Gå til hovedinnhold

Heis og ny trapp til festningen

Fra sommeren 2018 blir det enkelt for alle å bruke Christiansholm festning. Da står nemlig et nytt heis- og trappebygg utenfor festningen klar til bruk.

Fornøyd

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe og enhetsleder for Fritidsetaten vest, Geir Jønsrud, ser fram til at det omsider blir enkel adkomst for alle som vil bruke Christiansholm festning.

– Vi er veldig fornøyd med denne løsningen, som gjør det mulig for alle å bruke dette fantastisk flotte historiske anlegget. Avklaringen med antikvariske myndigheter har dessverre tatt veldig lang tid, men nå er vi bare veldig glade for at festningen blir tilgjengelig for alle, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

I dag er en smal og buet steintrapp inne i festningen eneste forbindelse mellom 1. og 2. etasje. Dette tilfredsstiller ikke kravene til universell utforming. Det er også en vanskelig adkomst for de som leverer mat eller musikkutstyr til selskaper.

Festningen

Byggestart til høsten

Byggingen av ny utvendig heis og trapp begynner i september/oktober i år. Det betyr at den nye adkomsten skal være klar til bruk i løpet av juni neste år.

Det har tatt mange år å komme i havn med den nye adkomsten.

– Allerede i 1999 vedtok bystyret for første gang at det må bli universell utforming i festningen. I mange år etter det har det vært en kamp for å få penger. I 2016 var bevilgningen på plass. Likevel har det tatt fryktelig lang til å få alle godkjenninger og avklaringer, sier kulturdirektøren.

Det nye heis- og trappebygget plasseres omtrent der dagens spiraltrapp står. (Illustrasjon: Amtedal & Hansen Arkitektkontor AS)

Selve plasseringen av heis og ny trapp er noe av det som har tatt tid å bli enige om. Antikvariske myndigheter ønsket i utgangspunktet heisen inne i kjernen av selve festningen, mens kommunen ønsket den løsningen som nå kommer.

Det nye heis- og trappebygget kommer omtrent der dagens spiraltrapp til venstre for inngangsdøra står. Dette bygget, oppgradering av slavebrakka for toaletter og bygging av ramper koster ca. 16 millioner kroner. Den nye trappa og heisen erstatter også spiraltrappa som rømningsvei. 

For media

Kontaktperson er kulturdirektør Stein Tore Sorthe: 415 08 561

 

Forfatter: Jon Sverre Karterud
Publisert: 03.04.2017 09:46
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?