Gå til hovedinnhold

Inkludering på Jegersberg

Ordfører Harald Furre og ansatte og beboere på Jegersberg gård rehabiliterings- og kompetansesenter, fikk besøk av arbeidsminister Anniken Hauglie. Hauglie fikk se inkludering i praksis.

- Flott å vise frem
Ordfører Harald Furre, statsråd Anniken Hauglie, tjenesteleder Tina Bierud Hansen, mentor Karoline Falstad, arbeidsleder Hæge Aas.

- Jeg er stolt over å vise frem gården. Jeg er stolt over å være med når ansatte og beboere presenterer seg selv og det de holder på med, sier ordfører Harald Furre.

Sammen med ansatte og beboere på Jegersberg gård var han vertskap da arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie var på besøk mandag. Statsråden er opptatt av å tenke inkludering på nye måter. Hun var svært interessert i tilbudet.

- Jeg ser at beboerne er på jobb fra første dag, og at tilbudet er rusfritt. Jobb har flere betydninger enn bare lønn, og ofte undervurderes verdien av alle de andre elementene. Jobb gir for eksempel noe å stå opp til og et fellesskap, sa statsråden.

NRK Sørlandet lagde et TV-innslag fra besøket

Fra første dag

Anniken Hauglie på hundedagisen. Hæge Aas har lang erfaring som rusmisbruker. I dag er hun en verdsatt arbeidsleder for «hundedagisen» på gården. Det er et svært populært tilbud for hundeeiere som ikke er hjemme på dagtid selv, men som vil at hunden skal ha en aktiv og sosial dag.

Aas er enig med statsråden i at det er viktig å ha noe å stå opp til. Det var noe av det første hun lærte på gården.

- Jeg følte stress da de allerede fra dag én sa at jeg måtte stå opp tidlig og jobbe. Men det betød jo også at jeg var en ressurs fra dag én, sier hun.

Fellesskap og rammer

Ordfører Harald Furre peker på at det er verdifullt å høre til i et fellesskap. Han løfter også frem at det er viktig å gi tid til å tilpasse seg, lære å jobbe og å få gode arbeidsvaner.

Hæge Aas er helt enig med ordføreren.

- Det er viktig med rutiner, verdier og faste rammer. Det bygger identitet. Identiteten min var blitt diffus etter 25 år med rus, sier hun.

Fire elementer

Jegersberg gård rehabiliterings- og kompetansesenter er et rus- og medikamentfritt tilbud. Tilbudet har fire virkningsfulle elementer:

• Tid – beboerne bor på gården i minimum tre år.
• Mentor – beboerne får en mentor, og kan selv bli mentorer
• Fellesskap – beboerne bor og arbeider sammen i et godt felleskap
• Kvalifisering – beboerne får kompetanse som de kan ta med seg videre

Tjenesteleder Tina Bierud Hansen er kommunens øverste leder på Jegersberg gård. Hun lot beboerne ta hovedansvaret for å vise frem gården og presentere filosofien som ligger bak.

Videre i livet

Anniken Hauglie og Espen Gusdal.- Ansvar og tillit ligger til grunn i modellen vår. Det blir inkludering, sier Bierud Hansen.

Sju personer har til nå gått fra Jegersberg gård og til arbeid.

- Det er sju personer som kommer i jobb og som betaler skatt. Alternativkostnaden er høy både i menneskelige kostnader og kroner og øre, sier Anniken Hauglie. 

Kontakt for media

Pål Magne Steinsland
Avdelingsleder
982 11 730

 

 

 

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 23.10.2018 09:38
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?