Gå til hovedinnhold

Fokus på inkludering og mangfold 8. mars

Inkludering, mangfold, kroppspositivisme, antirasisme, interseksjonalitet, feminisme, solidaritet, et tredje kjønn, klasseskille og fremmedfrykt, var blant ordene som ble brukt da kommunen inviterte til sitt første 8. mars arrangement.

200 markerte 8. mars i kommunen

LIM-koordinator i Kristiansand kommune, Toril Hogstad, inviterer kommuneansatte og gjester på 8. mars frokost med foredrag, program og musikk i kantina i Rådhuskvartalet. Kommunens første interne 8. mars arrangement. Foto: Ragna Marie Henden

LIM-koordinator Toril Hogstad i Kristiansand kommune inviterte og ønsket velkommen til kommunes første interne 8. mars arrangement. En flott start på dagen, med frokost og engasjerende appeller og innslag på menyen i kantina i Rådhuskvartalet.

Nærmere 200 ansatte og inviterte gjester var samlet for å markere den internasjonale kvinnedagen.

– Et viktig solidaritetsarrangement hvor tema i dag er inkludering og mangfold, presiserte Toril Hogstad, som også fikk ros fra ordfører Harald Furre for initiativet og sitt engasjement i mange år i kommunen for likestilling.

Vil innføre likestillingserklæring i næringslivet

Ordfører Harald Furre ønsker å innføre en likestillingserklæring i nærigslivet, som tiltak for bedre likestilling i Kristiansand.

- Kommunen skal være en på driver for en bedre utvikling innen likestilling, vi har et stort ansvar her, presiserte ordfører Harald Furre. – Jeg  jobber for å få på plass at kommunen skal bruke sin innkjøpsmakt og kreve likestilling hos våre leverandører, på samme måte som vi i dag krever kildesortering. Vi handler i dag varer og tjenester for over 1,5 milliarder kroner årlig. Det gir betydelig makt. Ved å innføre en likestillingserklæring i næringslivet og hos våre leverandører, må vi også at vi må feie for vår egen dør her i kommunen, sa Furre.

- Sørlandet er fremdeles en likestillingssinke. Det viser seg at kvinner på Agder arbeider mindre og tjener mindre enn kvinner i resten av landet. Det er også forskjeller i holdningene til likestilling. Utfordringene ligger i kultur, og et kjønssegregert arbeidsmarked. Det er en seig materie, sa ordfører Furre.

Alle mennesker like mye verdt

- Vi er engasjerte og motiverte til å jobbe, sa Amina Haji A. Dahir, som blant annet oppfordret til å ansette innvandrere i sitt innlegg.

– For meg betyr 8. mars en dag det er viktig å anerkjenne at alle mennesker er like mye verdt, sa Amina Haji A. Dahir fra Somalia, som har bodd i Kristiansand i 2 år, og er nå utdannet regnskapsfører. I Somalia der hun vokste opp var det bare brødrene som fikk utdanning.

– Jeg vil utfordre vårt demokratiske land Norge til å jobbe for at alle kvinner får delta på alt fra leirskole til å få utdanning og arbeid i Norge. Kulturer i Norge som hindrer dette representerer ikke kultur, men dårlige tradisjoner. Vi må kaste alle disse tradisjonene, oppfordret Amina. - Jeg håper vi kan jobbe for et sunt samfunn hele året, ikke bare 8. mars. Her vil jeg oppfordrer til å bruke oss innvandrere og gi oss arbeid. Vi er engasjerte og motiverte, avsluttet Amina.

Jeg er god nok

- Jeg er god nok, ropte forsamlingen til latter og begeistring, på oppfordring fra podcast-programlederne Kaisa Augusta Hansen og Mijam Storm.

Podcast-programlederne Kaisa Augusta Hansen og Mirjam Storm, startet sitt innlegg med å be alle reise seg og rope ut: Jeg er god nok! En øvelse som vakte latter og begeistring i salen, men som også sier noe grunnleggende om 8. mars.

Kaisa Augusta og Mirjam holdt en innlegg med spark i mange retninger. Begrepet feminisme ble evaluert, og ordet interseksjonalitet ble lansert og forklart. Et begrep som viser til hvordan sosiale kategorier som kjønn, rase, etnisitet, religion, sosial klasse, seksuell orientering og funksjonsevne kan samvirke og påvirke personers leve- og livsvilkår.

Likestilling er politikk, mener kvinnene og fokuserte på forholdene for transpersoner og ønsket å innføre et tredje kjønn. – Vi ønsker å bidra til kroppspositivisme, oppfordret kvinnene. - Alle kropper er normale, og det er viktig å elske seg selv slik som en er skapt. Noen tjener store penger på å gjøre oss misfornøyde og få alle til å se like ut.

«Jeg tar meg den frihet», oppsummerte kvinnene etter mange innspill om kampen videre. Sitat fra forfatter Jens Bjørnebo fra Kristiansand.

En vegg av stillhet

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen utfordret forsamlingen til debatt for å skape forandring.

Kildens teatersjef Birgit Amalie Nilssen opplevde å bli satt 50 år tilbake i tid da hun flyttet fra Rogaland til Sørlandet.

– Her har jeg møtt en vegg av stillhet i forhold til debatter rundt likestilling, inkludering og mangfold, uttrykte Kildens teatersjef. – Men ingenting forandrer seg om vi ikke snakker om det. Feminisme er like rettigheter for alle. I går startet også kvinnenettverket Women in Business med 200 deltakere. Her står mange kvinner klar til å ta på seg lederverv på Sørlandet, sa Birgit Amalie Nilssen, blant annet, før hun avsluttet med å sitere bloggeren Nancy Herz: Alle menneskers frihet til å eie sine egne valg.

Musikk til ettertanke

Artisten Sheila Simmenes og musiker Eirik Ask ga forsamlingen musikk til ro og ettertanke.

På frokostmenyen 8. mars stod også vakker sang og musikk av Sheila Simmenes og Eirik Ask. Musikk som ga ro til ettertanke og refleksjoner på kommunens 8. mars frokost.

- Det var urpremiere på to nye låter - tatt fram gta skuffen til ære for 8. mars, forteller Sheila Simmenes. - Begge låtene handler om å ikke gi seg i motgang, men å huske hvem man er og hvor man vil.  

8. mars tradisjon

Nærmere 200 deltok på kommunens første 8. mars arrangement. Her har forsamlingen ropt "Jeg er god nok", på oppfordring fra Kaisa Augusta Hansen og Mirjam Storm.

Deltakerne på kommunes første 8. mars arrangement uttrykte begeistring og ønske om å innføre dette som en tradisjon i kommunen. Noe også initivtaker Toril Hogstad har som mål.

- Vi har ellers en meget god plan for likestilling i kommunen, som vi er stolte av, avsluttet Toril Hogstad, og oppfordret til å bruke og gjennomføre strategien. Her kan du lese strategien.

Mer om bakgrunnen for arrangementet her.

Humørfylte Pussyhat-kvinner på arrangementet!

Kontakt

LIM-koordinator i Kristiansand kommune, Toril Hogstad, mobil:952 56 568
LIM = Likestilling, inkludering og mangfold


Ordfører Harald Furre, mobil 982 81 890

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 08.03.2017 10:03
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?