Gå til hovedinnhold

Kongebesøket i Kristiansand

Onsdag 29. juni deltok tusenvis av barn, unge og vokse på folkefesten i Kristiansand i anledning Kongeparets 25-års jubileum.

Flott folkefest

For 25 år siden ble Hans Majestet Kong Harald og Hennes Majestet Dronning Sonja Norges kongepar. I den anledning har de feiret 25-års jubileet med en jubileumsreise med Kongeskipet langs norskekysten. Kristiansand var siste stopp på reisen, og i regi av Kristiansand kommune ble besøket behørig feiret med en totimers folkefest som strakte seg 1,3 kilometer fra Kilden til Tresse. Tusenvis av barn, unge og voksne hadde møtt opp for å ta del i feiringen, og dagens vert var ordfører Harald Furre som geleidet Konge- og Kronprinsparet gjennom festruta onsdag 29. juni.

Her kan du se bilder fra folkefesten. Klikk på bildet for større versjon.

 

KongeskipetSjaluppen til KildenBlomsterbarnOrdfører Harald Furre holder velkomsttale Kongebesøk ved Kilden.Kongebesøk ved FiskebryggaKunstner Arne Vilhelm Tellefsen fortalte historien om Odderøya og Quartfestivalens 25-års jubileum. Barn fra SFO ved Solholmen skole gav en presentasjon av street art på en vegg ved broen fra Odderøya til Sjøhuset.Musiker Erik Faber spilte låter for Konge- og Kronprinsparet.Ved Nupen-krukka fremførte Allegro Ballettstudio vakker dans.Konge- og Kronprinsparet ved Nupenparken. Ved Nupenparken fremførte barn og unge fra hele verden "Fargespill" som var et multikulturelt kunstprosjekt.Ved Nupenparken fremførte barn og unge fra hele verden "Fargespill" som var et multikulturelt kunstprosjekt.Konge- og Kronprinsparet nøt forestillingen "Fargespill".Tresse hadde blitt omgjort til matmarked som bestod av en samling av lokale bedrifter som er medlem i Næringsklyngen USUS.På matmarkedet fikk Konge- og Kronprinsparet smakebiter fra lokal mat der temaet var fra kyst til jord.Konge- og Kronprinsparet i Tresse.I Camillaparken spilte Stinta Skolekorps fra Arendal opp til musikk.Konge- og Kronprinsparet ved isbanen der de ble møtt av Vindbjart Fotballklubb.På veien til sjaluppen stod Christianssands Artillerie Compagnie med uniformer fra 1711.

Folkefesten steg for steg

Dagen startet med at Kongeparet og Kronprinsparet ankom Kilden i sjalupp klokken 11.00. Her ble de ønsket velkommen av havnedirektør Halvard Aglen, fylkesmann Stein Ytterdahl, ordfører Harald Furre og politimester Kirsten Lindeberg. Blomsterbarn overrakte flotte blomsterbuketter til Konge- og Kronprinsparet før ordfører Harald Furre holdt tale og ønsket de hjertelig velkommen til byen. Etter talen ble det fremført en musikal om Terje Vigen i regi av Kilden. Etter vakker sang og dans gikk Konge- og Kronprinsparet til Odderøya langs Fiskebrygga hvor Bragdøya Kystlag hadde stilt med en samling verneverdige tresjekter.

På brua over Fiskebrygga stod studentorkesteret Blæsen klar og spilte musikk. Da Konge- og Kronprinsparet var fremme ved Odderøya fortalte kunstner Arne Vilhelm Tellefsen historien om Odderøya som har gått fra å være et stengt område med militær aktivitet, til å bli et yndet utfarts- og turområde med stor aktivitet innen kunst og kultur. I den forbindelse gav barn fra SFO ved Solholmen skole en presentasjon av street art på en vegg ved broen. Tellefsen fortalte også at i likhet med Kongeparet så har også Quartfestivalen sitt 25- års jubileum, og i en spøkefull tone kunne han si at han syntes det var noe kjent med noen av æresgjestene.Ved Odderøya ble det også et musikalsk innslag med sang fra Erik Faber.

Over broa fra Odderøya i retning Sjøhuset hadde Flekkefjord Kajakklubb møtt opp med kajakker i kanalen og mottok en hilsen fra Konge- og Kronprinsparet. På veien til Sjøhuset fikk besøket se sandskulpturer laget av sandskulptør Elisabeth Kristensen og kunstner Pia Eikaas. Eikaas hadde laget en installasjon av flere flagg med materialer hentet fra hjemmet. Ved Nupen-krukka fremførte Allegro Ballettstudio vakker dans, og i havna seilet unge jolleseilere fra Christianssands Seilforening. Fremme ved Sjøhuset ble det fremført sang av Christianssands Sjømandsforening Shantykor.

