Gå til hovedinnhold

Klimavennlige løsninger i havna

24. august arrangeres et seminar om landstrøm og nullutslippshavn på Grønt Senter. Kristiansand Havn har kommet langt når det gjelder å etablere klimavennlige løsninger.

Grønne løsninger

Havnedirektør Halvard Aglen ved to av landstrømsanleggene - et mobilt og et permanent

– Ja, det er nok riktig å si at vi er blant de beste i klassen her, sier havnedirektør Halvard Aglen.

Aglen forteller at Kristiansand Havn lenge har vært opptatt av grønne løsninger, og at havna har kommet langt i dette arbeidet. I tillegg til at det er innført landstrømsløsninger – og flere skal det bli – arbeides det med LNG-gassterminal som gassdrevne skip kan bunkre ved.

– Skip som bruker gass som drivstoff er svært miljøvennlige. Blant annet til dem har vi en «gulrot» å by på. For disse skipene setter vi ned havne- og kaiavgiftene. Slik belønner vi tiltak som virker positivt inn på miljøet, sier Aglen.

I følge Aglen har Kristiansand Havn mye å være stolt av når det gjelder grønne løsninger. I alt arbeid, både innen produksjon og administrasjon, satser havna på å være miljøvennlig. Både miljøsertifisering av hele Kristiansand Havn i 2009 og kontinuerlig holdningsskapende arbeid inngår i havnas merkevarebygging som en miljøorientert bedrift.

– Etter at vi, sammen med Color Line fikk på plass landstrømsanlegget på ferjeterminalen er den årlige reduksjonen av Co2-utslipp på hele 2300 tonn og den årlige reduksjonen av partikler og sot er mellom ett og to tonn. I tillegg er andre utslipp også kraftig redusert, sier havnedirektør Aglen.

Men hele tiden jobbes det med ytterligere forbedringer, og målet er null utslipp.

– Det er viktig i denne store omstillingen å huske at en havn er en tilrettelegger, det er andre som har hovedaktørrollen så som rederier, eiere, vareeiere med flere, avslutter havnedirektør Halvard Aglen.

Seminar om landstrøm og nullutslipp

– Det er viktig for Kristiansand Havn å være fremoverlent når det gjelder miljøvennlige løsninger, noe vi mener at vi i større grad enn andre har vært. Det er ikke for ingenting at Enova valgte å offentliggjøre tilskuddstildelingene til de nasjonale landstrømsprosjektene nettopp i Kristiansand, sier lederen for Havnestyret Pål Harv (H).

Sammen med Kristiansand Havn, Kristiansand Kommune, Agder Energi og ABB inviterer ZERO til seminar om løsninger for nullutslippshavna og landstrøm i Kristiansand 24. august.

På seminaret bidrar havnedirektør Halvard Aglen og Alfred Stensønes fra Color Line med viktige erfaringer fra Kristiansand Havn. Mange av de gode og fremtidsrettede løsningene her har kommet i stand ved hjelp av tilskudd fra Enova. Ingrid Aune, seniorrådgiver i Enova gjennomgår støtteordninger for en mer miljøvennlig havn.

Seminardeltakerne vil også få innblikk i siste nytt fra prosjekter og teknologi, hva som er rammebetingelsene og hva som trengs for å få til full utrulling av strøm og klimavennlige løsninger i alle havner.

Program og påmelding her

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 12.08.2016 13:18
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?