Gå til hovedinnhold

Guide til grønnere arrangement

Kristiansand kommune har laget en miljøsjekkliste som er en guide for arrangører til å lage mer miljøvennlige arrangementer.

Miljøsjekkliste

Kristiansand kommune har laget en liten og hendig miljøsjekkliste for arrangører. Listen er en guide som viser hvor man kan starte for å lage et mer miljøvennlig arrangement. Foto: shutterstock.com

I februar 2019 ble arrangører og festivaler invitert til et miljøkurs på Grønt Senter på Odderøya. Temaet for kurset handlet om hva som skal til for å lage et grønnere arrangement. Kursevalueringen viste at deltakerne ønsket mer informasjon om miljøvennlige arrangementer.

Resultatet er en helt ny miljøsjekkliste som er en guide til arrangører for hvordan man kan lage et grønnere arrangement.

Miljøsjekklisten 

Miljøsjekklisten er utarbeidet av klima- og miljørådgiver Solvor B. Stølevik og trainee Kristine Amundsen Wold i by- og samfunnsenheten.

– Klima- og miljøproblemet på jorden er større enn vi kan fatte, og det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Det er her hver og enkelt må starte med seg selv. Arrangementer har et stort samfunnsansvar fordi det ofte genereres blant annet mye avfall her, samtidig som man har mulighet til å påvirke deltakere til miljøvennlige handlinger, sier Wold og Stølevik.

Guide til å bli mer miljøvennlig

Kristine Amundsen Wold kan fortelle at listen ikke er ment som en pekefinger, men til hjelp for små og store arrangementer til å bli mer miljøvennlig.

– Miljøsjekklisten er en guide som viser hvor man kan starte for å lage et mer miljøvennlig arrangement. Guiden inneholder relevante linker, og er inndelt i temaer som representerer viktige områder hvor en kan kutte klimautslipp og spare miljøet. Dette skal ikke være en pekefinger, men en hjelp til å bli mer miljøvennlig. Det krever en god del kunnskap for å vite hva som er det beste valget for miljøet. Det kan for eksempel være om man skal kjøpe flerbrukskopper i plast eller bruke nedbrytbare engangsartikler i bioplast, sier Wold.

Kristiansand kommune har også laget en egen veileder for arrangører som er oppført på sjekklisten. Veilederen inneholder retningslinjer for bruk av offentlige uterom til arrangementer, og inneholder blant annet miljøkrav, se under punkt 2.2.

Kontakt

Har du spørsmål om hvordan du kan lage et mer miljøvennlig arrangement, ta kontakt med:

Klima- og miljørådgiver, Solvor B. Stølevik, mobil: 952 27 301
Trainee Kristine Amundsen Wold i by- og samfunnsenheten, mobil: 907 15 508

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 24.05.2019 14:45
Sist endret: 09.08.2019 11:32

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?