Gå til hovedinnhold

Gratis HPV-vaksine

Alle kvinner født 1991 og senere får nå tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine). Vaksinen er viktig for å forebygge kreft.

Anbefaler vaksine

- Vaksinen er en del av et nasjonalt to-årig vaksineprogram. Det er gratis nå i perioden. Vi setter vaksinen ved kommunens vaksinasjonskontor i Gyldengården, sier  Aina Kjær, leder av ungdomshelsetjenesten i Kristiansand kommune.

Tilbudet vil gjelde i to år fremover. Studenter eller andre som oppholder seg i kommunen, kan også bruke tilbudet.

Tilbudet blir også gitt ved enkelte legesentere. Kvinner som er pasienter ved disse sentrene kan få sin vaksine der. Liste over legesentre er nederst i artikkelen.  

- Vaksinen gis som et stikk i armen. De gis i tre doser i løpet av 6-12 måneder, sier Kjær. 

Vaksinen anbefales til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon. Tilbudet gjelder i hovedsak kvinner født i 1991 frem til kvinner født i 1997, men omfatter også kvinner som tidligere har takket nei til tilbudet når de har fått det som en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Vanlig infeksjon

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft.

Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65­-100 dør av sykdommen.

Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

Midlertidig gratis

Fra november 2016 kan altså uvaksinerte kvinner født 1991 og senere også få tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet er midlertidig og varer i to år. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018.

Les mer om vaksinen og HPV på Folkehelseinstituttets nettsider.

Tid og sted

Vaksinasjonskontoret Gyldenløvesgate 23.

Åpningstid og telefontid er mandag – fredag kl 08.30 – 15.30.

Du trenger ikke timebestilling dersom du møter opp til drop-in mandag til torsdag mellom klokken 09.00 og 11.30. Utenom disse tidene har vi timebestilling.

Timebestilling er mulig ved å ringe Vaksinasjonskontoret på telefon 38 07 57 07. Du kan også bestille time på epost.

Send en epost og oppgi:

  • Navn
  • Fødselsdato
  • Mobilnummer

Enkelte legesentere tilbyr også vaksinen til sine pasienter. Dette gjelder Andøya legesenter, Bystranda legesenter, Elvebredden legesenter, Kvadraturen legesenter, Legene på Kjøita, Markensgate legesenter, Sentrum legesenter, Søm legesenter, Sørlandsparken legesenter, Trekanten legesenter og Vågsbygd legesenter.

Helsestasjon for ungdom

Helsestasjon for ungdom (HFU)
Gyldenløvesgate 23

Åpningstider:
Mandag 13.00 – 18.30
Torsdag 16.00 – 18.30

Ingen timebestilling. Alt er drop-in.

Kontakt for media

Aina Kjær
Leder av ungdomshelsetjenesten i Kristiansand
915 31 661

Forfatter: Aina Kjær
Publisert: 10.02.2017 12:43
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?