Gå til hovedinnhold

Kreative og engasjerte MatVinn-familier

I løpet av en måned har 20 familier i Kristiansand deltatt i prosjektet «MatVinn i Kristiansand» i regi av Kristiansand kommune og Framtiden i våre hender.

20 MatVinn familier

Påske og mye mat. Hva med å gjøre som Mio (9) og lage restevafler? Oppskrift på #matvinnkrsand. Foto: Synne Vold Tambs-Lyche

Måneden som MatVinn-familie går nå mot slutten for 20 familier i Kristiansand. Hvor mye mat – og kroner – tror du familiene har klart å redde? Det får vi vite over påske. - I mellomtiden kan du og din familie også prøve dere på MatVinn-triks, sier Solvor B. Stølevik i Kristiansand kommune.

Om MatVinn prosjektet 

- Ett av de viktigste grepene familiene i MatVinn prosjektet gjorde, var å veie og notere ned den maten som ble kasta i løpet av en normal uke. Med dette som utgangspunkt møttes familiene på Grønt Senter for å dele erfaringer og aha-opplevelser fra den første ukas kartlegging, og få inspirasjon, tips og verktøy for å prøve ut noen nye rutiner for å kaste mindre mat.

- De tre siste ukene har store og små samarbeidet om å hindre at mat havner i søpla. Dette har ført til mye god og kreativ mat, penger og tid spart på unødvendige handleturer, og engasjement hos store og små matreddere, forteller Elisabeth Riise Jenssen i Framtiden i våre hender, som har gjennomført prosjektet i Kristiansand kommune.

Hva trenger du i butikken?

Går du i butikken medtom mage og uten plan, er det fortgjort å komme hjem med mer enn du får spist opp. Skaff deg oversikt over hva du har og hva du trenger. Ta for eksempel bilde av kjøleskapet før du drar hjemmefra og bruke en app hvor du enkelt kan lage, oppdatere og dele handlelisten med andre. Unngå storpakninger du ikke trenger, og vurder om «3 for 2»-tilbudene faktisk er gode tilbud, hvis du ikke får fryst dem ned eller spist opp alt i tide.

"Best før" kan du spise

«Utgått på dato» er det flest oppgir som grunn til at vi kaster mat. Men visste du at det er stor forskjell på "Best før" og "Siste forbruksdag"? Det meste merkes med "Best før" og holder seg langt utover datoen, hvis det oppbevares riktig. Lær deg å vurdere selv hvordan både trygg og dårlig mat ser ut, lukter og smaker.  Så du - og ikke datomerkingen - blir sjef over maten din!

UFOer i kjøleskapet

«Forsvinner» tacoglass og restebokser bakover i kjøleskapet? Uten et enkelt system og oversikt fylles kjøleskap og fryser lett opp av UFOer (Uidentifiserbare Frosne Objekter) og kan føre til ubehagelige overraskelser og mat i søpla. Ha en penn og klistrelapper lett tilgjengelig og merk rester med innhold og dato før det plasseres på enfast plass i fryser eller kjøleskap. Ha en «Spis meg først»- boks i kjøleskapet og gjør det til et morsomt familieprosjekt å finne og bruke maten som må spises først!

Restedag

Hva med en resteomelett, eller gratinerte rester? Foto: Synne Vold Tambs-Lyche

Restemat anses ofte som så lite at det uansett ikke har noe å si. Dette bidrar til at hver av oss i gjennomsnitt kaster 13 kg restemat i året! Men restene trenger ikke nødvendigvis varmes opp i samme form eller være en kjip plikt å «bli kvitt». Med litt system og kreativitet kan den bidra til kjappe, sunne og gode bonus-måltider i en travel hverdag. Innfør én fast dag i uken hvor rester i ny forkledning står på menyen! Restetorsdag, med f.eks. restepannekaker, restetapas, restegrateng med ost eller RIKS-suppe (rydd i kjøleskapet-suppe) kan være morsomt og kreativt for barna og praktisk for de voksne. Hvis du en uke ikke har noen rester, kan pannekaker eller grøt være lurt som populær backup på restedagen.

 #MatVinnKrSand på Instagram

Få mer inspirasjon fra MatVinn-familiene ved å følge #MatVinnKrSand på Instagram.

Om MatVinn familiene i media:

https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-soerlandet/DKSL99031618/16-03-2018#t=20s
https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-soerlandet/DKSL01005418/15-03-2018#t=1h47m14s

Vi kaster 355.000 tonn mat hvert år

Hvert år kaster vi 355.000 tonn spiselig mat i Norge, hvorav 61 % kastes i husholdningene. Matsvinnet fra norske forbrukere alene tilsvarer utslippene fra 260.000 personbiler og kunne mettet en halv million flere mennesker hvert år. I gjennomsnitt kaster hver av oss 42,1 kg spiselig mat hvert år, til en verdi av over 2.500 kr. For en familie på fire er det mer enn 10.000 kr i søpla i året.

Kontakt

Kristiansand kommune ved miljørådgiver Solvor B. Stølevik,  Solvor.Stolevik@kristiansand.kommune. 
Framtiden i våre hender ved Elisabeth Riise Jenssen,  elisabeth@framtiden.no

Forfatter: Elisabeth Riise Jenssen/Ragna Marie Henden
Publisert: 25.03.2018 21:57
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?