjert av universitetet til undervisning av studenter ved teaterlinja og andre i praktisk kulturarbeid. I samme periode var han blant annet produsent for ulike teaterforestillinger, og for teaterfestivalen ASSITEJ/SAND, sa Terje Næss, leder av kulturstyret, i forbindelse med overrekkelsen.

Terje Næss kunne også fortelle at Stensland var daglig leder i KOLON Musikkteater, Juvente, fra 1982 til det ble nedlagt i 2009.

– Han bidro til å sikre at basen for Musikkteateret ble etablert i Kristiansand og ikke i Oslo. KOLON hadde en svært omfattende virksomhet og omfattet 29 produksjoner ved 170 årsverk, og hvor mer enn 813 000 publikummere fra alle deler av landet deltok. KOLON turnerte Norge på kryss og tvers og det ble spilt i overkant av 3500 forestillinger på de aller fleste videregående skoler og et hundretalls ungdomsskoler, sa Terje Næss.

Næss er også leder av juryen, der også Kristin Wallevik (H) og Harald Sødal (KrF) er med. De er henholdsvis leder og medlem av kulturstyret. Kulturstyret fulgte opp innstillingen fra juryen.

Allsidig kulturentreprenør

I sin hilsen til prisvinneren fortalte Næss også at Harald Stensland har vært en ivrig forkjemper for å bevare Aladdin Kulturhus for det frie kulturfeltet. Med tilhold på Aladdin Kulturhus arbeider han med fokus på teater, film og kulturarrangement.

Stensland har også vært både foran og bak kamera i flere norske filmer. I tillegg er han engasjert i Sørnorsk Filmsenters Filmmobil som tilbyr kurs for barnehager og skoler.

– Harald Stensland har bidratt som innspillingsleder i spillefilmen Yohan-barnevandrer. Stensland hadde ansvar for manus og regi for filmtrilogien Fornemmelse fra 2011, Motstand fra 2014, Starheim i 2015 og Kristina 1813 i 2018. På den måten har han bidratt til å dokumentere og kaste nytt lys over kyst- og krigshistorien på Sørlandet. Ikke nok med det er han også engasjert i Sørnorsk Filmsenters Filmmobil som tilbyr kurs for store og små. Han er en allsidig kulturentreprenør, og det er meg en glede å kunne overrekke Kristiansand kommunes kulturpris til Harald Stensland, sa Terje Næss.

Om kulturprisen

Kristiansand kommunes kulturpris har som formål å berømme en spesiell innsats for byens kulturliv og/eller markere kunstnerisk virksomhet av stor betydning. Prisen tildeles personer, institusjoner eller organisasjoner som anerkjennelse for særlig fremragende innsats. Mottakeren må være hjemmehørende i Kristiansand de siste ti årene. Dersom prisen gis til en kunstner med virksomhet av stor betydning, er det nok å være født i Kristiansand. Prisen består av en skulptur av Alfred Vaagsvold med inskripsjon og en gavesjekk på 50 000 kroner. Juryen har bestått av kulturstyrets leder Terje Næss (Ap), nestleder Kristin Wallevik (H) og medlem Harald Sødal (KrF).

Kristiansand kommunes kulturpris har vært delt ut siden 1978.

Tidligere prisvinnere 

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 02.05.2019 22:21
Sist endret: 03.05.2019 08:44

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?