Konge- og Kronprinsparet gikk deretter videre til Nupenparken der det ble fremført et multikulturelt kunstprosjekt fra barn og unge fra hele verden som sammen fremførte «Fargespill». Fra Nupenparken gikk veien videre til Camillaparken og her spilte Stinta Skolekorps fra Arendal opp til musikk. Etter Camillaparken gikk kongebesøket til Tresse som hadde blitt omgjort til matmarked som bestod av en samling av lokale bedrifter som er medlem i Næringsklyngen USUS. Her fikk Konge- og Kronprinsparet smakebiter fra lokal mat der temaet var fra kyst til jord. Etter besøket ved matmarkedet var neste post isbanen der Vindbjart Fotballklubb spilte fotball og gav hilsen til Kongebesøket.

Nest siste stopp på festruta var Portalen som er i regi av Kirkens Bymisjon. Her spilte Kristiansand Spel- og danselag folkemusikk, og virksomhetsleder ved Portalen, Wenche Rønningen ønsket Kongebesøket velkommen. På veien tilbake til sjaluppen hadde Agder Parkour en oppvisning, Stinta skolekorps spilte en marsj og ved sjaluppen stod Christianssands Artillerie Compagnie med uniformer fra 1711.  Kongebesøket gikk så om bord i sjaluppen og reiste tilbake til Kongeskipet som skulle videre til neste stopp på programmet som var hagefesten på Myren Gård. 

Hagefest på Myren Gård

I forbindelse med Kongebesøket ble det også arrangert en hagefest på Myren gård i regi av Slottet. 300 gjester fra hele Agder var invitert til en totimers fest fra klokken 15-17 sammen med Konge- og Kronprinsparet. Gjestene bestod av 30 ordførere fra hele Agder og 270 gjester som var foreslått av de 30 ordførerne. Hagefesten bød på et flott program med blant annet sang fra Kristiansand Solistensemble, tapas fra Jens Eide, Reinhartsen kjøkken og Hesnes Gartneri og kjøkken og tale fra Hennes Majestet Dronning Sonja.

Hennes Majestet Dronning Sonja.

– Gjennom mange år har Kongen og jeg hatt mange hyggelige og spennende besøk til Kristiansand og til Agder fylkene. Dere har vært flinke her til å ta i mot mennesker som flykter fra krig og konflikt og forfølgelse. Dere er inkluderende og gir mennesker en sjanse til å skape seg et nytt hjem i trygghet og fred. Verdier som tillit, fellesskap og raushet vil prege oss som nasjon også i fremtiden, og dette viser dere i praksis her i denne regionen. Folkefesten i dag var en stor opplevelse, hjertelig takk til alle som bidro til det flotte programmet, dere viste virkelig mangfoldet i vårt kjære svigerdatters fødeby. Spesielt festlig var det at Quartfestivalen, i likhet med Kongen og meg, feirer 25-års jubileum i år. For uten Quartfestivalen er det ikke godt å si hvem som hadde vært Norges prinsesse i dag.

En opplevelse for livet

F.v. Linn Fuglestad fra Farsund og Karoline Johannessen Litland fra Lyngdal gledet seg til å møte Konge- og Kronprinsparet.

På Myren Gård var det mange som gledet seg til å møte Konge- og Kronprinsparet. Blant dem var ungdomsrådslederne Linn Fuglestad og Karoline Johannessen Litland.

- Det er kjempestas å bli invitert hit, og ser veldig frem til å se Kongeparet og Kronprinsparet, sier Fuglestad. - Å bli invitert til kongelig hagefest er nok en engangs opplevelse, og det er veldig gøy å kunne være en del av det, sier Litland.

Veldig stas

F.v. Kirsten Sigmundstad, Ister Ali, Johanne Øvland Søstuen

Kirsten Sigmundstad, Ister Ali, Johanne Øvland Søstuen fra Risør ser også frem til hva dagen kunne bringe.

– Det var veldig stas å bli invitert og jeg gleder meg til å se hva programmet bringer, sa Sigmundstad. - Å bli invitert hit i dag er veldig kult, sier Søstuen. – Jeg ser veldig frem til å møte Kongen og Dronningen, og syns det er stas å være med i dag, sier Ali.

Hemmelig hage

Secret Garden avsluttet hagefesten med nydelig musikk.

Programmet for dagen inneholdt et hemmelig innslag av den musikalske sorten. På scenen kom nemlig den irsk-norske duoen Secret Garden som fremførte tre vakre låter. Etter konserten var over vendte Konge- og Kronprinsparet tilbake til sjaluppen. Dagens vert og ordfører Harald Furre var godt fornøyd med dagen.

– I dag har vært en fantastisk flott dag. Kongeparet og Kronprinsparet er veldig godt fornøyd, og da er også ordføreren strålende fornøyd. Det har også vært veldig hyggelig å møte Konge- og Kronprinsparet, de er flotte folk og flotte representanter.

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 29.06.2016 22:06
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?