Gå til hovedinnhold

Kronprinsessen kommer hjem med Litteraturtoget

Kronprinsesse Mette-Marit kommer «hjem» til Kristiansand med Litteraturtoget 9. juni – fra Asker. Temaet for årets litterære togreise er nettopp hjem.

Folk og forfattere

Kronprinsesse Mette-Marit fotografert på en av sine tidligere reiser med Litteraturtoget. I juni kommer hun til Sørlandet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixNår Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit ankommer Kristiansand fredag 9. juni, har både Bø i Telemark, Gjerstad i Aust-Agder og Vennesla fått gleden av vår bok-glade Kronprinsesses besøk. På stoppestedene blir det litterære arrangementer i samarbeid med det lokale biblioteket, og Kronprinsessen legger til rette for møter mellom folk og aktuelle forfattere.

Litteraturtog-reisen avsluttes altså i Kristiansand og i tillegg til åpent togbibliotek, blir det arrangement på Kristiansand Katedralskole Gimle, der Kronprinsessen møter forfatterne Gaute Heivoll og Bjarte Breiteig – som begge gikk på hennes egen videregående skole i Kristiansand.

– Veldig gøy

– Vi synes det er veldig gøy at «vår egen» kronprinsesse er så opptatt av bøker og er aktiv ambassadør for lesegleden. Kristiansand folkebibliotek ble nominert til Årets bibliotek og hadde vært et naturlig samlingspunkt for Kronprinsessens litteraturbesøk i hjembyen. Men vi er jo midt i stort oppussingsarbeid, så det passer fint at hun legger besøket til sin egen videregående skole, KKG. Der har de også en fantastisk flott boksamling helt tilbake fra 1700-tallet, sier biblioteksjef Anne Kristin Undlien på telefon fra Island.  

Arrangementskoordinator i Kristiansand kommune, Tore Løvland, opplyser at Litteraturtoget ankommer Kristiansand jernbanestasjon kl 14.30 den 9. juni.

– Der blir det anledning for publikum til å se nærmere på Kronprinsesse Mette-Marits egen boksamling og bøker fra Deichmanske bibliotek i Oslo, sier Løvland, som er engasjert som lokal tilrettelegger for Kronprinsessens besøk.

Salmer

Første stopp for Litteraturtoget og Kronprinsesse Mette-Marit er Asker bibliotek med fokus på Askerkretsen rundt hjemmet til Hulda og Arne Garborg. I Bø vil biblioteket være arena for et litteraturarrangement 7. juni der Maja Lunde, forfatteren bak boksuksessen Bienes historie deltar.

Fra Bø fortsetter toget mot Sørlandet og stanser på Gjerstad stasjon på formiddagen torsdag 8. juni. På Gjerstad bibliotek står litteratur fra Agder på programmet. Barndommens salmer og tro skapt av Svein Ellingsen er tema for kveldsarrangementet i vakre Dypvåg kirke utenfor Tvedestrand. Der vil sanger og musiker Solveig Slettahjell fremføre flere av Ellingsens salmer i den over 800 år gamle kirken.

 

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 03.05.2017 14:15
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?