Gå til hovedinnhold

Invitasjon til åpent møte Kunstsilo

Sørlandets Kunstmuseum, Kanalbyen, Tangensamlingen og Kristiansand kommune inviterer til åpent møte om Kunstsilo mandag 5. desember kl 18.00 i Rådhuskvartalet.

Åpent møte 5. desember

Invitasjon til åpent møte Kunstsilo 5. desember kl 18.00 i amfiet i Rådhuskvartalet.

- Vi er nå inne i en spennende innspurt av arkitektkonkurransen for kunstmuseum på Silokaia. Seks finalister har levert sine utkast til konkurransens siste del. Mandag 5. desember kl 18.00 åpner vi utstilling av finaleutkastene og inviterer til åpent møte i Rådhuskvartalet, sier juryleder, ordfører Harald Furre. Sammen med fungerende direktør på Sørlandets Kunstmuseum, Randi Jessen, og konservator Else-Brit Kroneberg, presenteres planer og fremdrift for det nye kunstmuseet på Silokaia.

- Oppgaven til arkitektene er å skissere et kunstmuseum med høy arkitektonisk kvalitet og av internasjonal betydning, sier juryleder Furre. - Forslaget skal ivareta behovet for et helhetlig og funksjonelt museumsanlegg, arkitektonisk vellykket i bruk og samspill med hele eller deler av den bevaringsverdige siloen. Plasseringen er ved havna, nokså sentralt på Sørlandet, med utsyn både mot Flekkefjord i vest, Risør i øst og Hovden nord i Agder. Bygget skal romme Sørlandets Kunstmuseum og Tangensamlingen, med mulighet for å skape en klynge av flere kulturbygg sammen med Kilden teater- og konserthus.
Se video fra silobygget her.

Prosjektleder for arkitektkonkurransen, rådgiver Erik Sandsmark i Kristiansand kommune, presenterer finaleutkastene. Vi åpner for spørsmål, og kulturdirektør Stein Tore Sorthe leder spørsmålsrunden. For å svare på spørsmål stiller også styremedlem John G. Bernander for Tangensamlingen/AKO-stiftelsen, Eivind Bruckner, prosjektleder Kanalbyen AS og representant for formannskapet, Mette Gundersen.

Arkitektkonkurransen

- 101 dyktige arkitekter fra inn – og utland har ønsket å skisse et unikt bygg her, med grunnlag i den  prisbelønte verneverdige silobygningen fra 1935. 101 forslag ble levert inn i konkurransens første del i vår. Seks finalister ble offentliggjort 28. juni og gikk videre i konkurransens siste del. Spennende ideer for utstilling og publikumsområde er levert til juryen, som skal kåre en vinner til 20. desember, forteller juryleder Harald Furre.

Jury

Juryen består av juryleder Harald Furre, ordfører i Kristiansand kommune, fondsforvalter Nicolai Tangen, Gro Bonesmo og Gudrun Molden, begge sivilarkitekter MNAL oppnevnt av NAL, billedkunstner Leonard Rickhard, Karin Hindsbo direktør for KODE,  Randi Jessen mdministrasjonssjef/fungerende direktør SKMU, Eivind Buckner prosjektleder Kanalbyen og Lin Skaufel byplanlegger og arkitekt MAA. Prosjektleder for arkitektkonkurransen er Erik Sandsmark, rådgiver i by- og samfunnsenheten i Kristiansand kommune.

Tangensamlingen

Bygget skal også være utstillingsarena for Tangensamlingen, som kanskje er den viktigste samlingen av norsk modernistisk kunst fra perioden 1930 – 1970.  Nicolai Tangen har gitt sin samling på over 1000 verk med evig disposisjonsrett til Sørlandets Kunstmuseum. Samlingen utvides fortløpende med innkjøp av nordisk kunst fra samme periode.

Sørlandets Kunstmuseum

Sørlandets Kunstmuseum SKMU, er det regionale kunstmuseet for Agderfylkene, stiftet av Vest-Agder og Aust-Agder fylkeskommuner, Kristiansand kommune og Christianssands Billedgalleri i 1995. Formålet er å arbeide med innsamling, dokumentasjon og bevaring, forskning på og formidling av kunst, utstillinger, vandreutstillinger, arrangementer, publikasjoner, aktiviteter for barn og voksne, foredrag, verksteder og pedagogiske prosjekter. Museets grunnstamme er kunstsamlingen tilhørende Christianssands Billedgalleri, omlag 900 verk.  SKMU har i dag omlag 1500 verk i sin samling.

Verneverdig bygning med utmerkelse

Silobygget fra 1935

I 1935 ble det oppført en havnesilo for A/S Christiansands Møller på Grim ved Kristiansands havn. Kornsiloen var først og fremst en nødvendighet for å sikre en effektiv og rasjonell mølledrift, men den var også noe mer. Som arkitektonisk byggverk er den blant funksjonalismens prakteksemplarer her til lands. Første byggetrinn ble tegnet av arkitektkontoret Aasland & Korsmo arkitekter med firmaet A/S Høyer-Ellefsen som byggteknisk konsulent. Anlegget ble presentert i tidsskiftet «Byggekunst» i 1937, og arkitektkontoret fikk den prestisjetunge A.C. Houens fonds diplom i 1939. Den regnes som Norges fremste utmerkelser innen arkitektur og byggeskikk.

Kornsiloen på Odderøya var blant de første kornsiloene her til lands som ble oppført med sylindriske celler i armert betong. Statens Kornforretnings havnesilo på Vippetangen i Oslo ble oppført bare noen måneder tidligere. Da denne ble oppført var den en bygningsteknisk revolusjon i norsk sammenheng, ettersom den var det første byggverket her til lands som ble støpt ved hjelp av glideforskaling.

Linker

www.kunstsilo.no

FB/kunstsilo

Åpent møte kunstsilo

PDF brosjyre

Kontakt

Juryleder, leder av styringsgruppa, ordfører Harald Furre
Mobil: 98 28 18 90
Pressekontakt: Ragna Marie Henden
Mobil: 91 88 88 29

 

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 30.11.2016 13:50
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?