Gå til hovedinnhold

Kongen møtte flomrammede

Kong Harald møtte 6. november mennesker som ble rammet av flommen i Kristiansand og Birkenes i begynnelsen av oktober.

– Ønsket oss lykke til

Lørdag 30. september gikk raset som ødela huset til Roy Pedersen (t.h.) og hans familie. Her får kong Harald, fylkesmann Stein A. Ytterdal og ordfører Harald Furre høre Pedersen fortelle hva som skjedde.

Første stopp var hos Lisbeth og Roy Pedersen. Huset deres i Kilåsen på Drangsholt ble ødelagt av et ras på baksiden lørdag, dagen etter startet flommen i Tovdalselva. Huset fra 1893 er nå kondemnert, og familien leier hytte på Hamresanden fram til de skal flytte inn i et nytt hus på ei annen tomt.

– Det var koselig med kongen på besøk. Han spurte hva som hadde skjedd, hvordan det gikk og ønsket oss lykke til videre, sa Roy Pedersen etter at han hadde fortalt kongen om det som hadde skjedd.

– Raset gikk lørdag formiddag, og ødela det meste av huset. Jeg var på baksiden av huset, kona og barna var heldigvis i byen. Jeg tenkte ikke så mye der og da, det var bare om å gjøre å komme seg vekk. Natt til søndag kom flommen, på det meste var det 40 centimeter vann i huset, fortalte Roy Pedersen.

Det ble også litt latter i samtalen mellom de to.

– Jeg sa at det bare var å springe da raset kom, og kongen svarte at det ikke var det dummeste jeg hadde gjort, fortalte Roy Pedersen.

Etter besøket på Kilåsen stoppet kongen og følget en kort stund på Zoar bedehus ikke langt unna, før turen gikk videre til Birkenes kommune. Ved 3B Fibreglass fortalte daglig leder Heine Østby kongen om hvordan flommet rammet bedriften. Kongen var også innom Foss Bad der daglig leder Tone Foss By orienterte om flomskadene, og friluftsområdet Elveplassen. Der fortalte kulturleder Wenche F. Eieland om hva flommen hadde gjort.

Birkenes

Et stort oppbud av media var til stede da kong Harald besøkte Kristiansand og Birkenes 6. november. Her blir Roy Pedersen intervjuet foran det som var familiens hjem fram til raset ødela huset.

Da følget kom til Birkenes kommunehus, ble kongen møtt av et folkehav med flagg. Deretter orienterte ordfører Anders Christiansen om hvordan flommen rammet Birkenes for en måned tid siden. Tvedestrands ordfører Jan Dukene og rådmann Jarle Bjørn Hanken fortalte om flommen som herjet i deres kommune tre uker senere. Også fylkesmann Stein A. Ytterdal fortalte om hva slag utfordringer de møtte i forbindelse med flommene.

Under stoppet på kommunehuset var det også en lukket sesjon, der kongen møtte andre berørte innbyggere, frivillige og innsatspersonell.

Besøket ble avsluttet på Rugsland gård i Birkenes, der kongen møtte gårdbruker Leif Johan Rugsland. Han opplevde at ca. 700 lastebillass med matjord ble tatt av flommen.

Roy Pedersen fortalte kong Harald og ordfører Harald Furre om raset som ødela store deler av huset Pedersen og familien bodde i på Drangsholt.

Forfatter: Jon Sverre Karterud og Svein Tybakken (foto)
Publisert: 06.11.2017 14:46
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?