Gå til hovedinnhold

Imponert over sørlandsbedriftene i Houston

- Bedriftene fra Sørlandet imponerer meg, sier varaordfører Jørgen Kristiansen i Kristiansand, på vei hjem fra oljemessen i Houston.

- Helt i toppen

Besøk på standen til Aker Solutions under OTC i Houston. Fra venstre: Varaordfører Jørgen Kristiansen i Kristiansand, havnedirektør Halvard Aglen i Kristiansand havn, Even Fjellestad i Business Region Kristiansand, fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand i Aust-Agder, distriktssekretær Agnes Norgaard i LO, ordfører Robert Cornels Nordli i Arendal og næringssjef Kåre Andersen i Arendal.

Denne uken var han innom standen til 15 sørlandske bedrifter i de enorme messehallene til Offshore Technology Conference (OTC) – verdens viktigste møteplass for offshore olje- og gassteknologi.

- Bedriftene våre er helt i toppen av mange av de områdene de opererer innen. Det er først når jeg ser bedriftene i denne globale sammenhengen at jeg fullt ut forstår hvor flinke og store de er, sier Kristiansen.

Han besøkte OTC for første gang, men Kristiansand og Sørlandet har lange tradisjoner for å reise med en større politisk delegasjon til messen. Blant andre deltakere i år var ordfører Robert Cornels Nordli i Arendal, fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand i Aust-Agder og representanter for Invest in Agder, Kristiansand Business Region, Kristiansand Havn og LO. Fylkesordføreren i Vest-Agder skulle vært med, men måtte melde forfall.

Møtte toppsjefer i Houston

Opptur

- At en industri på Sørlandet har 6000 arbeidstakere, er mer enn god nok grunn til å støtte opp under industrien. På toppen i 2014 var det rundt 11.000 mennesker i vår region som levde av å levere tjenester og produkter til olje og gass og maritim næring, og ifølge signaler fra toppsjefene vi har møtt her i Houston, kan vi stå foran en ny opptur. Da gjelder det at vi i det offentlige er godt forberedt og er en god fasilitator for at selskapene våre kan lykkes, sier Kristiansen.

Han sikter spesielt til signaler fra et møte med styreleder Pete Miller i MHWirth om at MHWirth står foran en periode med vekst og rekruttering.

- Kristiansand og resten av regionen må forberede seg på det og være flinkere enn sist til å ivareta nye arbeidstakere. Vi må ha et spesielt fokus på utenlandske arbeidstakere, på partnere til de som kommer hit for å arbeide, og på ulike praktiske ting som kan være tidkrevende å finne ut av, men som vi som kommune kan gjøre enklere for den enkelte, sier Kristiansen.

Besøkte Force Technology

Varaordfører Jørgen Kristiansen besøkte også Songdalen-bedriften Force Technology, der han møtte Svenn Magne Wigen og daglig leder Leiv Låte (til høyre).

I tillegg til besøk hos, og møter med, de største selskapene i teknologiklyngen GCE NODE, som National Oilwell Varco, MHWirth, Cameron og MacGregor, besøkte Kristiansen også flere mindre bedrifter, blant dem Force Technology, som holder til på Mjåvann industriområde.

- Det er fascinerende å møte et selskap som har nesten 40 ansatte i det som blir nye Kristiansand, og som jeg ikke har hørt om før. Det forteller meg at det er mange diamanter der ute – selskaper som mange ikke kjenner til, men som driver med en spennende virksomhet, sier Kristiansen.

Daglig leder Leiv Låte kunne fortelle at Force Technology er et internasjonalt selskap med rundt 1400 ansatte. I Norge står Force Technology for opplæring av 90 prosent av alle inspektører. All slik opplæring skjer på Mjåvann.

50-årsjubileum

Selv om OTC i år feiret 50 år som oljemesse, merker Kristiansen at messen også har fokus på andre havnæringer.

- Jeg har tro på – og det har industrien også tro på – at vi kan overføre teknologi fra olje og gass til andre havbaserte industrier, som for eksempel offshore vind, havbruk og mineralutvinning fra havbunnen. Kompetanse og teknologi fra våre verdensledende bedrifter kan spille en viktig rolle i disse nye næringene, og det gleder jeg meg over, sier Kristiansen.

Forfatter: Arne Roger Janse
Publisert: 10.05.2019 07:53
Sist endret: 10.05.2019 07:53

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?