Gå til hovedinnhold

Kinas ambassadør i Norge til Kristiansand

15.- 17. april kommer Kinas ambassadør i Norge, Wang Min, på offisielt besøk til Kristiansand på invitasjon fra Kristiansand kommune.

Program for ambassadøren

Kinas ambassadør i Norge, Wang Min, kommer til Kristiansand 15.- 17. april på invitasjon fra Kristiansand kommune. Foto: Kinas ambassade i Norge

Det er første gang Kristiansand har offisielt besøk av Kinas ambassadør i Norge. På programmet for ambassadør Wang Min stå blant annet besøk til Kina-eide Elkem, møte med ledelsen ved UiA og presentasjoner av Business Region Kristiansand og Visit Sørlandet. Ambassadøren får også en tur til Kristiansand dyrepark og sightseeing i byen.

Wang Min kommer fra stillingen som Kinas ambassadør i FN i fire år, før han ble ambassadør i Norge i 2016.

Oppretter Kinaforum

Under besøket åpnes også Kristiansandsregionens Kinaforum, hvor ambassadøren vil holde hovedtalen. Et Kinaforum i Kristiansandsregionen skal ha oversikt over regionale ressurspersoner og miljøer når det gjelder Kina. I tillegg vil et slikt forum markedsføre selskaper og aktiviteter i regionen. En nettverksarena som skal gi gode muligheter for å styrke en internasjonal satsing overfor Kina spesielt.

Invitasjon fra Kristiansand kommune

Næringsrådgiver Øyvind Lyngen Laderud og leder for Business Region Kristiansand ser fram til besøk av Kinas ambassadør i Norge, som for første gang besøker Kristiansand offisielt på invitasjon fra Kristiansand kommune. Foto: Ragna Marie Henden

- Vi har i lengre tid jobbet med å få til et forsterket samarbeid med Kina og besøket fra ambassadøren er et viktig skritt i denne retning, sier næringsrådgiver Øyvind Lyngen Laderud, som er ansvarlig for besøket og Kinasatsingen i Business Region Kristiansand.

- Kristiansand kommune ønsker å etablere et prosjekt der vi ser på hvordan vi kan møte den økende Kina-interessen, og hvordan vi som kommune kan tilrettelegge for et forsterket samarbeid med relevante nærings- og kunnskapsmiljøer i Kina. Vi ønsker først og fremst å stimulere interessen og skape bedre muligheter for de små og mellomstore bedrifter som ser Kina som et mulig marked for sin teknologi, varer og tjenester, forteller Laderud.

Økende interesse for Norge i Kina

- Byer og provinser i Kina henvender seg nå også i økende grad til norske byer og kommuner for å sende delegasjoner og grupper på besøk. Vi ønsker å ha et strategisk og bevisst forhold til hvilke delegasjoner vi tar i mot, sier Laderud. – Med økt kjennskap til hvor og med hvem det er hensiktsmessig å samarbeid, så kan vi lettere prioritere innsatsen med hvem vi tar imot.

Business Region Kristiansand og Kina 2018

Kristiansand kommune har fått konsulentbistand fra Kina-ekspert Henning Kristoffersen i arbeidet med Kina-prosjektet «Business Region Kristiansand og Kina 2018», og hvordan tilnærme seg Kina.

– I tillegg har vi kontaktet alle bedrifter i Kristiansandsregionen som har aktivitet i Kina eller har kinesiske eiere. Representanter for bedriftene har vært invitert til møte hos ordfører Harald Furre for å drøfte behovet for økt offisiell kontakt med Kina fra kommunens side. Her ble det konkludert at kommunen kan spille en viktig rolle spesielt for bedrifter som ønsker kontakt med det kinesiske markedet for første gang, forteller næringsrådgiveren i Business Region Kristiansand (BRK), kommunens næringsavdeling.

– BRK har internasjonalisering og internasjonale nettverk som ett av sine viktige satsingsområder. Som en del av denne satsingen er et forsterket samarbeid med Kina viktig, både i forhold til næringsliv og akademia, sier leder for Business Region Kristiansand, som ser fram til besøk av den kinesiske ambassadøren.

– På sikt kan dette være starten på et by – til by samarbeid mellom Kina og Norge, faglig samarbeid, universitets-samarbeid og investeringer fra Kina. Videre tenker vi å invitere næringsliv fra Kina til Kristiansand, sier Haugum, som selv har jobbet fire år ved ambassaden i Bejing som avdelingsleder for Innovasjon Norge.

Kontakt

Næringsrådgiver Øyvind Lyngen Laderud, mobil 476 48 492
Leder Business Region Kristiansand, Geir Askvik Haugum, mobil 971 71 885

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 09.04.2018 14:01
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?