Gå til hovedinnhold

Kristiansand folkebibliotek nominert til pris

Kristiansand folkebibliotek er ett av tre bibliotek som er nominert til den gjeve prisen Årets Bibliotek. Vinneren annonseres i Fritt Ords lokaler 12. januar 2017.

Uredd leder

Biblioteksjef Anne Kristin Undlien (t.v.) og arrangementsansvarlig Randi Wandrup Foto: Helge Dyrholm

– Ja, dette er bare så bra! Det betyr at noen har sett oss og sendt inn forslag. Og vi ser jo i begrunnelsen at juryen har oppfattet hva vi driver med, sier en strålende fornøyd biblioteksjef Anne Kristin Undlien.

Juryen sier blant annet i sin uttalelse at «Kristiansand folkebibliotek har virkelig tatt biblioteket som uavhengig debattarena på alvor. De har vært en pioner på flere områder, med utgangspunkt i sitt eget lokalmiljø. Biblioteksjef Anne Kristin Undlien har markert seg som en uredd leder av biblioteket og har tatt redaktøransvar for debattene, noe som har engasjert bredt i befolkningen.»

– Det er vel ingen tvil om at debattene rundt SIAN-saken har blitt fulgt nøye av bibliotekmiljøet, sier Undlien og sikter til den ganske opphetede debatten rundt søknaden fra foreningen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) om å holde debattmøte i bibliotekets lokaler.

Undlien tror ikke dette alene har ført til nominasjonen, men peker på bibliotekets svært oppegående IKT-lab for dataopplæring som ytterligere ett av tiltakene Kristiansand folkebibliotek utmerker seg på.

– Det er ikke mange andre folkebibliotek som har en sånn satsing, sier Undlien stolt.

Litteraturhus

Ikke minst har juryen merket seg bibliotekets kraftige satsing på arrangementer av forskjellige slag. At biblioteket bruker sine kulturkontakter innen litteratur, musikk og politikk og gir byens befolkning innblikk i samfunnslivet gjennom et mangfold av arrangement, blir trukket fram som en viktig begrunnelse for nominasjonen. Det har heller ikke gått juryen forbi at biblioteket i 2016 startet en tradisjon med en egen festival til ære for den Kristiansand-fødte forfatteren Jens Bjørneboe.

– Vi er jo et aktivt litteraturhus! kommenterer biblioteksjef Anne Kristin Undlien.

Årets bibliotek er den gjeveste prisen et norsk bibliotek kan få. Alle typer bibliotek kan bli tildelt prisen, og blant tidligere vinnere er skolebibliotek, folkebibliotek, bokbuss, fagbibliotek og høgskolebibliotek. Prisen deles ut av Norsk Bibliotekforening, en uavhengig interesseorganisasjon som driver bredt politisk arbeid for å sette alle typer bibliotek på dagsorden.

Tre nominerte

Innen fristen kom det inn 105 forslag fra landets bibliotekbrukere, på 40 ulike bibliotek. Det var stor spredning i forslagene, og mange flotte og initiativrike bibliotek ble foreslått av engasjerte brukere. Av disse har juryen nominert følgende (i alfabetisk rekkefølge):

  • Deichmanske bibliotek, Tøyen/Biblo Tøyen
  • Kristiansand folkebibliotek
  • Realfagsbiblioteket (UiO)

Juryen har bestått av:

  • Curt Rice, rektor Høgskolen i Oslo og Akershus
  • Kristin Vinje, stortingsrepresentant (H)
  • Bernhard Ellefsen, litteraturkritiker
  • Brita Esaiassen, bibliotekar på Berg folkebibliotek, vinner av Årets Bibliotek 2015
  • Mariann Schjeide, leder av Norsk Bibliotekforening

Vinneren av Årets Bibliotek 2016 er en av disse tre. Vinneren annonseres på et arrangement i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, Oslo den 12. januar 2017 klokka 14. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Les mer om prisen, tidligere prisvinnere og statuttene her: Årets Bibliotek

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 30.11.2016 13:35
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?