Gå til hovedinnhold

Knalleksamen for "Menn i helse"

Deltakerne i "Menn i helse" fra Agder oppnådde et gjennomsnittsresultat på 4,7 på vårens eksamener. 14 fylker deltar i prosjektet og ingen andre kull har oppnådd bedre resultater.

SommervikarerVernepleier Wenche Drange, Kenneth Ingebrigtsen fra "Menn i helse" og fylkeskoordinator Lars Hove er stolte av landets beste eksamensresultater, og ser frem til at de nye gutta bidrar med sitt flere steder i Agder i sommer.

Nå stiller gutta som  sommervikarer flere steder på Agder, og kollegene gleder seg.  

- Før jobbet jeg med maskiner. Nå jobber jeg med mennesker. Jeg er tett på på en helt annen måte, sier den tidligere IT-medarbeideren Kenneth Ingebrigtsen fra Kristiansand.  

Han skal tilbringe sommeren delvis på jobb som sommervikar på Vågsbygdtunet.

Sommerjobben er del av den omfattende praktiske utdanningen Kenneth skal gjennom. Han er en av 19 deltakere i «Menn i helse» på Agder. 11 er i Kristiansand, 4 i Arendal, 2 i Vennesla og 2 i Mandal.

Samarbeid

Menn i helse er et samarbeid mellom kommune, NAV, fylkeskommune, fylkesmannen, KS og Helsedirektoratet. Deltakere rekrutteres blant menn i alderen 20 til 55 som mottar en ytelse i NAV-systemet, og som vil ha nye karrieremuligheter. De utdannes til helsefagarbeidere og dermed en fremtid i helse- og omsorgstjenestene.  

De kjøres gjennom et eget løp i en egen klasse der de får uttelling for tidligere praksis, eksamener og utdanning. De går gjennom på kortere tid enn yngre helsefagelever som søker seg inn fra ungdomstrinnet, og de veksler mellom å få lønn fra kommunene og ytelser fra NAV.  

Les mer her

Utdanningen

De 19 deltakerne på Agder startet i fjor vår. Etter ett år med praktisk læring og undervisning (Vg1 / Vg2) med hovedsete på Kvadraturen videregående skole i Kristiansand, tok de nylig eksamen i de tre programfagene.

Sammen har de altså gjennomsnittskarakteren 4,7 som er best i landet. Høyest mulige karakter er 6.  

- Vi er veldig stolte. Det er et fantastisk godt resultat. De fleste av dem som har vært med på å oppnå dette har jo ikke tatt en eksamen eller fulgt undervisning på mange år, sier fylkeskoordinator for prosjektet i Agder, Lars Hove.  

- Bra for miljøet

Prosjektet henter altså menn ut av NAV-systemet og utdanner til jobb i en bransje som allerede har stort behov for nye hoder. At fokuset ligger på menn er svært godt mottatt blant de mange fremtidige kollegene.    

- Jeg er veldig glad for at Kenneth er her. Han og de andre mennene som nå kommer inn på arbeidsplassene utvider spekteret og bryter opp i et ellers kvinnedominert arbeidsmiljø. Dette er bra også for pasientene som får flere menn å forholde seg til, sier Wenche Drange.  

- Økt status

Drange er vernepleier med videreutdanning i psykisk helsearbeid, og har sin jobb på Vågsbygdtunet. Hun peker også på at innrykket av utdannede menn bidrar til å gi hele yrkesgruppa høyere status.  

- De løfter opp helsefagarbeidere og alle oss som jobber i helse- og omsorg. Det blir satt fokus på at det gjøres en viktig jobb, sier Drange.  

Mennene selv får ofte en positiv vekker når de får oppleve hverdagen som fagutdannet i helse- og omsorgssektoren.  

- Kenneth jobbet med IT, og vi har andre som har vært for eksempel lastebilsjåfør eller selger. Det er til dels mannsdominerte miljøer der omdømmet til våre fag ikke har vært det beste. Men alle deltakerne beskriver at de har fått et nytt syn på arbeid i vår sektor, og de står på,  sier Lars Hove.  

- Det er svært gledelig å se at de får så gode resultater. Det er flott at vi kan regne med dem som ressurser i fremtiden, sier Hove.  

Kenneth Ingebrigtsen skriver under på Hoves utsagn:  

- Å bety noe i andres liv bare ved å være på jobb er en helt ny opplevelse for meg. Vi er blitt tatt godt imot. Vi tar med oss erfaringer, og vi blir lyttet til, sier han.   

Norge har et stort behov for utdannet helsepersonell og jobbmulighetene er svært gode. Beregninger som Statistisk sentralbyrå har gjort, viser at behovet vil øke i årene som kommer. I 2035 kan det på landsbasis mangle 57.000 helsefagarbeidere.  

Kontakt for media

Fylkeskoordinator Lars Hove
413 35 533

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 07.07.2017 11:14
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?