Gå til hovedinnhold

Internasjonale studenter ønskes ekstra velkommen

- Kristiansand kommune og UiA inviterte for første gang internasjonale studenter til velkomstsamling i Rådhuskvartalet i august 2017. Nye studenter til vårsemesteret inviteres til velkomst 6. januar 2018.

Velkomstsamling 6. januar 2018

Kristiansand kommune og UiA inviterer internasjonale studenter i vårsemesteret til velkomstsamling i Rådhuskvartalet 6. januar 2018. Her fra høstens samling 12. august med omlag 150 studenter. Foto: Tina Abrahamsen

Kristiansand kommune og UiA inviterer nye internasjonale studenter til velkomstsamling i Rådhuskvartalet lørdag 6.januar kl 10-11. Varaordfører vil ønske studentene velkommen med en presentasjon av byen og regionen. Dette for å gi de nye studentene en god velkomst og legge til rette for at de skal få mest mulig ut av oppholdet sitt.

I august var det i overkant av 250 internasjonale studenter som kom til Kristiansand. Vårsemesteret har noe færre studenter og det er venter rundt 100 nye studenter til Kristiansand fra hele verden. Etter velkomsten i Rådhuskvartalet skal studentene videre på byvandring med "buddyene" sine.

Vi følte oss veldig varmt velkommen

- Vi følte oss veldig varmt velkommen til Kristiansand, forteller studentene, Anton Pavlyukevich fra Russland/Tyskland, og Natanja Strässle fra Sveits. Foto: Ragna Marie Henden

- Vi følte oss veldig varmt velkommen til Kristiansand, forteller studentene, Anton Pavlyukevich fra Russland/Tyskland, og Natanja Strässle fra Sveits.

Begge to var på velkomstsamlingen for internasjonale studenter 12. august, sammen med omlag 150 andre internasjonale studenter. Mer om velkomstsamlingen her

- Som studenter er vi ikke vant til å bli invitert til byens rådhus, ønsket velkommen av varaordfører og få så mye god og nyttig informasjon. Vi følte oss veldig beæret og satt pris på, forteller Natanja. Det vanket også lokale smaksprøver, og spesielt isen var god synes Anton. Alle fikk utdelt «lokal» is fra Hennig-Olsen Is, som tydeligvis har smakt godt. – Jeg synes også kanelsnurrene var veldig gode, sier Natanja.

- Det var veldig nyttig og interessant å få høre litt om byens historie, om attraksjoner og hvordan finne fram i byen. Det gjorde at det var mye lettere å trives og finne oss til rette med en gang, forteller Natanja og Anton.

"Søndagstur"

Begge to er godt fornøyd med transportmulighetene i byen, og trekker fram de korte avstandene mellom UiA, studenthybler og byens sentrum som veldig bra. Også det at UiA og campus ligger så nært til fine naturområder som Jegersberg og Baneheia er et stort pluss synes studentene.

- Vi har også lært oss et nytt begrep - «søndagstur». Det skal jeg ta med meg videre, sier Anton.

Ellers trekker studentene fram at det er litt dyrt her, men veldig fint med StudentUGA i starten hvor spisesteder tilbyr studentene en rett til 100 kroner.

Janteloven

- Vi hadde aldri vært i Norge før, og landet fremstod som litt eksotisk og dyrt å oppholde seg i, forteller studentene. – Jeg så derfor på dette som en unik mulighet til å komme og bo litt i Norge uten at det ble for dyrt, sier Anton. Han har bodd både i Russland og Tyskland, og synes arkitekturen i Kristiansand er enkel og ren, ikke slik han er vant til fra Russland med gull og glitter og en litt mer pompøs stil.

Ellers sier begge at de har merket litt til den såkalte «janteloven» her i Norge. Vi har jo litt av det i våre hjemland, men vi merker det mer her. Det er nok også lettere å komme i kontakt med de utenlandske studentene enn norske. Skal vi få kontakt med norske studenter må vi være med på noen felles aktiviteter, som alt fra bærplukking – til sjakkpartier. Da kommer vi mer i kontakt. Men nordmenn er nok generelt mer introverte, mener studentene.

Universell utforming

Anton og Natanja har lært seg begrepet "søndagstur" i Kristiansand,  som de gjerne tar med seg videre i livet. Foto: Ragna Marie Henden

Ellers trekker studentene fram universell utforming som et stort pluss og meget godt gjennomført i Norge. Begge har også fått god hjelp av norske studentvenner når de hadde behov for medisinsk hjelp, og synes de norske studentene er hjelpsomme.

Et halvt studieår i Norge er nå over, og begge reiser til sine hjemland før jul. – Jeg gleder meg til å spise sveitsisk ost og treffe igjen familie og venner, forteller Natanja, som skal tilbake for å fullføre lærerstudiet i Luzern i Sveits.

Anton vil gjerne bli lenger i Norge, og håper å kunne komme tilbake når han er ferdig med sin  "Master in international bussiness and economy"  på Schmalkalden University St Apllied Sciences i Thüringen i Tyskland.

Satser på internasjonale studenter som gode ambassadører

- Satsingen på en egen velkomst for internasjonale studenter ser ut til å ha vært en suksess, sier ansvarlig Tina Abrahamsen, næringsrådgiver i Kristiansand kommune. – Vi finpusser nå på opplegget til velkomstsamlingen januar 2018, etter en god evaluering fra årets internasjonale studenter.

- Det er viktig at studentene som kommer til regionen har det bra i perioden de er her, og at vi tilrettelegger for at oppholdet deres skal bli så godt som mulig. Studentene vil også være gode ambassadører når de nå reiser tilbake til sine hjemland, og sprer forhåpentligvis gode opplevelser fra studentlivet i Kristiansand, sier næringsrådgiver Tina Abrahamsen, som organiserer velkomstsamlingene.

Kontakt

Tina Abrahamsen, næringsrådgiver i Kristiansand kommune, mobil: 909 54 304  epost:tina.abrahamsen@kristiansand.kommune.no

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 02.01.2018 09:14
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?