Gå til hovedinnhold

Fylkets frivillighetspris til Natteravnene i Kristiansand

Natteravnene i Kristiansand mottok tirsdag 12. desember Vest-Agder fylkeskommunes Frivillighetspris for arbeid med barn og unge 2017.

Frivillighetsprisen for arbeid med barn og unge 2017

Natteravnene i Kristiansand mottok tirsdag 12. desember Vest-Agder fylkeskommunes Frivilligetspris 2017 for arbeid med barn og unge. Prisen ble overrakt av fv fylkesordfører Terje Damman, og Anne Ma Timenes, leder av hovedutvalg for kultur og utdanning, til natteravnkoordinator Hallvard Auestad og tillitsvalgt for natteravnene, Anne Hilde Nguyen. Foto: C. Macdonald/Vest-Agder fylkeskommune

Natteravnene i Kristiansand mottok tirsdag 12. desember Vest-Agder fylkeskommunes Frivillighetspris for arbeid med barn og unge 2017. Natteravnkoordinator Hallvard Auestad og tillitsvalgt for natteravnene, Anne Hilde Nguyen, tok imot prisen på et høytidelig arrangement på Klubben i Kristiansand.

– Dette var veldig gledelig, overraskende positivt og oppmuntrende, sa Hallvard Auestad, da han takket for prisen. – Vi jobber med ungdom på nettene i helgene, og prøver å komme i kontakt og hjelpe de som ikke helt kan ta vare på seg selv. Det er veldig inspirerende at vår innsats verdsettes med denne prisen. Jobben natteravnene våre gjør i sentrum på kveldene gjør meg mer og mer stolt.

– Jeg utfordrer alle voksne til å ta en natt i byen en helg, og oppleve mennesker og byen på denne tiden. Spesielt foreldre med ungdommer hjemme, sier Auestad. – Vi jobber med å få gode relasjoner til ungdommene, så de kan kontakte oss når de trenger hjelp, og vi bidrar overfor ungdom som ikke greier å ta vare på seg selv i rusa tilstand. Det er også en del 40 – 50 åringer som kommer ut av kontroll. Voksne i den alderen forventer vi mer av, ungdom er på leit og tester ut, de kan vi hjelpe til rette. 

– Vi har merket endring i sentrum på nettene i forhold til vold blant ungdom, og synes det er bekymringsfullt, sier Auestad, som har jobbet som natteravnkoordinator i 2 år i Kristiansand kommune.

25.000 kroner og et kunstverk

Frivillighetsprisen 2017 til arbeid for barn og unge, består av 25.000 kroner og et kunstverk av Kristin Antonsen, med tittelen "Lykke til min venn", overrakt til tillitsvalgt for natteravnene, Anne Hilde Nguyen. Foto: C. Macdonald/Vest-Agder fylkeskommune

Frivillighetsprisen for arbeid med barn og unge 2017 er i tillegg til heder og ære også 25.000 kroner og et kunstverk. Natteravnene fikk overrakt et kunstverk av Kristin Antonsen, som har tittelen "Lykke til min venn".

– Fantastisk inspirerende, sier natteravnkoordinatoren. – Vi skal sammen med natteravnene bestemme hva vi gjør med pengene. Men vi har allerede snakket om å bruke de på å kjøpe «kontaktdrops». Drops vi vil dele ut til ungdommer på byen, med vår logo på, og som er en måte å komme i kontakt på. Ellers vil vi også ha en hyggelig sosial samling for natteravnene, og feire litt at vi har fått denne prisen, forteller natteravnkoordinator i Kristiansand kommune.

Ekstra tiltak i julebordsesongen

- Fem lørdager før jul har vi varmetelt og deler ut boller, kaffe og kakao i taxikøen i Bryggebakken fra 23.00 - 03.00, forteller natteravnkoordinator Hallvard Auestad. Foto: Ragna Marie Henden

– Fem lørdager før jul har vi ekstra tiltak i forbindelse med julebordsesongen, forteller Auestad. – Vi har et varmetelt i Bryggebakken ved taxiene. Her deler vi ut boller, kaffe, kakao  og vann fra klokka 23.00 – 03.00 på natta hver lørdag. Dette har vi tilbudt i flere år, og politiet sier de merker forskjell etter dette. Nå er det ingen slåssing lenger i taxikøen.

Vi har også hatt ekstra tiltak under Palmesus, fredag og lørdag under festivalen. Da deler vi ut boller og vann, og laderstrøm til ungdommene. Her kommer en del ungdommer utenbys, som uten mobil og i rusa tilstand, har problemer med å finne sine venner. Da hjelper det med litt strøm til en utladet mobil.

– Ellers ser vi at jo flere mennesker i byen i rusa tilstand, og jo flere edru voksne trengs det tilstede for å ta vare på de som ikke kan ta vare på seg selv, sier natteravnkoordinatoren. – Men det som driver oss, er å se at vi kan utgjøre en forskjell for ungdom på byen i helgene. – Belønningen får vi i form av jubel fra russ og tenåringer når vi går i folketoget 17. mai, Vi får klemmer og «high fives» fra ungdommer som har fått hjelp. Vi får også hyggelige hilsener på vår Facebookside. Det er inspirerende å se at vår tilstedeværelse, vår kontakt med ungdommene på byen kan bety noe, sier natteravnkoordinator Hallvard Auestad, som blir litt blank i øynene når han forteller om hyggelige tilbakemeldinger fra ungdommer.

Begrunnelsen for prisen

Her er begrunnelse for prisutdelingen fra Vest-Agder fylkeskommune.

Frivillighetsprisen for arbeid med barn og unge 2017 går til Natteravnene i Kristiansand.

Natteravnene er trygge og tydelige voksne som bryr seg.

De er ute hver lørdagsnatt mellom kl. 23 og 03. Da vandrer de gatelangs i sentrum og virker forebyggende på vold og kriminalitet ved å være til stede.

Natteravnene startet opp våren 1991 og har vært aktive i 26 år.

Tjenesten drives av en komité oppretta av bystyret og består av representanter for samarbeidspartnere og brukere, politikere og fagetater.

Tjenesten bygger på et solid samarbeid mellom politiet, hotellene i byen og kommunen.

Et viktig rekrutteringsgrunnlag er tenåringsforeldre via skolens FAU, natteravnene i sentrum er først og fremst til for de unge under 18 år.

Hver lørdagsnatt vandrer tenåringsforeldre, representanter fra menigheter, organisasjoner, politiske partier, innvandrergrupper, firmaer og skoler, samt en rekke frivillige personer gatelangs for å gjøre byen tryggere og triveligere.  Mange ungdommer har liten voksenkontakt og sier at de setter pris på at noen voksne har tid til fellesskap.

Politiets statistikker viser at Natteravnene gjør en forskjell.

Kontakt

Natteravnkoordinator Hallvard Auestad, Kristiansand kommune, mobil 990 45 320, epost: hallvard.auestad@kristiansand.kommune.no

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 13.12.2017 11:20
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?