Gå til hovedinnhold

Komfyren er en brannversting

Denne uka har brannvesenet satt ut komfyrer med brent mat i Kristiansand sentrum. Hensikten er å oppmuntre flere til å installere komfyrvakt, nettopp for å unngå komfyrbranner.

Plutselig og uventet 

Tørrkoking av ris og annen mat er en viktig grunn til mange branner.

– Dette gjør vi for at folk flest skal få opp øynene og tenke over at det rammer alle. En brann kommer alltid plutselig og uventet, og på samme måte har det å finne en brent komfyr midt i byen en overraskende effekt, sier Helena Andersson ved forebyggende avdeling i Kristiansandsregionen brann og redning.

Tilsvarende komfyr-stunt gjøres flere steder i landet denne uka.

Halvparten av alle branner i Norge starter på komfyren, og i Agder har antall komfyrbranner økt med over 50 prosent det siste året.

Tørrkoking rammer alle aldersgrupper, både unge som lager nattmat, småbarnsfamilier og eldre som glemmer eller sovner fra komfyren. Brannvesenet oppfordrer nå befolkningen til å installere komfyrvakt for å redusere faren for brann og unngå tap av liv.

Komfyrvakt redder liv

Hver eneste dag rykker brannvesenet i Norge ut til fem komfyrbranner.

– Det enkleste du kan gjøre for å forhindre brann er å installere en komfyrvakt. Den består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene og utløser en alarm når den oppdager en farlig situasjon. Dersom ikke alarmen blir håndtert, vil komfyrvakten kutte strømmen til komfyren og brannen blir avverget, sier Andersson.

Sikker hverdag 

Krav om komfyrvakt

Siden 2010 er det krav om komfyrvakt i alle nye boliger og hytter. Kravet gjelder også hvis det legges opp ny kurs til komfyren.

– Hvis kjøkkenet ditt er fra før 2010, bør du ettermontere komfyrvakt. Den koster rundt 3000 kroner og kan kjøpes i de fleste butikker som selger elektriske artikler. For å sikre kvaliteten er det laget en felles, internasjonal norm; NEK EN 50615. Sjekk merkingen på produktet og spør i butikken. Noen forsikringsselskaper gir også rabatt på forsikringen hvis du har installert en komfyrvakt, forteller branninspektøren ved forebyggende avdeling.

Risikoutsatte grupper

Eldre og pleietrengende og personer med nedsatt funksjonsevne er spesielt utsatt for komfyrbranner. Hjelpemiddelsentralen har en ordning med gratis lån av komfyrvakt for flere av de utsatte gruppene. Ergoterapitjenesten og hjemmesykepleien i kommunen hjelpe med å søke.

– Er du usikker på hvordan du skal gå fram, så kan vi hjelpe til. Brannvesenet er her for innbyggerne og vi tar gjerne imot spørsmål om komfyrvakt eller andre bekymringer om brannsikkerhet, sier Andersson.

Ta kontakt enten på telefon: 478 14 000 eller på e-post 

 

Forfatter: Kristiansandsregionen brann og redning
Publisert: 13.02.2019 08:00
Sist endret: 13.02.2019 08:07

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?