Gå til hovedinnhold

Kommunens kulturpris til Hilde Hefte

En rørt og takknemlig Hilde Hefte mottok Kristiansand kommunes kulturpris 2016 under en konsert på byens jazz-scene Hos naboen mandag kveld 2. mai.

Overraskelse

Hilde Hefte mottar Kristiansand kommunes kulturpris 2016

Konserten var kommet i stand som en direkte følge av kulturpristildelingen. Kulturstyret ønsket at nyheten og overrekkelsen skulle være en overraskelse både for prisvinneren og for publikum. Den som ble mest overrasket var faktisk prisvinneren selv.

Kulturstyrets leder, Terje Næss, holdt en innledning før overrekkelsen hvor han gikk gjennom Hilde Heftes kunstneriske virke, og understreket hennes betydelige musikalske innsats. Han uttrykte begeistring for at Kristiansand har fostret en jazzdronning. I tillegg til å lese juryens begrunnelse, krydret han innledningen med en selvopplevd radiolytting hvor en for ham den gang ukjent stemme sang en låt av Chet Baker med utrolig innlevelse og styrke. Denne stemmen tilhørte altså Hilde Hefte.

Hilde Hefte og hennes faste pianist og ektemann Egil Kapstad holdt en drøy halv times konsert i kjelleren Hos naboen, på Kristiansand Jazzvesens faste scene. Det var som vanlig en vakker forestilling, med Heftes vare, men distinkte stemme, og Kapstads sobre pianospill. Da de to trodde konserten for deres del var over, kom pristildelingen inn som et ekstranummer. Stemningen blant publikum lot det ikke være noen tvil om at prisen var fortjent.

Om Hilde Hefte

Hefte har utdanning fra Barratt Dues Musikkinstitutt med klaver som hovedinstrument og sang som biinstrument. Hun spilte saksofon og klarinett i ti år da hun gikk i lære hos sin far som var saksofonlærer og musiker. Hun tok også teaterutdannelse, først hos Alex Scherpf og senere skuespillerutdanning ved Nordisk Institutt for scene og Studio. Hun fikk etterhvert flere roller ved Agder Teater og på diverse andre scener – blant annet i Fugleelskerne av Jens Bjørneboe og Piaf av Pan Gam.

Over en periode på noen år var hun også lærer ved Agder musikkonservatorium før hun begynte som heltidsmusiker. Her får hun en ny kollega, Egil Kapstad, en av jazz-Norges nestorer. En rolig og tilbakelent pianist som har jobbet med de største norske navnene i sin sjanger. Og dette innleder deres mangeårige samarbeid.

Utgivelser

I 1999 gir hun ut sitt første album, «Round Chet's Midnight», og totalt har hun gitt ut seks egne studioplater. I tillegg har hun vært gjestemusiker på 9 forskjellige plateproduksjoner i årene fra 1997-2011. I de seinere år har hun også etablert noteforlaget Norsk Jazzforlag og plateselskapet Ponca Jazz Records.

I 2007 gir hun ut «An Evening In Prague» spilt inn i Praha med byens filharmoniske orkester og sammen med Egil Kapstad. I 2013 gir hun ut det kritikerroste albumet «Short Stories», som av Dagbladet-journalist Fredrik Wandrup ble kåret til intet mindre enn årets beste utgivelse:

– Hefte er kanskje spesielt kjent for å være uforutsigbar i uttrykkene sine; vakre standarder avløses av utfordrende eksperimentering med eget og andres materiale, men det er alltid en klang av kjærligheten til musikken i bunn.

– Hilde Hefte klarer gjennom denne platen å få hele jazz-Norge til å stoppe opp og lytte, sa Jazzjournalist Roald Helgheim om «Short Stories».

Bestillingsverk

Hilde Hefte fremfører bestillingsverket Sea Stories til åpningen av Tall Ships Races 2015

I 2015 framfører hun,«Sea Stories», et bestillingsverk på 45 min. til åpningen av Tall Ships Races. Her skrev hun all musikken og alle tekstene selv, og satte sammen et håndplukket band for anledningen. Verket ble mottatt med stor begeistring.

Hilde Hefte er av mange kalt Jazzdronningen i SørNorge, og regnet som en av landets ledende jazzvokalister med en særegen stemme og unik formidlingsevne. Hun ble hedret med Sørnorsk jazzsenters pris i 2015. Hun er gjennom flere år også anerkjent ut over Norges landegrenser, og har dedikerte fans i blant annet USA, Japan og Tyskland.

Hun vurderes som en skjult skatt i floraen av norske musikere og har gitt vokaljazzen mange varierte og gode bidrag.

Om kulturprisen

Kristiansand kommunes kulturpris har som formål å berømme en spesiell innsats for byens kulturliv og/eller markere kunstnerisk virksomhet av stor betydning. Prisen tildeles personer, institusjoner eller organisasjoner som anerkjennelse for særlig fremragende innsats. Mottakeren må være hjemmehørende i Kristiansand de siste 10 årene. Dersom prisen gis til en kunstner med virksomhet av stor betydning, er det nok å være født i Kristiansand. Prisen består av en skulptur av Alfred Vaagsvold med inskripsjon og en gavesjekk på kr 25 000. Gjennom kunngjøring i pressen og på kommuneportalen hvert år, innbys det til å komme med forslag på kandidater til kulturprisen innen 1. februar.

Juryen

Det kom inn totalt 12 forslag på 3 kandidater i år. Juryen har bestått av kulturstyrets leder Terje Næss (A), nestleder Kristin Wallevik (H) og medlem Harald Sødal (Krf). Juryen innstilte enstemmig på at Hilde Hefte tildeles kommunens kulturpris for 2016. Dette sluttet kulturstyret seg begeistret til.

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 02.05.2016 22:13
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?