Gå til hovedinnhold

Hjemkomst for fullriggeren Sørlandet

Etter toårig jordomseiling kom fullriggeren og skoleskipet Sørlandet hjem til Kristiansand.

Sørlandet kom hjem til Kristiansand

Fullriggeren Sørlandet ankom Kristiansand 15. juni etter en toårig jordomseiling. Fullriggeren feirer 90-årsjubileum i år, og er den eldste fullriggeren i aktiv tjeneste.

Torsdag 15. juni ankom fullriggeren Sørlandet Kristiansand som siste etappe etter en toårig jordomseiling. Fullriggeren la til ved Kilden, og ordfører Harald Furre, Odderøya barnehage, Fullriggeren Sørlandets Shantykor, foreldre, barn og unge fra ulike skoler stod på kaia og tok dem i mot.

Takket mannskapet

Da skipet var lagt til kai ble den røde løperen rullet ut og barnehagebarn fra Odderøya barnehage sang for mannskapet og de oppmøtte. Ordfører Harald Furre tok deretter over roret og styrte de oppmøtte gjennom en historisk reise gjennom 90 år, og berømmet mannskapet og kapteinen for vel utført seilas.

– Sørlandet ble bygd i 1927 som bygg nr. 1 på Høivolds mekaniske verksted. I år er skuta 90 år, og er verdens eldste fullrigger i aktiv tjeneste. Den ble gitt i gave til byen fra skipsreder O.A.T. Skjelbred, og har noen fantastiske meritter bak seg. I 1933 var Sørlandet første norske skoleskipet som krysset Atlanterhavet. På 70-tallet var fullriggeren og det første skoleskipet som gav kvinner likeverdig tilgang til utdannelse som menn. I 2013 ble Sørlandet første seilskip, og på 100 år som har seilt det klassiske atlantiske åtte-tallet med kun seil. I 2015 var det første skoleskipet som noen gang har krysset Stillehavet, og er det første nordeuropeiske skoleskipet som har seilt jorden rundt.

– De videregående elevene som markerte hjemkomsten sin her i dag står i fotsporene til 20 000 ungdommer som før dem har hatt anledning til å få opplæring på fullriggeren. På to år har de tilbakelagt 85 300 km rundt jorden, og representert Kristiansand, Sørlandet og Norge i 41 havner og 35 land. På vegne av byen og innbyggere ønsker jeg å takke mannskapet og kaptein for vel utført seilas, sa ordføreren.

Gratis seilas med Sørlandet

Er du mellom 18 og 25 år har du nå muligheten til å få ditt livs utfordring. Fullriggeren Sørlandet søker 7-8 stykker som mannskap fra 28. juni til 11. august.

Påmelding og mer informasjon finner du her.

Bilder fra hjemkomsten

Her kan du se bilder fra da fullriggeren ankom Kristiansand.

Ordfører Harald Furre og kaptein på fullriggeren Sørlandet, Hallgeir Botnen.

Fullriggeren Sørlandets Shantykor

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 15.06.2017 13:39
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?