Gå til hovedinnhold

Jente- og guttedag på Møvig skole

Jente– og guttedagen på Møvig skole for alle 9. klassinger er dagen for å snakke om sex, pubertet, syklus, prevensjon, holdninger, egne grenser, kjæresteforhold, #metoo, språk og signaler, nettsider, tilnærming og overgrep.

Jente- og guttedag

Jenter og gutter i 9. trinn på Møvig skole samles hver for seg en hel dag i eget opplegg på "Jente- og guttedagen". Her fra en jentegruppe. Fv: Aline Leire Lossius, Emma Tran, Sara Borg Haugedal, Emma Rønning, sexolog Hanne Kro Sørborg, Vilde Olsen Usland, Michelle Kjellevand Vlek, Erle Sandnes og Jenny Kristiansen. Foto: Ragna Marie Henden

Vi er til stede på en helt spesiell skoledag for alle 9. klassingene på Møvig skole. Det er jente- og guttedag, med eget opplegg for jenter og gutter hver for seg. I storfriminuttet spanderer skolen «store blingser», saft og vann på alle elevene samlet i gymsalen. Her setter både gutter og jenter seg sammen. Men når klokka ringer går alle guttene i egne klasserom, og jentene tilsvarende. Elevene flytter seg etter en bestemt timeplan mellom 3 ulike «basestasjoner» i løpet av en hel skoledag.

Base 1 er med skolens helsesøster Hege Engestøl og helsesøster Else Roland fra Karuss skole, som har informert om Helsestasjon for ungdom. Helsesøster har fokus på alt som har med kroppen å gjøre knyttet til sex og pubertet. Alt fra prevensjon til kjønnssykdommer. – Vi oppfordrer også elevene til å stikke innom oss på helsestasjonen, sier skolens helsesøster Hege Engestøl.

Base 2 er med lærere, mannlige lærere for guttene, og kvinnelige lærere for jentene. De snakker om hvordan det er å være jente og gutt, og forskjeller.  Hva er de mest positiv egenskapene med å være gutt eller jente? Hvordan tenker gutter – og jenter om forhold? Og hva tror guttene at jenter forventer – og omvendt. Her er det mye å snakke om.

Base 3 er om sex, forelskelse og holdninger, og i år er det sexolog Hanne Kro Sørvåg og Geir Børre Pedersen som er inviter til Møvig skole for å lede disse gruppene.

Inviterer eksterne fagfolk

Sexolog Hanne Kro Sørborg har et eget opplegg med spørsmål og samtale med jentene om sex og forhold, hentet fra undervisningsopplegget "uke 6". Til venstre elev Ane Skjøldberg Sandvik.

Møvig skole inviterer også eksterne fagfolk til denne dagen, og bruker en del av undervisningsopplegget for «uke 6», et nasjonalt tilbud til alle skolene. Hanne Kro Sørborg er sexolog, og jobber i Songdalen kommune. – Vi har benyttet noe av dette opplegget også i Songdalen, og jeg skal til Søgne i januar, forteller Sørborg.
Geir Børre Pedersen, barne- og ungdomsarbeider i Songdalen, har grupper for guttene, og synes de er fantastisk engasjerte og hører godt etter.

Elevene godt fornøyd

- Dette er en "lykkedag", sier elev Nikolai Bjørnsen. Fv elevene Elias Ervik Fiskaa, Tobias Stangenes Ljøkjel, Adrian Hjellnes, Lucas Grub, Nikolai Bjørnsen og Una Tveito Andersen.

– Dette er en «lykkedag», sier Nikolai Bjørnsen, en av elevene i 9. klasse. – Skolen har et veldig greit opplegg, og gode personer til å holde foredrag, sier Bjørnsen, og gir tommel opp. – Det er veldig greit at vi får denne informasjonen på skolen, og kan stille spørsmål her, sier Una Tveito Andersen, også elev i 9.klasse. – Noen er gjerne litt redde for å snakke med foreldrene sine om dette, så det er veldig fint at alle får denne undervisningen på skolen, forteller Andersen. Både Una og Nikolai synes 9. klasse er en veldig grei tid å ta dette opp på, og liker at de er delt gutter og jenter hver for seg. Da er det lettere å spørre og snakke mer åpent, sier begge.

Møvig skole startet for 14 år siden

Fv Rådgiver Bente Hansson hos oppvekstdirektøren er imponert over opplegget på "Jente- og guttedagen" på Møvig. - Vi håper flere skoler vil benytte samme opplegg, sier Hansson til sosiallærer Gro Furholt på Møvig skole, som sammen med helsesøster Hege Engestøl har utarbeidet programmet for "Jente- og guttedagen" i 9. trinn.

– Vi startet med jente- og guttedag på Møvig for 14 år siden, forteller sosiallærer Gro Furholt. – Vi så behovet for å gjøre noe for jentene som strevde med å finne seg selv. Noen ble utsatt for rykteflommer i forhold til flere partnere og sex. Det er noe med å ha tenkt gjennom situasjoner en kan komme i, og være forberedt. Da vet jenter på forhånd hva de selv mener når de kommer i en ny situasjon i forhold til sex, og kan si nei, for eksempel. Vi startet da med egne jentedager i samarbeid med skolens helsesøster, og har utviklet opplegget for 9. klassingene til å bli en egen "jente-og guttedag", hvor elevene deles inn hver for seg og har et eget opplegg. Det har vist seg at de er tryggere og kan snakke mer åpent sammen, og ikke være så redde for å stille spørsmål, forteller Furholt.

Trygge ungdommer

– I oppvekstsektoren er vi opptatt av at ungdom skal bli trygge på seg selv på mange måter. Det er alt fra å mestre skolehverdagen og læring, til å finne seg en yrkesretning, til også å bli trygg på seg selv, sin egen kropp, sexualliv, kjønn og forhold, sier rådgiver Bente Hansson, rådgiver hos oppvekstdirektøren.

– Vi synes det virker som et meget godt opplegg som gjennomføres på Møvig skole, sier Hansson, som tok turen til Møvig skole for å observere litt av opplegget.

– Ungdomsskolene har alle et program med helsesøster, og ulike tilnærminger til undervisning rundt kropp og sex og pubertet, men dette kan virke som et godt eksempel til etterfølgelse, sier Hansson.

En by for alle i uke 6 2018

Tiltaket Kristiansand – En by for alle – er lagt til uke 6 i 2018, nettopp fordi også skolene har tilbud om å benytte undervisningsopplegget knyttet til uke 6 og temaer rundt sex og pubertet, forteller Bente Hansson. – Det virker også interessant for skolene å invitere eksterne fagfolk også for elevene, og kanskje lettere å snakke om litt «pinlige tema» med flere enn lærerne på skolen, sier Hansson. – I en by for alle skal også unge mennesker få kunnskap til å bli trygge på seg selv på alle områder, og vi håper med et opplegg i 9.trinn å gi ungdommer trygghet og kunnskap, også for å forhindre mobbing.
www.enbyforalle.no

Kontakt

Sosiallærer Gro Furholt, Møvig skole, mobil: 924 49 812, epost:.gro.furholt@kristiansand.kommune.no
Rådgiver Bente Hansson hos oppvekstdirektøren i Kristiansand kommune, mobil: 480 35 833, epost: bente.hansson@kristiansand.kommune.no
Sexolog Hanne Kro Sørborg, mobil: 412 08 932, epost. hanne.kro.sorborg@songdalen.kommune.no

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 12.12.2017 13:59
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?