Gå til hovedinnhold

Holmboeprisen til Hånes-lærer

Matematikklærer Geir Birkeland får Holmboeprisen for 2019. Læreren på Hånes skole har utmerket seg gjennom en lekpreget matematikkundervisning som motiverer og engasjerer elevene.

- Inspirerende lærer

Geir Birkeland (t.h). får pris for den inspirerende måten han underviser i matematikk på. Det var Brynjulf Owren som fortalte at årets Holmboepris går til Hånes-læreren. Owren er leder i Norsk matematikkråd.

Kunngjøringen skjedde 30. april i klasserommet Birkeland bruker til fengende matematikkundervisning for elevene. Norsk matematikkråd har siden 2005 hvert år delt ut Holmboeprisen til én eller flere matematikklærere. Formålet med prisen er å fremme og belønne god undervisning i matematikk. Prisen er på 100 000 kroner, og deles mellom prisvinneren og skolen. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner skal dele ut prisen på Oslo katedralskole 20. mai.

– Geir Birkeland evner å undervise på en variert og undersøkende måte og tilpasse undervisningen til den enkelte elev. Han er en inspirerende lærer, og elevene hans gleder seg til matematikktimene, sier Brynjulf Owren, leder i Norsk matematikkråd.

Moro, men voldsomt

– Det er veldig moro å bli anerkjent, selv om jeg syns dette var litt voldsomt, sier hovedpersonen selv.

Han har innredet klasserommet med blant annet tombolahjul og store penner til å feste tall på. Han er overbevist om at farger og et hyggelig innemiljø er viktig for læringen.

Geir Birkeland får Holmboeprisen for 2019, for den spennende og lekbetonte måten har underviser i matematikk på.

– Både elevene og jeg skal ha fint rundt oss, slik at vi har et miljø vi trives i. De siste tre-fire årene har jeg jobbet bevisst med å legge vekt på lek, begreper og konkretisering i matteundervisningen. Tilbakemeldingene fra elevene er gode. Når de forteller hjemme at de har lekt hele dagen på skolen, blir jeg glad. Det betyr nemlig at de har lært mye, sier Geir Birkeland.

Gratulasjoner

Ordfører Harald Furre gratulerte Geir Birkeland med prisen. – Gode mattelærere er gull verdt, sa han.

Ordfører Harald Furre gratulerte også prisvinneren, og elevene hans på 2. trinn.
– Jeg er veldig stolt over å være ordfører i en kommune som har en så flink lærer. Tenk at han er den beste mattelæreren i hele Norge. Det å ha en god mattelærer, er det aller viktigste for å bli glad i matte. Gode mattelærere er gull verdt. Takk for at du går foran, og er et godt eksempel på en god mattelærer, sa ordfører Harald Furre.

Mette Roth, lederen av oppvekststyret i Kristiansand, gratulerte også.
– Vi er kjempeopptatt av å ha gode lærere. Uten gode lærere, får vi ikke gode elever. Dette er stas. Tenk at Kristiansand har den beste mattelæreren i hele Norge, sa Roth.

Også oppvekstdirektør Svein Ove Ueland var stolt over at en lærer i Kristiansand får Holmboeprisen.
– Det er en veldig gledelig og fin anerkjennelse av den jobben Geir Birkeland gjør. Samtidig er det en anerkjennelse av det arbeidet i matematikknettverket som kommunen driver, og som involverer lærere på tvers av skolene i Kristiansand, sier oppvekstdirektør Svein Ove Ueland.

Begrunnelse og info om prisen

Holmboekomiteens begrunnelse

Geir Birkeland er lærer ved Hånes skole i Kristiansand. Han har utmerket seg gjennom en lekpreget matematikkundervisning som motiverer og engasjerer elevene i klasserommet. Birkeland evner å undervise på en variert og undersøkende måte og tilpasse undervisningen til den enkelte elev. Han er en inspirerende lærer, og elevene hans gleder seg til matematikktimene.

Geir Birkeland er en erfaren og svært engasjert matematikklærer ved småtrinnet på Hånes skole. Han fronter matematikkfaget med sitt engasjement og arbeid for å gjøre matematikkfaget spennende, interessant og morsomt for elevene.

Birkeland er opptatt av at begynneropplæringen skal være lekpreget og lystbetont og at elevene skal få være i fysisk aktivitet. Han har innredet klasserommet som et fargerikt og inspirerende rom, med materiell og aktiviteter som bidrar til nysgjerrighet, glede og engasjement hos elevene. Birkeland lager materiell og aktiviteter selv og er opptatt av å gi elevene utfordringer gjennom varierte oppgaver og aktiviteter som gjør at de ikke blir sittende for lenge ved pulten.

Matematiske samtaler og argumentasjon er sentrale elementer i Birkelands undervisning. Han legger vekt på forståelse i matematikk, og det å se etter og utforske mønster er en sentral del av undervisningen. Birkeland tilpasser aktivitetene til den enkelte elev, og han er opptatt av at det å gjøre feil er en naturlig del av læringsprosessen.

Birkeland er en svært engasjert matematikklærer og en inspirator for kollegene sine på skolen. Han bruker også ferier og fritid på å utvikle materiell og aktiviteter som kan bidra til læring og motivasjon hos elevene. Birkeland deler gjerne ideer og ressurser og låner ut klasserommet til kollegene sine. Birkeland er praksislærer og gjesteforeleser ved Universitetet i Agder. Både studenter og kolleger besøker matematikktimene hans for å bli inspirert og lære mer om lekpreget matematikkundervisning i begynneropplæringen. 

Hedersomtale

I tillegg til å dele ut Holmboeprisen, ønsker Norsk matematikkråd å gi hedersomtale til:

  • Janicke Skårmo Mjåsund og Gro Kleven Rød, Nedenes skole
  • Stein Aanensen, Mandal videregående skole
  • Charlotte Ball, Nesoddtangen skole
Om Holmboeprisen

Holmboeprisen, som har vært utdelt årlig siden 2005, kan gis til én eller flere matematikklærere i norsk grunnskole eller videregående skole. Styret i Norsk matematikkråd baserer sin beslutning på innstillingen fra Holmboekomiteen.

Holmboekomiteen 2019 har bestått av:

  • Martin Carlsen (leder)
  • Antonella Zanna Munthe-Kaas
  • Sigbjørn Hals
  • Toril Sivertsen Bakken
  • Kjersti Wæge

Holmboeprisen har fått sitt navn etter Bernt Michael Holmboe (1795-1850), Niels Henrik Abels matematikklærer og den første til å oppdage Abels unike begavelse. Det er heller ingen tilfeldighet at Holmboeprisen deles ut nettopp på Oslo katedralskole. Det var nemlig her Holmboe og Abel møttes. Holmboeprisen støttes av Det Norske Videnskaps-Akademi gjennom Abelprisen.

 

Forfatter: Jon Sverre Karterud
Publisert: 30.04.2019 15:09
Sist endret: 03.05.2019 13:48

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?