Utstilling
Det er Kristiansand kommune som har bedt fire grupper med fagfolk lage forslag til framtidsbilder. Forslagene blir presentert på et folkemøte i Rådhuskvartalet onsdag 15. februar fra klokka 17.00. De blir også stilt ut i Rådhuskvartalet, utstillingen varer til 15. april 2017.
- Vi håper mange kommer på folkemøtet for å høre hva fagfolkene tenker om utviklingen av Kristiansand et stykke inn i framtida. Målet er at de illustrasjonene, skissene og presentasjonene de har laget, vil skape engasjement og diskusjon om hvordan byen kan utvikles i et langsiktig perspektiv. Forslagene skal også gi innspill og strategier for Kristiansands vei mot lavutslippssamfunnet, sier rådgiver Erik Sandsmark i by- og samfunnsenheten i Kristiansand kommune.
Det er utfordringer knyttet til byvekst, eldrebølge og krav til klimavennlig byutvikling som er bakteppet for at kommunen har utfordret fagmiljøer til å komme med forslag. I fagmiljøene jobber det både arkitekter, samfunnsøkonomer, byplanleggere, landskapsarkitekter og areal- og transportplanleggere.
Byutvikling
To av fagmiljøene – KAP/Alt. arkitektur og Juul og Frost Arkitekter – er utfordret på temaet «Framtidens byutviklingsgrep». Forslagene deres skal blant annet si noe om:
- Hvor skal byen vokse, og hvordan skal vi utnytte kvaliteter for å skape steder med identitet?
- Hvordan blir det å leve, bo og arbeide i Kristiansand?
- Hvordan skal by og bydeler, knutepunkt knytte seg til transportårer?
- Hvor tette og urbane bør bydelene bli?
- Hvordan skape godt bymiljø og gode steder?
- Hvilke områder skal vernes?
Areal
De to andre fagmiljøene – COWI og Norconsult – har arbeidet med temaet «Framtidens arealbruk og mobilitet». De skal blant annet komme med innspill om:
- Hvordan vil den teknologiske utviklingen innen transport påvirke byutviklingen?
- Hvor bør bedrifter plasseres?
- Hvilken knutepunktstruktur og senterhierarki vil være best for å løse transportutfordringer som er både økonomisk og klima/miljømessige bærekraftige?
- Vil fremtidens utfordringer med økt andel eldre med behov for kommunale tjenester, ha betydning for hvordan senterstrukturen i byen utvikles?
- Hvordan kan transportsystem og senterstruktur bidra til at byen blir mer attraktiv for både innbyggere, besøkende og næringsliv?
Etter at forslagene er presentert, stiller ansatte fra de fire fagmiljøene til paneldebatt.
- De er også klare til å svare på innlegg fra salen, så jeg håper mange bruker sjansen til å komme med innspill, ideer og spørsmål, sier Erik Sandsmark.
Smakebiter
Under finner dere én illustrasjon fra hver av bidragsyterne. På møtet vil fagmiljøene presentere flere illustrasjoner.
Juul og Frost Arkitekter
COWI
På Gravane Startup Village skapes morgendagens bedrifter i tett samarbeid mellom universitetet, lokalt næringsliv og kulturscenen. Den teknologiske kompetansen i byen styrker de allerede attraktive helsefagene med utvikling av morgendagens velferdsteknologi. Dette - og fremtidens bofellesskap - møter den økte andelen eldre med nyskaping og teknologisk fremoverlenthet.
Norconsult
KAP/Alt. arkitektur
For media
Erik Sandsmark treffes på 930 31 111