Gå til hovedinnhold

Klipp hekken nå for sikrere skolevei

Ingeniørvesenet i Kristiansand kommune ber hageeiere være oppmerksom på overgrodde hekker og sørge for at de ikke stenger for sikt og lager trange gater i boligområdene.

Trygg skolevei

– Her på Lund er det mange smale gater som barna benytter til og fra skole og barnehage – kombinert med bilkjøring. Vi håper hageeiere over hele byen tar ansvar for sikt og sikkerhet i boligområdene ved å sørge for å klippe hekkene sine, sier avdelingsingeniør Jon Petter Langfeldt i ingeniørvesenet. Foto: Svein TybakkenDet nærmer seg skolestart og mange nye førsteklassinger skal finne trygt fram til skolen. Overgrodde hekker er et problem i mange boligområder, i følge avdelingsingeniør Jon Petter Langfeldt i ingeniørvesenet.

– I flere av de eldre boligområdene i Kristiansand er det for mange hageeiere som ikke klipper hekken godt nok og sørger for sikt. Vi kontakter flere med brev i postkassa om vennligst å ta hekksaksa fatt. Om det ikke blir gjort innen to uker, må vi gå i gang med våre maskiner, sier Langfeldt.

– Og da blir ikke resultatet så fint som når en hageeier gjør det selv?

– Nei, dessverre. Vi har absolutt ikke tid til å klippe alle hekkene for hånd. Vi må bruke relativt grove maskiner og resultatet blir deretter.

– Og så kommer klagene?

– Ja, der er lett å forstå at folk ikke liker at vi klipper med maskiner og roterende kjetting. Det ser ikke så pent ut etterpå, men det gror jo til etter hvert, sier avdelingsingeniøren.

Sikkerhet for trafikantene

– Et eksempel til etterfølgelse, sier avdelingsingeniør Jon Petter Langfeldt i ingeniørvesenet om Asbjørn Myrstøls klipping av sin mors hekk i Kongsgård allé. Foto: Svein Tybakken– Vår jobb er å sørge for sikt og sikkerhet for trafikantene – både gående, syklende og kjørende. Det er i grunnen også hageeiers plikt. Så det beste er at hun eller han gjør jobben ordentlig selv. Da blir alle parter fornøyd, sier Langfeldt, som treffer på Asbjørn Myrstøl i kamp med sin mors tujahekk i Kongsgård allé.

– Jeg skjønner godt at kommunen må passe på. Det er en kjempejobb å klippe en slik hekk. Dette er uoverkommelig for min tilårskommen mor alene, så jeg må hjelpe til. Men tujahekker skulle vært forbudt, sukker en varm og svett sommerhjelper med et tappert smil.

Ingeniørvesenet legger lapper i postkassene fortløpende gjennom sesongen. Etter en fuktig og varm sommer har hekker og buskas langs veiene grodd godt. Helt fra juni og også nå frem mot skolestart klippes det for fullt langs det kommunale veinettet. Ingeniørvesenet oppfordrer den enkelte huseier å klippe egen vegetasjon or å få best mulig sikt – spesielt i innkjørsler.

Lov og retningslinjer

Det er i henhold til Lov om vegar § 31 og § 43 den enkelte hus- og hageeiers ansvar å beskjære egen vegetasjon og slik sørge for god sikt – særlig i avkjørsler. Ingeniørvesenet vil i enkelte tilfeller klippe private hekker og vegetasjon der dette er nødvendig for å ivareta sikt og trafikksikkerhet.

For at hageeiere skal vite litt mer om hva som forventes når det gjelder klipping av vegetasjon mot vei, viser ingeniørvesenet til retningslinjer fra Statens Vegvesen.

Kontakt for mediene

Jon Petter Langfeldt, avdelingsingeniør Vei- og prosjekt i ingeniørvesenet. Tlf 97050083

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 28.07.2016 14:37
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?