Gå til hovedinnhold

Kongestatuen på plass igjen

10. mai ble det høytidelig markert at statuen av kong Haakon VII er tilbake på Torvet.

Etterspurt

­ Ordfører Harald Furre avduket statuen av kong Haakon VII.

 

– Jeg er veldig glad for at vi får statuen tilbake til 17. mai. Det å reparere en bronsestatue er åpenbart ikke gjort i en feil. Det skal gjøres med kvalitet, og det skal gjøres av ett firma i Norge som kan dette. Men nå har jeg fått melding om at arbeidet er gjort med høy kvalitet, og vi kan glede oss over at statuen som har stått her siden 1951 igjen er på plass. Det er veldig få ting jeg har fått så mange henvendelser om på Facebook og på mail, som om kongestatuen. Det måtte være flagginga nå på onsdag (8. mai), så det blir neste ting vi må gjøre noe med, sa ordfører Harald Furre da han avduket statuen.

Reist i 1951

Inskripsjonen er forgylt på nytt, og riksvåpenet har fått riktig rødfarge. Per Palle Storms bronsestatue av kong Haakon VII ble reist på Torvet 7. juni 1951. Anledningen var en forsinket, 10 år på grunn av krigen, markering av Kristiansands 300-årsjubileum. 7. juni er også datoen for unionsoppløsningen i 1905 og for kongens hjemkomst til Norge i 1945.

Statuen ble tatt ned 10. desember 2015 i forbindelse med byggingen av parkeringsanlegget. Som kjent gikk den i bakken da den skulle settes tilbake 25. april for to år siden, noe som førte til at det ene beinet ble skadet. Nå er reparasjonsarbeidet ferdig, og statuen er vasket, renset og vokset.

– Det har vært et krevende arbeid. For å beholde kunstnerens uttrykk, har bronsestøperen sett på gamle fotografier og snakket med tidligere elever av Per Palle Storm, sier rådgiver Angjerd Munksgaard hos kulturdirektøren i Kristiansand kommune.

7. juni

Statuen ble reist på Torvet 7. juni 1951.

«Reist 1951 til minne om gjennomført selvstendighet 1905 og gjenvunnet frihet 1945» står det på sokkelen. Teksten er forgylt på nytt. Det samme er teksten på forsiden, der også riksvåpenet har fått riktig rødfarge. 

Forfatter: Jon Sverre Karterud og Zoran Teofilovic (film)
Publisert: 10.05.2019 10:58
Sist endret: 10.05.2019 11:15

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?