Gå til hovedinnhold

Kronprinsesse Mette-Marit besøkte Fiskå skole

Det var en begeistret kronprinsesse Mette-Marit som onsdag 6. juni besøkte Fiskå skole, der hun gikk på ungdomsskole.

Skrivekurs

HKH kronprinsesse Mette-Marit besøkte Fiskå skole onsdag 6. juni i forbindelse med Litteraturtogets tur fra Kristiansand til Stavanger. Kronprinsessen ble tatt i mot av ordfører Harald Furre og rektor på "gamleskolen" til Mette-Marit, Oddvar Vik. Foto: Svein Tybakken
Anledningen for kronprinsessens besøk på "gamleskolen" sin er at hun igjen er på rundreise med Litteraturtoget , som i år går fra Kristiansand til Stavanger. Underveis gjør toget flere stopp, og publikum inviteres inn på toget. 

Kronprisesse Mette-Marit ankom skolegården presis kl 12.00 og ble tatt i mot av skoleeiers representanter, ordfører i Kristiansand kommune Harald Furre og rektor Oddvar Vik. I skolens hall satt hele 9. trinn og ventet spent på kongelig besøk og skrivekurs med kronprinsessen.

Rektor Oddvar Vik ønsket skoles "gamle" elev hjertelig velkommen tilbake til Fiskå. Det gjorde han ved å overrekke vitnemålet etter endt ungdomsskole til en overrasket kronprinsesse.

– La det være sagt med en gang – dette er et vitnemål til å være stolt av, sa Vik, som forklarte at skolen har tatt vare på alt de har av minner etter kronprinsessens år på Fiskå fra 1986 til 1989.

Leste egen stil

Kronprinsesse Mette-Marit leste en nynorsk stil hun hadde skrevet som elev i klasse 9 A ved Fiskå skole. Foto: Svein Tybakken
Før 9. trinn skulle få skrivekurs med forfatter, redaktør og oversetter Tiril Broch Aakre – "Norges beste skrivekurslærer", i følge Mette-Marit, leste en lattermild kronprinsesse en selvskrevet, nynorsk stil fra tiden i klasse 9 A på Fiskå.  – Når man leser disse stilene ser det ut til at jeg også kunne trengt et skrivekurs, lo kronprinsessen og leste stilen "Ein heilt vanleg dag". Stilen og kronprinsessens morsomme kommentarer underveis vakte stor begeistring hos publikum, som for anledningen også bestod av noen av kronprinsessens lærere fra tiden på Fiskå skole. 

– Gøy at hun kom til oss

En svært blid kronprinsesse Mette-Marit tok seg tid til å snakke med Fiskå-elever på vei inn til skrivekurs med 9. trinn på skolen der hun selv gikk ungdomsskolen fra 1986 til 1989. Foto: Svein Tybakken
– Vi syns det var veldig gøy at Mette-Marit valgte å komme tilbake hit, og at hun ønsket at skrivekurset skulle holdes i hallen, selve hjertet i skolen. Elevene har gleder seg stort til besøket, og syns det er gøy at hun kommer til oss, sier rektor Oddvar Vik. 

Skolens tradisjonelle grillfest i skolegården ble i år lagt til timene før kronprinsessen ankom. Festen ble krydret med grilling, ulike aktiviteter og prisutdeling til vinnere av gå til skolen-aksjonen. 

Femte tur 

Sammen med ansatte fra NSB og Deichman bibliotek (tidligere Deichmanske bibliotek) er det femte gang kronprinsessen tar plass i toget, som er fylt med litteratur. Underveis på ferden stopper kronprinsessen for å snakke med forfattere, eller legger til rette for gode forfattersamtaler for et stort og bokinteressert publikum. I år blir det litterære arrangement i Kristiansand, Mandal, Egersund, Ogna og Stavanger. Arrangementene er åpne for publikum. 

Teamet for årets reise er relasjoner. Med seg på turen har kronprinsessen et godt knippe forfattere. Ikke bare har de skrevet gode bøker, men de har også spennende historier og tanker å dele med publikum på åpne arrangementer underveis.  

Åpen

Bibliotekvogna er åpen på hver stasjon, og publikum er hjertelig velkommen ombord. Der har de muligheten til å bla i bøkene som er med - oppdage nye bøker - eller kanskje blir det et gjensyn med en gammel favoritt? Kronprinsessen har i alle fall en egen bokhylle på toget med sine egne favoritter. De kan også publikum bli kjent med over en kaffe fra togets kafévogn. 

Etter skrivekurset på Fiskå skole, går toget videre til Marnardal stasjon. Toget åpner da for publikum. 

Onsdag kveld inviterer kronprinsessen til en litterær festkveld på Buen kulturhus i Mandal. Der blir det samtale mellom Dag Solstad og Alf van der Hagen. 

Torsdag stopper toget i Egersund klokka 12.00, der kronprinsessen skal ha samtale med Monica Isakstuen, som fikk Brageprisen i 2016. 

På Ogna stasjon blir det et møte mellom lyrikeren og psykologen Helge Torvund og Fredrik Wandrup. 

Litteraturtoget ruller inn til Stavanger stasjon ca. klokken 17.50, og vil også her være åpent for publikum. 

Båt for tog 

Torsdag kveld blir det båt for tog, da kronprinsessen blir med på litteraturtur i Lysefjorden. Det blir samtaler om litteratur, natur og klima med de prisvinnende forfatterne Carl Frode Tiller og Jostein Gaarder. 

Årets reise med Litteraturtoget avsluttes fredag, med et lite stykke Oslo i Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger. Tarjei Vesaas-prisvinner Zeshan Shakar møter Oslos ordfører Marianne Borgen til en litterær samtale om sin bejublede debutbok, Tante Ulrikkes vei, som kom i fjor høst. 

Forfatter: Jon Sverre Karterud
Publisert: 06.06.2018 14:00
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?