Gå til hovedinnhold

Informasjonsbrosjyre ved ekstremvær

12.500 brosjyrer om beredskap ved ekstremvær er nå på vei til innbyggere i flomutsatte områder. Kristiansand kommune informerer om egenberedskap, varsling og viktig kontaktinformasjon.

Bestilling fra bystyret

Beredskapssjef i Kristiansand kommune, Sigurd Paulsen, med brosjyren om beredskap ved ekstremvær, som nå kommer i postkassa til innbyggerne som er mest utsatt for flom. Foto: Ragna Marie Henden

Informasjonsheftet er en bestilling fra bystyret. Politikerne ønsker brosjyren som ett av flere tiltak for økt beredskap for innbyggerne i Kristiansand. Kommunen har vært forskånet for mye ekstremvær tidligere, men med uvær og flom de siste par årene, ser politikerne behov for ekstra tiltak. Viktig beredskapsinformasjon er nå samlet i et hefte som i løpet av uka sendes til spesielt utsatte husstander i Kristiansand.

– Med denne informasjonen ønsker kommunen å bevisstgjøre sine innbyggere til å gjøre egne tiltak, informere om hvem som har ansvar for felles tiltak, og hvor en kan henvende seg, sier beredskapssjef Sigurd Paulsen i Kristiansand kommune.

Til utsatte og til utdeling

Brosjyren er nå på vei i postkassa til 12.500 utvalgte husstander som kan være flomutsatte. Brosjyren vil også ligge for utdeling hos Folkebiblioteket i Kristiansand, Frisklivssentralen, kommunens omsorgssentre og i Servicetorvet i Rådhuskvartalet. Her er det bare å komme innom og hente brosjyrer.

Du kan også lese og laste ned brosjyren elektronisk her: 

Beredskap ved ekstremvær – brosjyren (PDF)

Mer ekstremvær fremover

– I 2018 opplevde innbyggerne i Kristiansand en rekke uvanlige ekstremværhendelser med flom, styrtregn, snø og vind. Kommunen jobber aktivt for å kunne takle slike hendelser fremover. Det krever et godt samarbeid med innbyggerne, sier beredskapssjef Sigurd Paulsen, som tror vi vil oppleve enda flere ekstreme situasjoner med været i framtida.

– Kommunen oppdaterer hele tida planer og rutiner, og vi jobber internt for å forberede og forbedre oss på vårt ansvar, sier Paulsen.

Hva kan jeg gjøre?

– Vi lager gode planer for håndtering av ulike ekstreme værscenarier, men vi er avhengig av at også alle innbyggerne gjør egne tiltak for å sikre seg selv og sine eiendommer, understreker beredskapssjefen.

– Vi har derfor samlet en rekke tips og råd for hva en kan gjøre, og hva en bør tenke på når det meldes uvær, sier Paulsen.

– Når det varsles ekstremvær er det viktig å gjøre de tiltak en kan selv. Det er ikke kommunen som har ansvar for private trampoliner som løsner og fyker av gårde, og kan skade mennesker og eiendommer. Det samme med hagemøbler og løse gjenstander som kan blåse bort eller flyte vekk i flom. Kommunen oppfordrer innbyggerne generelt til å sjekke takrenner og sluker, og sikre båter og løse gjenstander ved varsel om mye regn, snø og vind.

Politiet ansvarlig for evakuering

Politiet er ansvarlig for å evakuere dersom liv og helse er i fare. Politiet og kommunen vurderer og koordinerer eventuell SMS-varsling til de som oppholder seg i et utsatt eller rammet område i Kristiansand. Ved flom, skred og ras kan kommunens kriseledelse oppfordre til evakuering av utsatte områder i samarbeid med politiet. Byingeniøren har da ansvar for kriseberedskap og iverksetting av strakstiltak i samarbeid med politiet. Kommunen vil arbeide for å sikre at tjenester kan leveres for å sikre liv og helse, slik at krisen i minst mulig grad rammer innbyggerne. Kommunen sikrer kommunale bygg og eiendommer, småbåthavner, kommunale veier og områder, og sikrer rydding av trær, snø eller annet som er til hinder eller fare.

Eget beredskapslager

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), oppfordrer alle til å ha et eget beredskapslager som holder til minst 72 timer. DSB hadde høsten 2018 en kampanje med 10 punkter for private beredskapslager. Her ble det også sendt ut en brosjyre til alle husstander i Norge.

– Vi oppfordrer selvsagt også våre innbyggere til å følge opp DSB anbefalinger for egenberedskapslager, sier Paulsen.

Beredskap-brosjyren fra DSB

Viktige telefonnummer

– I kommunens brosjyre er det samlet en side med viktige telefonnummer. Vi anbefaler våre innbyggere til å ha brosjyren liggende på et egnet sted, om det nå er i nattbordskuffen eller et naturlig sted for raskt å finne informasjon, sier beredskapssjef Sigurd Paulsen i Kristiansand kommune.

Informasjonen om beredskap vil også alltid være tilgjengelig på kommunens nettside. 

Kontakt

Beredskapssjef Sigurd Paulsen, mobil 975 33 927 

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 23.01.2019 15:09
Sist endret: 24.01.2019 09:38

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?