Gå til hovedinnhold

Integreringsmottaket er godt mottatt

En delrapport fra konsulentfirmaet Rambøll viser at integreringsmottakene er godt mottatt. Innvandrings- og integreringsministeren var til stede da rapporten ble presentert i Kristiansand.

Delrapport

Stastråd Sylvi Listhaug, leder av heldagstilbudet Morten Lauknes, ordfører Harald Furre og helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli deltok da delrapporten om integreringsmottakene ble presentert.

- Vi har ikke funnet mirakelkuren. Det handler hele tiden om å utvikle nye metoder for integrering, sa statsråden før delrapporten ble presentert i lokalene til integreringsmottakets heldagstilbud på Kjøita onsdag.

Les hele delrapporten her

Delrapporten handler ikke spesielt om integreringsmottaket i Kristiansand, men tar for seg alle fem integreringsmottak i Norge. Her er fire hovedpunkter:

  • Integreringsmottakene er godt mottatt
  • Ansatte og samarbeidspartnere har stor tro på integreringsmottak som virkemiddel
  • Stort engasjement og stor vilje til å lykkes med integreringsmottakene
  • Beboerne er fornøyd med tilbudet de mottar

Integreringsmottaket i Kristiansand er det største av sitt slag i Norge. Det ble offisielt åpnet i januar 2017, og har 180 plasser.

Samarbeid med næringslivet

Det gode samarbeidet med næringslivet i Kristiansand løftes frem i rapporten.

Både ordfører Harald Furre og helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli pekte på at samarbeidet med næringslivet, og med Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, som en nøkkel for å lykkes.

Syriske Jihad Alyosef presenterte seg på godt norsk etter bare om lag 11 måneder i Norge. Integreringsmottaket har bidratt i prosessen med å få godkjent ingeniørutdannelsen han har fra hjemlandet, og han er nå i arbeidspraksis i IT-firmaet Atea.

- Jeg håper å lære mye, og jeg håper å komme dit at jeg får fast ansettelse i Atea, sa Alyosef.

Han understreket også hvor viktig det var å få kunnskap om arbeidslivet og hvordan det fungerer i Norge.

Raskere integrering

Sylvi Listhaug fikk møte syriske Jihad Alyosef som har oppnådd svært mye på kort tid.  Alyosef er altså av dem som har fått en grunnleggende og intensiv innføring i norsk, norsk samfunnsliv og kultur som deltaker ved integreringsmottaket.

Leder av integreringsmottakets heldagstilbud, Morten Lauknes, understreker at de er opptatt av at målet er en varig tilknytning til arbeidslivet.

- For å klare det må en bygge kompetanse. Derfor har vi veiledere fra både karrieresenteret og Markedsavdelingen i NAV i prosjektet, sier han.

Mottaket får et tverrsnitt av flyktningene som kommer til landet. Noen, som Alyousef, har en høyere utdannelse fra hjemlandet og da gjelder det å få godkjent utdannelsen og omsette deltagerens ressurser raskt i et norsk arbeidsmarked.

- Andre må bygge en fagkompetanse i Norge og da jobber vi med å kartlegge og sørge for at den enkelte deltager har et realistisk kompetansemål å strekke seg mot, sier Lauknes.

Full arbeidsuke

- Vi har 180 plasser på mottaket, men ikke alle deltar i heldagstilbudet. Deltakeres barn og andre pårørende har også plass i integreringsmottaket, sier Lauknes.

Heldagstilbudet er en full arbeidsuke på 37,5 timer fylt opp av kartlegging og undervisning. Sylvi Listhaug understreket også hvor viktig det er at personer som er i asylmottak fyller dagene med positivt innhold.

110 personer deltar nå på heldagstilbudet, og 145 personer har gått gjennom løpet og er bosatt i kommune.

Kontakt for media

Morten Lauknes 480 27 604

Leder av heldagstilbudet, Kristiansand integreringsmottak

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 07.12.2017 10:45
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?