Gå til hovedinnhold

Hilde Hefte leverte som bestilt

Et nyskrevet musikalsk bestillingsverk er ikke hverdagskost i Kristiansand. Men i kveld, lørdag 25. juli, sto Hilde Hefte på scenen sammen med håndplukkede musikere og fremførte sitt 45 minutters verk Sea Stories. Verket er spesialkomponert til The Tall Ships Races 2015.

En sjøreise

Hilde Hefte fremførte sitt verk Sea Stories på Tall Ships Races' hovedscene lørdag 25. juli 2015

Hilde Hefte blir ofte omtalt som jazzdronningen. Lørdag kveld 25. juli viste hun hvorfor. I tillegg fremstår hun nå også som en interessant og betydelig komponist.

Men hun synger ikke bare jazz. Hilde Hefte er en vokalist med et svært bredt sjangerregister.

Sea Stories, hvor hun har skrevet all musikken og alle tekstene, inneholder et spekter av musikalske uttrykk.

I denne musikalske fortellingen hentet Hefte inn elementer fra fjern og nær. De drøyt 200 som hadde funnet veien til The Tall Ships Races' hovedscene denne kvelden fikk høre lyden av skipsklokker, bølger på havet, kortbølgesenderen Radio Norge samt musikalsk inspirasjon fra mange deler av verden.

Stolt komponist

Særlig slo en avdeling med sambatakter godt an denne noe kalde og våte julikvelden. Folk svaiet og danset med og stemningen blant publikum steg flere grader.

– Sea Stories beskriver en reise over sjøen - en reise som ender i Kristiansand. Historien beveger seg forresten også litt under havoverflaten, med delfiner, hvaler og andre sjødyr. Havet binder oss jo sammen, og impulser og inspirasjon har i mange sammenhenger kommet nettopp sjøveien, forteller Hilde Hefte.

Hun er stolt over å ha fått dette spennende oppdraget med å komponere et verk til The Tall Ships Races.

– Men dette har virkelig bragt meg ut av komfortsonen, altså! sier hun om arbeidet med verket, og legger til at det er nettopp det man vokser på.

Strålende mottakelse

Hun forteller at hun har vært igjennom alle slags følelser mens hun jobbet med Sea Stories, fra euforisk lykkefølelse til å ville dra dyna over hodet og bare bli borte.

– Men til slutt var det bare gøy, for jeg synes det ble så fint, rett og slett! smiler hun.

 Kulturjournalist Gunvald OpstadGodt gjennomtenkt og vel gjennomført! mener forfatter og kulturjournalist Gunvald Opstad. Han koste seg foran scenen i dag.

- Dette var en kveld med en sterk stemme, en kveld med selvtillit. Jeg synes gjennomføringen var svært bra, og når det gjelder Hilde Hefte som komponist vil jeg si at det var en lovende start, slår han fast.

Publikum ga også høylytt uttrykk for sin anerkjennelse, så Hefte har all grunn til å være fornøyd.

Dyktige musikere

Musikerne hun har valgt å invitere med på reisen har sin del av æren for det, mener hun. 

– De er fantastiske! Og det er ekstra moro at jeg ikke behøvde å dra langt for å finne dem: de fleste befinner seg her i Kristiansand. Trommeslager Dene O'Neil er en stødig og utrolig dyktig musiker, Rolf Kristensen på gitarene fargelegger og binder sammen, Ole Kelly Kvamme behersker både el-bass og kontrabass til fulle – og de to gutta på tangenter utfyller hverandre så det holder! sier Hefte om Vidar Bø og Egil Kapstad.

Hun er også helt klar på at sønnen Simen Hefte bidrar sterkt til det endelige resultatet med lydproduksjonen og sitt utsøkte lyddesign.

Hva nå?

– Jeg har jo skrevet litt musikk tidligere, og jeg har skrevet en del tekster. Men på en måte er dette min debut som komponist. Det er første gang jeg har gitt meg i kast med et så stort prosjekt, sier Hilde Hefte.

– Hva er planene videre?

– Det hadde vært veldig gøy å gjøre en innspilling nå, med i alle fall deler av dette materialet, sier hun.

– Et helt album med egenkomponert musikk?

– Ja, det hadde vært en drøm. Men det er en svær jobb, og så finnes det jo så mye bra der ute som allerede er komponert, så jeg har nok å ta av!

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 25.07.2015 21:30
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?